2021 - Side 2

Ung mann foran dataskjerm
Publisert 29. juni 2021 13:23

Mens 22. juli-terroristen måtte streve med å få digital tilgang til høyreekstreme meningsfeller, kan hvem som helst i dag nærmest snuble over høyreekstreme aktører og voldelig tankegods - 24 timer i døgnet. Ofte er budskapet pakket inn i humor og ironi. Dette bekymrer forsker Cathrine Thorleifsson og journalist Harald Klungtveit, som tar for seg høyreekstremisme på nett i podkast-serien «10 år etter 22. juli» - Universitetsplassen.

Bilde av varaordfører Kamzy Gunaratnam som holder en appell.
Publisert 25. juni 2021 14:11

– Mange unge kvier seg for å engasjere seg politisk av frykt for hets, sier varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam. Selv fikk hun kommentarer om at det var synd at ikke hun også ble drept etter hun overlevde massakren på Utøya for ti år siden. Trusler og hets mot politikere har økt kraftig de siste årene, viser forskning, som professor og ekstremismeforsker Tore Bjørgo står bak.

Bilde fra rosetog etter 22. juli for ti år siden. Paraplyer, regn, folk, roser.
Publisert 25. juni 2021 14:09

Rett etter terroren 22. juli for ti år siden gikk «hele Norge» i rosetog. Mange opplevde at både nasjonen og demokratiet var rammet. Paradoksalt nok har demokratifortellingen på lengre sikt skygget for at det var AUF og Arbeiderpartiet terroristen angrep, ifølge Anders Ravik Jupskås og Anne Talsnes.

Bildet kan inneholde: briller, dress skjorte, briller, audioutstyr, begivenhet.
Publisert 25. juni 2021 10:45

Penger finnes over alt – men få tenker over egentlig hva det er. Antropologen Tian Sørhaug er gjest i Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen. Med programlederne Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig snakker han om overgangen fra mynter og sedler til digital valuta.

Hege Kaarseth og Bjørn Samset. Foto.
Publisert 15. juni 2021 09:38

Norske ungdomsskoleelever gjør det dårligere i naturfag nå enn tidligere, også sammenlignet med våre nordiske naboland. Mange ingeniører har bidratt til store fremskritt i samfunnet. Trenger vi andre å lære naturfag, er det egentlig så viktig?

Deltakerne i podcasten fotgrafert foran en liten innsjø
Publisert 4. juni 2021 11:04

Kreft berører oss alle. Hvert år blir en av tre nordmenn rammet av kreft. Heldigvis overlever stadig flere. Men kampen for å bekjempe sykdommen er brutal. For behandlingen av kreft består av kirurgi, cellegift, stråling og for noen immunterapi. 

Anders Tønnesen og Eivind Trædal står utenfor en bygning.
Publisert 1. juni 2021 14:29

Politikere og forskere er enige. En grønn omstilling av samfunnet må foregå på rettferdig vis. Men ofte leder miljøtiltak til motstand fra grupper som mener seg urettferdig behandlet, eller de ender opp i kompromisser som ikke tar oss nærmere en nødvendig omstilling.

Bildet kan inneholde: ledd, hode, anlegg, skulder, organ.
Publisert 19. mai 2021 11:43

Antall studier av psykedelika har blitt mangedobla de siste årene. I Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen spør Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig om vi står midt i en revurdering av rusfeltet. Sosiolog Willy Pedersen og antropolog Anna Høifødt er gjester.

Bildet viser forskerne Håvard Haugen og Badra Hussein utenfor en byggning
Publisert 14. mai 2021 11:36

Ting går i stykker. Også i kroppen. Men medisinsk forskning har gjort det mulig å erstatte noen ødelagte deler med biomaterialer. I denne podkasten forklarer forskerne Håvard Haugen og Badra Hussein hva biomaterialer er og hvordan de brukes - og ikke minst hvordan de forsker på nye biomaterialer for å lage nytt bein.

Bildet kan inneholde: briller, panne, briller, hake, visjon omsorg.
Publisert 12. mai 2021 09:31

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. Barista Tim Wendelboe og antropolog Runar Døving er gjester i Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen. Med programlederne Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig snakker de om hvorfor kaffen betyr så mye for oss.

Bildet kan inneholde: yttertøy, bord, frakk, musiker, interaksjon.
Publisert 6. mai 2021 08:29

Ulikhetene øker i Norge, likevel er det ingen som snakker om klasse. Sosiolog Maren Toft er gjest i Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen med antropologene Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig.

To forskere ved Forkningsparken
Publisert 4. mai 2021 08:33

- Individualismen står sterkt i Sverige. Det er lite tradisjon for at staten blander seg inn i hvordan den enkelte lever sitt liv. I Norge er det et sterkere «vi» og mindre sperrer for statlig innblanding, sier Cathrine Holst. Sammen med Jostein Askim diskuterer hun norsk og svensk håndtering av pandemien i denne episoden av podkasten Universitetsplassen.   

Bilde av Astrid Meland og Steinar Holden
Publisert 29. apr. 2021 12:12

- At inntektene i Norge falt med fem prosent i fjor er ikke den alvorligste virkningen av pandemien.  Konsekvensene av nedstengningen i form av reduksjon i sosial kontakt og bortfall av aktiviteter bekymrer meg vel så mye, sier økonomiprofessor Steinar Holden. Han møter VG-kommentator Astrid Meland i podkasten Universitetsplassen.