Designikonet "Bambi" Modell 56/1: Hvordan havnet vi her?

Gjennom mitt arbeid med semesteroppgaven min, har jeg utforsket fenomenet nyproduksjon, eksemplifisert gjennom originalen og nyproduksjonen av Bambi-stolen. Jeg har forsøkt å finne ut av av motivasjonen rundt reproduksjon, og hvorfor det er akkurat etterkrigsmøblement som det legges spesielt fokus på. 

Modernistisk minimalisme godt representert i denne utgaven av Bonytt fra 2002.

Modernistisk minimalisme godt representert i denne utgaven av Bonytt fra 2002.

Det er mye som tyder på, at trenden rundt reproduksjon av modernistisk møblement fikk sin oppblomstring på siste halvdel av 1990-tallet. Etter 20 år med synkende interesse for minimalistisk møbeldesign til fordel for andre trender som ergonomi i kontormøblement, postmoderne trekk med sterke farger og ukonvensjonelle former, og konstruerte estetiske retninger som bygget på idealiserte perioder eller steder, eksempelvis “provence-stil kjøkkenet” etc. 

 

Interessen for modernistisk møblement startet nok blant en liten “kult” av spesielt interesserte som satte den modernistiske designarven høgt. Etterhvert som relevante tidsskrifter fikk nyss om fenomenet, er det nærliggende å tenke seg at de “kastet” seg over fenomenet, og satte i gang en nå pågående trend. Det er her snakk om en såkalt “bubble-up effekt, hvor en subgruppes nisje blir “mainstream” gjennom medias appropriering. Nasjonale kulturinstitusjoner har også bidratt til å legitimere statusen til stilretningen gjennom innkjøp av visse møbler, med den begrunnelse av at de har en “kulturhistorisk verdi”.

Skiftet i denne moten er lett observerbare i eksempelvis interiørmagasinet Bonytt, som fra tidlig 90-tallet mot 2000 viser en sterk dreining mot et mer minimalistisk uttrykk, både i interiør og fargebruk. Det blir fler og fler innslag av internasjonale designklassikere av Eileen Gray, Marcel Breuer, Le Corbusier, og Eames. Alle disse er navn som har designobjekter som er blitt tatt inn og opphøyd av kulturinstitusjoner som opphøyer deres verk. MoMA, eller Vitra design museum f.eks.    

 

 Tidlig på 2000 tallet vender interiøret det samme designklassiske blikket hjemover, og det er tydelig med mer nordisk og norsk design fra etterkrigstiden. Hans Brattruds Scandia, eller Arne Jacobsens syvern stol, er noen eksempler å se i Bonytt og annet media om interiør.

Emneord: bambi, møbler, minimalisme, modernisme, bonytt Av Marius Bråthen
Publisert 22. nov. 2021 13:04 - Sist endret 22. nov. 2021 13:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.