KFL2080 – Kjønn og oppvekst

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet skal gi et bredt innblikk i hva kjønn betyr i barn og ungdoms oppvekst, og hvordan forståelsen av barne- og ungdomstid endrer seg både historisk, i forskning og teoriutvikling. Studentene introduseres for ulike tilnærminger til å forstå sosialisering, det vil si hvordan subjektivitet og identitet formes i samspill med samfunnsmessige forhold og kulturelle idealer. Et viktig fokus vil være hvordan sosiale og kulturelle endringsprosesser innvirker på barn og unges liv.

Emnet har en hovedvekt på oppvekst i et kjønnsperpektiv, men vil også se på hvordan kjønn spiller sammen med alder, sosial bakgrunn og etnisitet. Emnet sikter mot å bidra til en tverrfaglig forståelse av barns oppvekst med hovedvekt på perspektiver fra sosiologi, psykologi, pedagogikk og sosialantropologi. Barn og unges kjønnede erfaringer i skole, familie og jevnaldergrupper vil stå sentralt.

Hva lærer du?

Du skal tilegne deg:

• et generelt overblikk over hva kjønn betyr i barns oppvekst i dag, og bli i stand til å analysere dette fra     ulike faglige og teoretiske perspektiv.

• kunnskap om perspektiver fra ulike fag som belyser barndom og ungdom

.• en forståelse av forholdet mellom kjønn og oppvekst i et samfunnsmessig endringsperspektiv.

• kompetanse til å anvende et kjønnsperspektiv i forskning og arbeidsliv

• ferdigheter til å analysere hvordan kjønn kommer til uttrykk i ulike sosiale kontekster som barn og unge deltar i

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

20 studiepoeng fra Tverrfaglige kjønnsstudier, dvs. KFL1010 Innføring i tverrfaglige kjønnsstudier og KFL1020 Kjønn og vitenskap: Teorier om kjønn eller tilsvarende anbefales. Annen studiebakgrunn kan erstatte dette, f.eks emner om barn og ungdom fra andre samfunnsvitenskapelige eller pedagogiske fag.

Overlappende emner

Undervisning

Obligatoriske arbeidskrav må gjennomføres for at studenten skal kunne fremstille seg for eksamen: 

- Det er krav om oppmøte på 7 av 10 ganger.

-Deltakelse i forberedelse til og gjennomføring av feltarbeid, med etterfølgende utarbeidelse av en skriftlig oppgave og muntlig framføring av denne. Dette gjennomføres (som hovedregel) i grupper på to. Den skriftlige oppgaven og den muntlige framføringen feltarbeidet munner ut i, vurderes med bestått/ikke bestått.

Mer om undervisningen: Undervisningen består av forelesninger og seminar i til sammen 30 timer.

Seminaraktiviteten inkluderer deltakelse i et kort feltarbeid, som gjennomføres en nærmere avtalt dag over noen timer, samt veiledning i skriftlig og muntlig framstilling. Studentene forutsettes å delta aktivt i undervisningsopplegget.

Mer om obligatorisk gruppeoppgave: Obligatorisk oppgave bygger på en form for feltarbeid. Feltarbeidet inngår i det samlede undervisningsopplegget og utarbeides av kurslærer for hver gang emnet går. Dette semesterets opplegg (våren 2024) vil bli avklart før semesterstart. Men det vil mest trolig bestå i at studentene danner grupper på to som gjennomfører en dags observasjon i en skoleklasse på en videregående skole. Hensikten er å framskaffe et empiribasert datamateriale som kan gi svar på en av studentene formulert problemstilling knyttet til betydningen av kjønn/hvordan kjønn spilles ut når barn/unge samles i en skoleklasse.

Basert på resultater fra feltarbeidet og teoretiske tilnærminger og begreper fra tekster på pensum, utarbeides en skriftlig oppgave på 2-4 sider. Denne oppgaven framføres også muntlig for emne-ansvarlig/medstudenter og en ekstern sensor. Både skriftlig oppgavetekst og muntlig framføring inngår i vurdering til bestått/ikke bestått. Oppgaven må bestås for å kunne gå opp til eksamen.

-Emnet går over hele semesteret.

Informasjon om obligatorisk aktivitet

Eksamen

Studenten utarbeider med utgangspunkt i den obligatoriske oppgaven som skrives sammen med en medstudent, et opplegg for en individuell oppgave som leveres som eksamen ved semesterets slutt. Den individuelle eksamensoppgaven bygger altså på den obligatoriske gruppeoppgaven. Studenten skal utarbeide en problemstilling og et opplegg for eksamensoppgaven som bidrar til en videre utvikling og diskusjon av empiriske funn og/eller teoretiske begreper og tilnærminger som ble aktualisert i den obligatoriske oppgaven. Det gis en skriftlig veiledning på eksamensoppgaven. Eksamensoppgaven skal være på ca. 3600 ord (+/- 10%), (referanser og forside kommer i tillegg).

Karakterbeskrivelser KFL2080

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 22. mai 2024 15:15:46

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

HF-studieinfo