Fremtidens arbeidsliv – etter pandemihjemmekontoret

Hvordan vil arbeidslivet være annerledes, hvordan vil vi oppleve overgangen? Partnerforum belyser dette fra individets perspektiv, med fokus på jobb-hjembalansen, og fra organisasjonens perspektiv. 

Opptak av arrangementet

Innledninger 

 

Panelsamtale

 

Program

09.00 Velkommen ved Partnerforums sekretariat
 

Fra individets perspektiv: arbeidspsykologi
Knut Inge Fostervold Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo

Med familie- og arbeidslivet i lomma. Hva er konsekvensene av å ta i bruk en teknologi som forbinder jobb- og privatsfære?
Ida Drange og Eirin Pedersen, Arbeidsforskningsinstituttet AFI

Digital samhandling: Hvordan organisere fremtidens arbeidsliv?
Vegard Kolbjørnsrud, Handelshøyskolen BI 

Panelsamtale ledet av Berit Kolberg Rossiné, kommunikasjonsdirektør UiO

10.30 Slutt

Påmelding

Alle som melder seg på vil i forkant av seminaret få tilsendt lenke for streaming av arrangementet

Meld deg på

Om foredragsholderne og deres innledninger

Knut Inge Fostervold er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt. Blant hans faglige interesser er arbeids- og organisasjonspsykologi. Temaer med spesiell interesse er sammenhengen mellom fysiske miljøfaktorer og psykologiske mekanismer, stress og personlighetsfaktorer. 

Om foredraget: hva kan arbeidspsykologifeltet si om hvordan vi trives og fungerer på jobb? Hva forteller denne kunnskapen oss om hvordan det å arbeide alene påvirker oss? Hva oppleves som fordeler og hva er de eventuelle ulempene ved å jobbe hjemmefra. Er det slik at det er mer slitsomt å ha møter via digitale plattformer og i så fall, hvorfor er det slik? Vi vet også at mennesker er forskjellige. Hvilken betydning har dette for hvor godt vi trives på hjemmekontoret og har det noen betydning for produktiviteten? 


 


 

Bildet kan inneholde: smil, nakke, gest, øre, halsbånd.Ida Drange har professorkompetanse i sosiologi med fordypning innenfor arbeidslivsstudier. Hun har vært seniorforsker på AFI siden 2012, og har i en årrekke forsket på vilkår for godt og inkluderende arbeidsliv og et inkluderende arbeidsmarked. 
 


 

bilde av Eirin PedersenEirin Pedersen har doktorgrad i sosiologi fra UiO, og har vært seniorforsker på Arbeidsforskningsinstituttet fra 2015. Hun har i flere år forsket på familie, hverdagsliv og arbeidsliv, og har nylig gjennomført en studie om arbeidstageres erfaring med hjemmekontor og fjernarbeid under pandemien. 




Om Idas og Eirins foredrag: Vi tar utgangspunkt i et NFR-prosjekt som heter FLEX-IT. Her undersøker vi ulike erfaringer arbeidstakere, og da særlig foreldre, har i å benytte seg av – og sette grenser for – ny teknologi, som smarttelefoner og andre duppeditter, som gjør det lettere å forene jobb- og familieliv. Hva er konsekvensen for familien, for partneren og for arbeidstakerne av at kommunikasjonslinjen til jobb aldri er langt unna? Og vice versa, hva betyr det for effektiviteten på jobb at arbeidstakerne kan holde en hånd over familie- og fritidsaktiviteter gjennom arbeidsdagen? 

Forskningsprosjektet ble høyaktuelt nå under pandemien og setter spørsmålet om grensene mellom jobb og familie på spissen.

Hva vet vi om fordeler og ulemper med teknologibruk på tvers av jobb- og familieliv? Vi presenterer hovedlinjene i forskningslitteraturen på feltet, og reflekterer over i hvilken grad denne kunnskapsstatusen er overførbar til norske forhold.  Vi er også i gang med en intervjustudie der vi intervjuer lærere og advokater om ulike måter å jobbe på, hva som er deres erfaringer og hvordan de begrunner sin praksis. 
 

Vegard Kolbjørnsrud er førsteamanuensis i strategi ved Handelshøyskolen BI og seniorforsker i Accenture. Han forsker og underviser innen strategi, nye organisasjonsformer, styring av samhandling, digitalisering og kunstig intelligens. Vegard har nylig publisert i tidsskrift som Harvard Business Review, Strategic Organization og Strategy & Leadership og forskningen hans har blitt dekket i norske og internasjonale medier. Han er fagansvarlig for det nye topplederprogrammet for kommune- og spesialisthelsetjenesten og for den digitale studieretningen ved BIs Executive MBA-program.
Om foredraget: Pandemien har gitt mange en aha-opplevelse i hvordan man kan samarbeide digitalt. Vegard vil snakke om hvordan vi kan organisere oss for ny teknologi og nye arbeidsformer. 

Berit Kolberg Rossiné  er kommunikasjonsdirektør ved Universitetet i Oslo. Hun er cand.polit. fra UiO og har lederkurs fra Forsvarets høgskole og Solstrand-programmet. Rossiné har lang erfaring med kommunikasjon og ledelse og har tidligere vært kommunikasjonsdirektør i Helsedirektoratet og journalist i Dagbladet.

Om Partnerforum

Partnerforum er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Handelshøyskolen BI og statlige virksomheter. Vi er 25 partnere som samarbeider om å lage arrangementer om temaer som er aktuelle for statsforvaltningen. Partnerforum avholder årlig ca 25 arrangementer, herav ett seminar for hver partner. I fjor deltok 3200 på våre arrangementer.

Arrangør

Partnerforum
Emneord: Arbeidsliv, Ledelse
Publisert 28. apr. 2021 10:50 - Sist endret 30. mai 2023 10:33