Sykehusdirektør

Jan Frich ble lege for å gjøre en forskjell for enkeltmennesker. Nå arbeider han som leder for et sykehus og er opptatt av å få det hele til å henge sammen på en god måte.

Bildet kan inneholde: klær, briller, briller, visjon omsorg, halsbånd.

Medisinsk kunnskap og samfunnsmedisinsk forståelse er med i det meste jeg gjør, sier Jan Frich. Foto: Diakonhjemmet sykehus.

Jan Frich

Uteksaminert: 1996 

Nåværende arbeidsgiver og stilling: 

Administrerende direktør, Diakonhjemmet sykehus

Hva anser du som dine viktigste arbeidsoppgaver?

– Som administrerende direktør og øverste leder for Diakonhjemmet sykehus har jeg ansvar for at pasientene møtes med respekt og at de får god behandling. Gullet i et sykehus er leger, sykepleiere og andre ansatte og den kompetansen de har. Derfor er jeg opptatt av at de ansatte skal ha det bra på jobb og å ha forutsetninger for å gjøre en god jobb. Jeg må også sørge for at sykehuset er i balanse økonomisk. Penger i et sykehus kan sammenliknes med strøm på batteriet i elbilen. Strømmen er ikke et mål i seg selv, men du må ha nok strøm på batteriet for å komme frem og få gjort det du ønsker. Har du for lite strøm tar rekkeviddeangsten over, og vi ønsker jo helst å ha fokus på andre og viktigere ting. 

Hva liker du best med jobben din?

– Jobben er variert og dekker alt som er viktig for at sykehuset skal fungere, inkludert samarbeidet med kommunen, fastleger og andre. Min jobb er å få det hele til å henge sammen på en god måte. Hver dag gjør vi en forskjell for enkeltmennesker, noe som motiverer meg, og samtidig synes jeg det er spennende å arbeide med å utvikle morgendagens helsetjenester.

Jeg har arbeidet med pasienter i over 20 år og har kjent på gleden av å løse floker, stille riktig diagnose og å kunne hjelpe enkeltmennesker og deres familier. Jobben jeg har nå byr på mange av de samme utfordringene jeg møtte i klinikken. Nå er det helsetjenesten som er «pasienten».

Hvordan er utdanningen din fra medisinstudiet relevant i denne jobben?

– Medisinstudiet er et utrolig flott studium. Du trenes i evnen til å vurdere fakta, resonnere og å se ting i sammenheng, møte mennesker i ulike situasjoner og å ta beslutninger. Alt dette er relevant i jobben min. Under studiet var jeg aktiv studentpolitiker, var med i Medicinsk Paradeorchæster, sang i kor og var redaktør i Æsculap. Jeg lærte mye om samspill og ledelse gjennom alt dette. 

Hvorfor valgte du å studere medisin?

– Mor arbeidet som operasjonssykepleier og far var økonom. Da jeg var 19 år virket det mer spennende å arbeide på et sykehus enn å drive med økonomi, selv om jeg i dag ser at alt henger sammen med alt. Jeg var motivert av at jeg som lege kunne gjøre en forskjell, helt konkret, for enkeltmennesker.

Kan du kort fortelle litt om hva du har gjort etter medisinstudiet, og hvorfor du har tatt de valgene du har tatt?

–  Etter studiet fikk jeg et stipend for å studere medisinsk antropologi ett år i London, og har siden tatt en mastergrad i helseadministrasjon ved Universitetet i Oslo. Dette har gitt en bredere forståelse av faget og de samfunnsmessige rammene for å være lege. Hjernen og nervesystemet interesserte meg og ble min kliniske bane. Som nevrolog og overlege ved Oslo universitetssykehus arbeidet jeg med sjeldne og arvelige nevrologiske sykdommer som for eksempel Huntingtons sykdom. 

I mange år var Universitetet i Oslo min hovedarbeidsplass, avbrutt av et år som gjesteprofessor ved Yale University i USA. Jeg var prosjektleder for "Oslo 2014" og ledet også arbeidet med å etablere en nasjonal delprøve i medisin. Det var stort å kunne bidra til å innføre valgfrie kurs i medisinstudiet våren 2017.

Høsten 2017 takket jeg ja til jobben som fagdirektør i Helse Sør-Øst RHF og fikk fem innholdsrike år i det regionale helseforetaket, hvor håndteringen av koronapandemien preget arbeidshverdagen gjennom to år. Jeg arbeidet så en periode ved Folkehelseinstituttet før jeg startet som administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus i august 2023.  

Hvilke tips har du til ferske studenter som tenker på jobbmuligheter etter studiene?

– Vi er forskjellige, med ulike styrker og svakheter. Kjenn etter hva du blir engasjert av og hva du opplever glede over å arbeide med. Menneskene du møter er viktig! Verdsett de gode kollegene, de som gir deg inspirasjon og byr på seg selv. Det vil åpne seg spennende muligheter du kanskje ikke har tenkt på. Medisinens hus har mange rom. 

Publisert 4. jan. 2021 12:31 - Sist endret 15. sep. 2023 16:23