KFL1020 – Kjønn og vitenskap: Teorier om kjønn
Beskrivelse av emnet
Timeplan, pensum og eksamensdato
Velg semester
Kort om emnet
Emnet gir en oversikt over teoriutviklingen og teoretiske perspektiver
i kjønnsforskningsfeltet, inkludert en innføring i feministisk vitenskapskritikk.
Undervisningen strekker seg over ti uker. I løpet av emnet gis det dels en
oversikt over teoriutviklingen i kjønnsforskningen, dels en innføring i
noen av de viktigste og mest aktuelle perspektivene som anvendes.
Herunder vil noen av de mest sentrale teoriene om kjønn historisk sett,
knyttet til kropp og seksualitet, identitet og konstruksjon, og vitenskapsproduksjon og -kritikk bli presentert.
Spørsmål som stilles er:
- Hvordan teoretiserer og produserer vi kunnskap om kjønn – i dag og i historien?
- Hvordan endrer kjønn betydning med ulike teoretiske perspektiver?
- Hvilke roller spiller for eksempel seksualitet, biologi, geografisk posisjon og historisk periode for hvordan vi forstår kjønn?
Hva lærer du?
Studenten skal tilegne seg en generell oversikt over teorier om kjønn og perspektiver som anvendes i tverrfaglig kjønnsforskning. Studenten vil også få kunnskap om hva den feministiske vitenskapskritikken går ut på og lære å forstå og analysere kjønnsdimensjoner i akademias kunnskapsproduksjon. Emnets undervisningsform vil gi studentene øvelse i skriftlig og muntlig fremstilling.
Opptak og adgangsregulering
Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.
Forkunnskaper
Obligatoriske forkunnskaper
Generell studiekompetanse.
Anbefalte forkunnskaper
Emnet kan tas som første emne, men emnet KFL1010 – Innføring i tverrfaglige kjønnsstudier, som tilbys i høstsemesteret, anbefales som forkunnskap.
Undervisning
Undervisningen vil følge retningslinjene for smittevern som følge av Covid-19. I dette emnet går forelesningene fysisk i auditorie, men vil bli publisert rett etter forelesningene for studenter på emnet. Gruppeundervisningen gis med fysisk tilstedeværelse samt at en gruppe er heltigital. Kravet om obligatorisk oppmøte bortfaller for undervisning i KFL1020 våren 2021, men vi anbefaler sterkt at du følger all undervisning. Obligatoriske arbeidskrav må gjennomføres for at studenten skal kunne fremstille seg for eksamen.
Undervisningen består av to timer forelesning og to timer seminar per uke. Trening i muntlig og skriftlig framstilling inkluderes i seminarene.
Informasjon om obligatorisk aktivitet
Slik søker du om gyldig fravær på obligatorisk aktivitet/obligatorisk oppmøte
Eksamen
I løpet av emnet skal studenten holde ett muntlig fremlegg. Det er også et obligatorisk arbeidskrav å levere en skriftlig arbeid på ca. fire standard sider (ca. 450 ord pr side) til en fastsatt frist i løpet av emnet. Det gis veiledning i forbindelse med dette, og det er en forutsetning at det muntlige framlegget og den skriftlige teksten er godkjent for at studentene skal kunne fremstille seg for eksamen. Sluttvurderingen er en hjemmeoppgave over et oppgitt tema på ca. 3600 ord +/- 10% (referanser og forside kommer i tillegg). Hjemmeoppgaven skrives over tre arbeidsdager ved slutten av semesteret og vurderes etter en gradert skala fra A til E for bestått og F for ikke bestått.
Eksempler på gamle eksamensoppgaver
Hjemmeeksamen og innlevering i Insper
Innlevering i Inspera
Du leverer din besvarelse i eksamenssystemet Inspera. Les om hvordan du skal levere.
Kildebruk og referanser
Ved oppgaveskriving plikter du å gjøre deg kjent med reglene for kildebruk og referanser. Ved brudd på reglene kan du bli mistenkt for fusk/forsøk på fusk. Se eksempel på hvordan du refererer riktig.
Begrunnelse og klage
Adgang til ny eller utsatt eksamen
Trekk fra eksamen
Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.
Tilrettelagt eksamen
Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.
Evaluering av emnet
Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.
Periodisk 07-08:
Periodisk evaluering 09-10
Annet
Dette er et obligatorisk emne i Bachelor og Årsenhet i Tverrfaglige kjønnsstudier. Emnet kan også tas som enkeltemne eller inngå i emnegrupperne 40KFL og 40KFL2.