JUR5060 – Masteroppgave

Kort om emnet

Masteroppgave er et større skriftlig arbeid som er en obligatorisk del av 5. studieår i Masterstudiet i rettsvitenskap. 60 studiepoengs oppgave er tenkt å være for de som ønsker å fordype seg faglig utover det som er vanlig og vil omfangsmessig være nesten dobbelt så stor som en 30 studiepoengs oppgave. Masteroppgaven skal være skrevet for jurister uten spesiell kjennskap til vedkommende fagområde, og skal være vel dokumentert. Det legges vekt på evne til å formulere klare problemstillinger og å gjennomføre relevante drøftinger og resonnementer.

Her finner du andre faglige ressurser:

Vi inviterer til informasjonsmøter for alle som skal skrive masteroppgave. Møtet blir vanligvis holdt i mars for deg som skal skrive i høstsemesteret, og september for deg som skal skrive i vårsemesteret. Tid og sted: se semestersiden for semesteret før du skal skrive.

Hva lærer du?

Arbeidet med masteroppgaven skal lære studenten å skrive en selvstendig fremstilling av et juridisk eller delvis juridisk emne innenfor en passende ramme i omfang og tid. Se læringsmål for masteroppgaven i § 1 i Reglement for masteroppgaver. 

Opptak til emnet

Emnet inngår i studieprogrammet JFM5-RV. Opptak til dette studieprogrammet skjer via Samordna Opptak.

For å melde deg til emnet må du: 

  1. Levere oppmeldingsskjema i Studentweb. Veiledning for oppmeldingsskjemaet i Studentweb
  2. Melde deg til eksamen i Studentweb 

Fristen for skjema og eksamensmelding er den samme: 

  • 1. oktober om du skal skrive masteroppgave i vårsemesteret
  • 1. april om du skal skrive masteroppgave i høstsemesteret.

Merk at da 60 stp masteroppgave går over to semestre så må du levere oppmeldingsskjema to ganger. Første gang semesteret før du begynner å skrive og andre gang før semesteret du skal levere. Dette må du gjøre innen de gjeldende fristene for det aktuelle semesteret.

Husk å legge til emnet i din utdanningsplan i StudentWeb det semesteret du skal levere masteroppgaven. Du må også bekrefte din utdanningsplan og semesterregistrere deg innen de ordinære fristene.  

Obligatoriske forkunnskaper

Bestått 1. - 3. studieår i masterstudiet i rettsvitenskap (eller tilsvarende)

Undervisning

Det er obligatorisk med veiledning på masteroppgaven. Veiledningen har en ramme på 30 timer av veileder godkjent av fakultetet jf. Reglementet for masteroppgaver § 3 (6). Det gis i tillegg tilbud om forelesninger og gruppeundervisning, se timeplanen for nærmere informasjon om det frivillige undervisningstilbudet.

Du søker om å få tildelt en veileder i oppmeldingsskjemaet for masteroppgaver. Hvis du har funnet veileder selv, så må veilederen godkjennes av fakultetet, dette søker du om i oppmeldingsskjemaet. Les mer om veiledning i Informasjonsheftet og § 3 i Reglement for masteroppgaver.  

Det er utarbeidet en word-mal for masteroppgaver, denne er obligatorisk å bruke, du finner malen her.

Eksamen

Innleveringsfrist for 60 studiepoengs masteroppgave er:

  • 10. april i vårsemesteret
  • 10. november i høstsemesteret.

Du kan etter nærmere avtale levere til alternativ frist:

  • 1. juni i vårsemesteret
  • 15. januar i høstsemesteret

Oppgaven skal leveres digitalt både i Inspera og til Duo vitenarkiv (via Studentweb). Trenger du hjelp, kan du ta kontakt med Student-IT.

  1. Inspera - Leveres som én PDF. Filnavnet må være ditt kandidatnummer (for eksempel 10070.pdf). Om dette ikke gjøres, kan sensuren på din oppgave bli forsinket. Se veiledning for hvordan du leverer oppgave i Inspera her.
  2. DUO vitenarkiv - Alle masteroppgaver må leveres til DUO Vitenarkiv - Se veiledning. Du får en epostkvittering når du har levert.

Fakultetet har ikke mulighet til å gi ut bekreftelser på at oppgaven er levert. Men du kan selv se at oppgaven er lastet opp i Inspera. Du kan laste opp oppgaven i Inspera så mange ganger du vil frem til leveringsfristen. Du må også sjekke at du får en epostkvittering fra DUO Vitenarkiv (sjekk også spam-mappe).

Ordgrensen er 40 000 ord, det anbefales at oppgaven er ca. 30 000 ord. Overskrifter i teksten, fotnoter og sluttnoter teller med i ordtellingen. Forside, forord, innholdsfortegnelse, registre, litteraturliste og vedlegg teller ikke med. Du har selv ansvaret for å oppgi antall ord. Besvarelser på over 40 000 ord vil ikke bli sensurert.

Masteroppgaver som ikke er mottatt innen innleveringsfristen vil ikke bli sensurert inneværende semester. Du må da bli meldt opp til ny innlevering neste semester (såfremt studierett og antall forsøk ikke er utløpt/oppbrukt) - send e-post til masteroppgaver@jus.uio.no.

Vedrørende trekk eller utsettelse: Husk å melde ifra raskest mulig til e-postadressen masteroppgaver@jus.uio.no hvis du skal trekke deg eller utsette til neste semester. Du må selv samtidig gi veileder beskjed og levere nytt oppmeldingsskjema for masteroppgaver i studentweb innen fristen for aktuelt semester.

Sensur faller 8 uker etter innlevering. Muntlig eksamen holdes i løpet av disse 8 ukene. Foreløpig karakter på oppgaven offentliggjøres til kandidaten i forkant av muntlig prøve.

Det kreves korrekte henvisninger til alle kilder. Gjør deg kjent med  hvordan du skal utforme henvisninger i akademiske juridiske tekster som masteroppgaven utarbeidet av Juridisk bibliotek. Bruk av andres materiale på eksamen uten å henvise på en riktig og tydelig måte kan bli ansett som fusk eller forsøk på fusk. Du må henvise til alle kilder du bruker.

Les om hva regnes som fusk og hvordan det følges opp

Hjelpemidler til eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt ved skriving av masteroppgaven. Regler for kildehenvisning er avgjørende for om bruken av hjelpemidlene er lovlig.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Det er fastsatt en egen karakterbeskrivelse som gjelder masteroppgaver, se Reglement for masteroppgaver § 8, punkt 8.

Se også Instruks for sensorene

Adgang til ny eller utsatt eksamen

En masteroppgave som ikke er bestått, kan leveres på nytt bare én gang, og da innen avtalt tidspunkt og i bearbeidet form.

En masteroppgave som har fått et bestått eksamensresultat, kan ikke leveres på nytt i bearbeidet form

Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen bruker du et eksamensforsøk.

Studenter som går på mastestudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 24. mai 2024 11:37:42

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
60
Undervisning
Vår og høst
Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk