LIT4310A – Litteraturteoretisk studium II

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet er et fordypningsstudium i litteraturteori der du studerer én eller flere litteraturteoretiske tradisjoner eller problemstillinger. Temaene varierer fra semester til semester.

Pensum består av 500-700 sider teori. I tillegg kommer eventuelt et utvalg litterære tekster, i omfang tilsvarende ett verk.

Emnet finnes også i en tyve-poengsversjon med kode LIT4310B – Litteraturteoretisk studium II. Tyve-poengsversjonen har et større pensum og krav om en lengre semesteroppgave.

Tema for våren 2024 er Grensepoetikk:

I litteraturen møter vi grenser for territorier, hus, kropper og gjenstander; grenser for vår kunnskap og erkjennelse; symbolske grenser mellom kulturer, klasser, kjønn og andre identiteter, og tidens grenser i form av overganger, begynnelser og slutt. Samtidig er møter vi grensene til selve litteraturen når vi går inn eller forlater teksten, når vi passerer fra del til del i teksten, når teksten fungerer som en grense mellom oss og forestilte verdener eller betydninger. I det vi møter grenser, forhandles og iscenesettes identiteter; grensen kan bli både et farlig og et kreativt sted. Grensen presenteres gjennom fortellinger og figurer som igjen påvirker våre begrep om grenser. De kan sette spørsmåltegn ved om grenser finnes, eller bør erstattes av noe annet. Hvordan vi møter grenser kan også ha noe si for hvordan vi leser litteratur.

I de siste tiårene har det vokst fram en del litteratur- og kulturteori som fokuserer på grenser, særlig innenfor den postkoloniale teorien og studier av nasjonal identitet, men også i det egne feltet «grensepoetikk» og som del av den romlige vendingen i litteraturvitenskapen. Tverrfaglige koblinger går også til sosialantropologi, politisk geografi, filosofi og estetikk, og i det siste er det etablert forskningsmiljøer rundt litteratur og liminalitet (terskeltilstander), samt kognisjon og lesning, som reiser nye spørsmål rundt grenser.

På emnet undersøker vi hvordan litteratur selv kan bli et sted for forhandling mellom nye og gamle grensebegrep og hva som skjer når vi krysser litteraturens grenser.

Hva lærer du?

Når du har fullført emnet, har du:

  • innsikt i sentrale teoretiske perspektiver og begreper
  • utviklet evnen til å diskutere både teoretiske problemstillinger i og for seg og deres implikasjoner for praktisk litterær analyse.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Opptak til masterstudium i allmenn litteraturvitenskap. Enkeltemnestudenter kan ikke ta dette emnet.

Overlappende emner

Undervisning

Seminarundervisning: to timer i uken i ti uker. I tillegg kommer lese-/skriveuker fordelt gjennom semesteret. Undervisningen gis samlet for ti- eller tyvepoengsversjonen av emnet. Det forutsettes at studentene deltar aktivt.

Obligatorisk aktivitet:

• I løpet av seminaret skal du presentere et utkast til semesteroppgaven muntlig. Utkastet kommenteres av faglærer. Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om utsettelse. Informasjon om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.

• Det er krav om oppmøte til 60 % av undervisningen. I dette emnet må du møte til 6 av 10 seminarer. Kravet er absolutt.

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Godkjent aktivitet er kun gyldig inneværende semester.

Eksamen

Obligatorisk aktivitet (se over) må være godkjent før fremstilling til eksamen.

Eksamensformen er en semesteroppgave på 9 sider (à 2300 tegn uten mellomrom). Avvik i omfang på mer enn +/- 10 prosent kan føre til trekk i karakteren. Tema for oppgaven bestemmes av studenten i samarbeid med faglærer. Besvarelsen må inneholde kildehenvisninger og bibliografi.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Karakterer publiseres i Studentweb senest tre uker etter eksamens-/innleveringsdato.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 24. mai 2024 02:32:04

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår

Alternerer med LIT4300A, som gis hver høst.

Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk