Fødselsnummer og person-ID i Nettskjema

Bruk spesialfeltet Person-ID til å identifisere respondenter. Svarverdien sendes ikke i e-post-kvitteringer.

• Feltet kan samle inn flere typer identifikasjon, som for eksempel fødselsnummer, bankkonto-, pass- eller saksnummer.
  • Verdier innsamlet i denne felttypen blir aldri sendt i e-post.
  • Se eksempel på innsamling av person-ID.

Personid-feltet kan beskrives med spørsmål, beksrivelsestekst og har valg for dobbelt visning, obligatoprisk krav ulike formater og mulighet for bruk som "autoid"

Format kan settes til å kreve at innholdet

• overholder krav til formelt norsk personnummer
  • er en blokk med sifre
  • stemmer med et antall bokstaver og/eller sifre

I tillegg kan man kreve at feltet er

• obligatorisk utfylt
  • og/eller at det som skrives gjentas en gang. Kun en verdi lagres i svaret.

Innholdet i feltet vil bli ryddet bort dersom skjemaet blir definert som gammelt.
Les mer om rydding av personopplysninger i Nettskjema.

Norsk fødselsnummer

Skal du samle inn fødselsnummer må du ha behandlingsgrunnlag for innsamlingen, jmf. personopplysningsloven § 12. Du er selv ansvarlig for å avgjøre om du har hjemmel for bruken fødselsnummer. Du må vurdere om du har et saklig behov for identifisering av personen ved bruk av fødselsnummer, og at det ikke foreligger andre identifikatorer som heller kan benyttes.

Spesialfeltet Person-ID med formatet Norsk fødselsnummer gir mulighet for validering av norske fødselsnumre med 11 sifre slik at eventuelle skrivefeil fanges opp. Vanlige norske fødselsnummer, D-nummer og H-nummer støttes, men foreløpig ikke såkalte FH-nummer.

Validering er valgt som standard format man lager et skjema med Person-ID-felt. Når du bruker fødselsnummer som format er det ikke nødvendig å huke av for Gjenta person-ID. Norske fødselsnumre sjekkes valideres uten å legge på flere kontrollmekanismer.

Dersom det sendes kopi av besvarelsen på e-post blir svarverdien fra feltet Person-ID erstattet med teksten "Kan ikke vise", uansett hvilke tilpasninger du har foretatt i feltet.

Bare tall

Det er mulig å velge at en person-ID skal inneholde bare tall, for eksempel til fødselsnummer fra andre land eller annen ID som består av kun tall. Velg Gjenta person-ID i dette feltet som en dobbeltsjekk på at ID-en skrives riktig inn.

Egendefinert

Dersom du velger Egendefinert kan du velge et gitt antall bokstaver og/eller tall. Det skilles mellom store og små bokstaver, men det er ikke mulig å definere rekkefølgen. Andre tegn enn tall og bokstaver vil ikke godkjennes i feltet.

Skal du kun ha et gitt antall bokstaver, skriver du  på antall sifre. Består ID-en av 2 bokstaver og 4 tall skriver du dette inn under antall bokstaver og sifre. Merk at rekkefølgen på bokstaver og tall ikke kontrolleres ikke.

Hvis det foreligger mer spesifikke behov for validering av en studie-ID, og prosjektet har en definert logikk i ID-en som det er ønskelig å bruke, kan denne legges inn av utviklere i Nettskjema.

Sjekkliste for bruk av person-ID

• Opprett et nytt skjema eller finn frem et eksisterende.
  • Sett så inn spesialfeltet som heter Person-ID.
  • Gi elementet tittel og beskrivelse, og gjerne en kort instruks til den som skal fylle inn sin ID.
  • Huk eventuelt av for Obligatorisk.
  • Velg ønsket format. Her kan du velge mellom norsk fødselsnummer, bare tall i vilkårlig rekkefølge eller egendefinert.
  • Hvis du velger fødselsnummer er det ikke nødvendig å huke av for Gjenta person-ID. For bare tall eller egendefinert anbefales å skru på Gjenta person-ID. Den som registrerer må da skrive inn samme ID to ganger for å komme videre.

Relatert innhold

Søk i veiledningene
Kontakt brukerstøtte:

Ring oss

Vi har åpent mellom 08:30 og 17:00 på hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 på lørdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din forespørsel via e-post til: it-support@uio.no.

Gå til e-post

Book et videomøte over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videomøte

Chat med oss

Vår chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 på hverdager.

Åpne chat
Publisert 30. jan. 2015 10:06 - Sist endret 20. jan. 2022 12:31