Spesialist i anestesiologi

Leger er utrolig privilegerte som kan gjøre en forskjell for mennesker – vær stolt av det du gjør, sier Marius Rehn.

mann foran helikopter

Marius Rehn er spesialist i anestesiologi. Foto: Thomas T. Kleiven.

Marius Rehn

Uteksaminert: 2008

Arbeidsgiver og stilling: 

Overlege ved Luftambulanseavdelingen OUS. Seniorforsker Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Legelivet er langt, og det er viktig å ha det fint underveis. Selv med redningsmannbakgrunn bandt jeg meg ikke til anestesi før jeg var ferdig med studiet, forteller Marius Rehn.

Hva anser du som dine viktigste arbeidsoppgaver?

– Det å utøve høykvalitets prehospital akutt- og transportmedisin til kritisk syke voksne og barn, og utøve høykvalitet anestesiologi på Rikshospitalet.

I tillegg bidrar jeg til forskning og utvikling innen det luftambulansemedisinske fagfeltet, og underviser om akuttmedisin til kolleger innen hele det tverrfaglige akuttmedisinske fagfeltet.

Og, legger han til, å være en god, trygg og raus pappa, ektemann og kollega.

Hva liker du best med jobben din?

– Det er så mye.... Det oppleves meningsfullt å gjøre en forskjell for pasienter, samt være tilstede i kritiske perioder i deres liv. Jeg har fantastisk dedikerte, hyggelige og kompetente kolleger som jeg lærer noe av hver eneste arbeidsdag. Videre liker jeg å jobbe selvstendig ute i naturen.

Det oppleves givende å mestre utfordringer som en del av et godt trent team. Jeg trives godt med å bedrive forskning i et operativt miljø og se at det er kort vei mellom utviklingsarbeid og faktisk forbedring i pasientbehandlingen.

Hvordan er utdanningen fra medisinstudiet relevant i jobben din?

– En anestesiolog og luftambulanselege er lege for hele kroppen.

– Vi er ingen en-organ-spesialist og låner ofte prosedyrer fra andre spesialiteter når vi jobber utenfor sykehuset. Medisinstudiet ga meg en bred og solid faglig ballast som tillater avansert resonnering rundt pasientens tilstand, samt individtilpasset behandling der hvor pasienten er.

Hvorfor valgte du å studere medisin?

– Jeg jobbet som redningsmann på helikopter før medisinstudiet og fant mange forbilder blant luftambulanselegene jeg jobbet med da. Dette var en rolle jeg ønsket å ikle selv og da ble det medisinstudiet i Oslo. Videre er legeyrket velsignet med mye mening, samt fantastiske kolleger.

Kan du kort fortelle om hva du har gjort etter studiet, og hvorfor du har tatt de valgene du har tatt?

– Jeg skrev en Ph.d ganske tidlig i karrieren og har siden da kombinert forskning med klinikk. Videre spesialiserte jeg meg innen anestesiologi på Ahus, samt Rikshospitalet.

Jeg jobbet to år som luftambulanselege ved London´s Air Ambulance og hadde en fantastisk periode utenfor det norske helsevesenet. Jeg har alltid latt meg fascinere av anestesilegens bredde og fysiologiske forståelse. Jeg trives med praktiske prosedyrer og opplever ikke håndtering av akutt sykdom som stressende.

Hvilke tips har du til ferske studenter som tenker på jobbmuligheter etter studiene?

– Legelivet er langt og det er viktig å ha det fint underveis. Veien er på mange måter målet. Det er lurt å holde alle muligheter åpne. Egenomsorg er viktig i et yrke med nattevakter og mye ansvar. En sunn livsstil og et godt familieliv er beskyttende mot tøffe arbeidsdager som garantert kommer. Finn deg erfarne kolleger som kan gi råd og dele erfaringer både om fag og karriere. 

Publisert 19. nov. 2020 16:20 - Sist endret 15. jan. 2021 10:33