H2021

Gua sha, Massasje, Tradisjon, Kina
Publisert 13. okt. 2021 01:01

Det er vel rett over en måned siden jeg sto på badet mitt en tidlig morgen, og presterte å miste gua shaen min på de kalde flisene. Et to års langt forhold tok en brå slutt. Men det var da jeg satt på gulvet for å plukke opp bitene at jeg fikk ideen om at dette kunne være min ellevte ting. Godt over en måned har nå gått uten min faste ansiktsmassasje, og jeg må helt ærlig innrømme at jeg dessverre ikke ser så mye som en ørliten forskjell. Det som på den andre siden har skapt en forskjell er savnet av følelsen dette lille rituale gav meg - avslappede muskler og et par minutters ekstra tid til med selv. Kanskje en følelse av velvære?

 

Bildet kan inneholde: briller, lydutstyr, gjøre, dingser, fiolett.
Publisert 11. okt. 2021 22:11
Det slagordet er det første jeg ser når jeg går inn på den offisielle nettsiden til Apple Watch Series 7. 
 
Og det er jo det det ofte dreie seg om i det vestlige samfunn når man tenker tid og klokke - et redskap som skal hjelpe deg til å rekke mer, til å være mer effektiv, til å ikke kaste bort tiden. Den tankegangen har blitt dominerende i alle sammenhenger hvor den vestlige tidsmoralen finner seg til rette.
 
Men er det noe mer i den lille stilrene accessoiren som gjør at ens oppfatning av tid blir annerledes enn før man har tatt den på håndleddet? Det tror jeg nok.
Bildet kan inneholde: bord, møbler, sofa, bilderamme, tre.
Publisert 8. okt. 2021 21:25

"Den moderne arkitekturen gir menneskene frihet til aktivitet, den inneholder en uendelighet av muligheter, den fikserte perspektiviske verden er løst opp. Det betyr ikke at en vender tilbake til det primitive; den nye verden forutsetter en høynet bevissthet, en bevissthet om det firedimensjonale, relative roms virkelighet. Det rommet som ikke lenger er tenkt som renessanserommet, som et vakuum omkring menneskene, men som ustanselig skapes på nytt ved relasjoner mellom energier, en romoppfatning som vil bli almen og som vil innordne menneskene i helheten." (PAGON-utgaven av "Byggekunst" 6/7 s.101)

Publisert 8. okt. 2021 20:59
De siste tiårene, har hastigheten som det utveksles informasjon, kommunikasjon og inspirasjon eksplodert som følge av digitaliseringens inntog i mediene, og i våre liv generelt. Noen vil kanskje påstå at de digitale mediene er selve essensen av livet, mer konkret når det kommer til dagens unge. Higen etter “instant gratification” som de sosiale mediene fører med seg - kan lede til en slags mental-digital rastløshet hos selv den mest pliktoppfyllende unge lovende.
Bildet kan inneholde: spillkontroller, styrespak, inndataenhet, hvit, perifer.
Publisert 8. okt. 2021 19:28

Forrige gang nevnte jeg hvordan Playstation med sitt nyeste design forsøker å appellere til «spilleren», uten å konkret definere hvem spilleren er. For å bruke konsollen følger det med en kontroller, og det interessante med denne er - uansett hvilken variant av Playstation-konsollen vi ser på - at kontrolleren kun kommer i én størrelse. Uansett hvor ergonomisk en kontroller er, vil det alltids være noen grupper den absolutt ikke fungerer for. Kan man komme nærmere hvem «spilleren» er gjennom å studere kontrolleren?

Bildet kan inneholde: væpne, erme, gest, gjøre, albue.
Publisert 8. okt. 2021 15:21

I denne teksten skal jeg begynne å nærme meg å skrive om tripp trappen, som er det jeg har sett meg ut som min ellevte ting. Det er en stol som vokser sammen med barnet, fra det er åtte måneder til det er åtte år, og som har solgt mer enn fem millioner eksemplarer. Den en del av samlingen ved både nasjonalmuseet, Victoria&Albert og MOMA, og den virkelig kan sies å ha erobret de tussen hjem, både her i Norge og internasjonalt. Men før jeg begynner å se litt nærmere på tripp trappen spesifikt har jeg lyst til å dvele litt ved det å sitte og hva det gjør med oss.

Bildet kan inneholde: møbler, bord, komfort, kunst, gjøre.
Publisert 8. okt. 2021 00:31

Verner Panton var en av de mest innflytelsesrike danske møbel- og interiørdesignerne på 1900-tallet. Til tross for at Panton døde i 1998, er hans mest populære design stadig i produksjon i dag, blant annet hos mobelprodusenten Vitra. Det gjelder også den berømte S-formede Pantonstolen fra 1960-tallet.

Bildet kan inneholde: plagg i ett stykke, frisyre, yttertøy, væpne, skulder.
Publisert 29. sep. 2021 20:50

Antageligvis den mest kjente dukken i verden, det kulturelle ikonet Barbie. Barbie er en motedukke som blir laget under leke selskapet Mattel, inc. Barbie ble først produsert i 1959, og er i dag å finne over hele verden. Dukken har solgt over 1 milliarder eksemplarer som har skapt et imperium.

Bildet kan inneholde: tursko, grå, utendørs sko, sportsklær, gjøre.
Publisert 26. sep. 2021 23:32

Air Jordan og Nike lagde originalt sko for atleter, og i sin nyskapende ånd klarte de samtidig å kickstarte en helt ny kultur. Air Jordan skal være de første sko som for alvor tente en samleinteresse for Sneakers.(1) Her til lands ser man de kanskje helst hos spesielt interesserte, mens mennesker med en helt normal interesse for sko forbinder kanskje merket hovedsakelig med ville videresalgspriser og unge mennesker som sitter i kø i dagevis. I USA har det jevnt siden skoenes debut dukket opp nyhetsartikler som handler om hendelser der unge mennesker har drept for ett av disse parene. Hvordan havnet de her?

Publisert 25. sep. 2021 08:24

Sko er preget av politikk, økonomi og kultur, og hvilke sko man bruker har en lang historie innen å identifisere klasser og gi mennesker tilhørighet. Noen mener status og velstand lett kan avsløres ved å ta en titt på hvilke sko folk bruker. Hvite sneakers er for eksempel assosiert med rikdom – for å ikke skitne til fargen må man være varsom med når og hvor man bruker skoene, og for å opprettholde det freshe utseende må man oftere kjøpe nye par.

Bildet kan inneholde: ledd, hud, hånd, skjorte, tekstil.
Publisert 19. sep. 2021 15:58

Gua sha begrepet stammer fra en eldgammel kinesisk massasjeteknikk som trolig har sine røtter over 2000 år tilbake i tid. Dens bruk er dokumentert som en av de eldste teknikkene man vet om innen kinesisk medisin. Selv om teknikken har eksistert i århundrer, har mye av dens historie og mening gått tapt for nåtidens skjønnhetsindustri, hvor man i dag på den andre siden refererer til selve massasjeredskapet når man snakker om Gua sha.

Publisert 18. sep. 2021 00:09

Vår oppfatning av tid avgjør i stor grad hvordan vi handler. Og omvendt. Det, hvordan vi føler oss og forholder oss til omgivelsene og det som skjer rundt oss, kan bremse eller øke tempoet på tidsløpet.

Klokken har blitt så naturlig del av vår tilværelse at vi kan neppe forestille oss hverdagen uten å sjekke hvor mye tid det er flere ganger om dagen.

I den sammenheng kan man stille et spørsmål: hvordan klokkens design og funksjonalitet påvirker vår holdning til tid, og hva avgjør hvorfor vi velger å bruke den ene eller den andre modellen av armbåndsur?

Bildet kan inneholde: møbler, stol, komfort, rektangel, tre.
Publisert 17. sep. 2021 14:23

Søndag 12. September var første etasje i det nye Nasjonalmuseet spekket med nytt og spennende design, påstått. På stand var det mulig for de som kjenner til noe av norsk møbeldesign fra tidligere, å se flere såkalte ikoner i norsk designhistorie. 

Publisert 17. sep. 2021 08:02

"Billy"-bokhyllen er den mest solgte i verden. Hvert tiende sekund forlater enda et eksemplar flatpakket kulturhistorie IKEAs lagre over hele verden for deretter å gli usynlig inn i omgivelsene våre. I dette blogg-innlegget skal jeg utforske hvordan IKEA appelerer til forbrukere gjennom identitet.

Bildet kan inneholde: perifer, bildesign, dingser, grå, inndataenhet.
Publisert 16. sep. 2021 21:29

Hvilke faktorer bestemmer hvem en ting er ment for? Designere skaper et produkt for én målgruppe, mens en helt annen kan ta det i bruk. Gjennom markedsføring blir tingen igjen rettet mot nye målgrupper. Design, som all visuell kultur, påvirker omverdenen like mye som omverdenen påvirker designet. Hvordan gjenspeiles dette i Sony Interactive Entertainment (SIE) sin Playstation-serie?

Publisert 16. sep. 2021 14:10

Hvis en kikker på Fujifilm sitt instax mini 8 polaroid kamera, får en kanskje assosiasjoner til noe som tilhører en annen tid: De duse fargene, og de veldig avrundede hjørnene som er klassiske for 60-tallet. Kanskje er det nettopp denne assosiasjonen som appellerer aller mest?

Bildet kan inneholde: sko, durango støvel, knehøy støvel, erme, gest.
Publisert 16. sep. 2021 02:35

I 1988 kunne man for første gang se Martin Margielas Tabi boots: ankelkorte skinnstøvler med rund hæl og splitt mellom tærne. Visningen på Café de la Gare i Paris kulminerte da modellene, alle iført tabi - dyppet i noe som lignet rød maling, etterlot hov-lignende fotspor over scenen. Allerede hadde Margiela satt sitt fottrykk, ikke bare i skoentusiastenes bankende hjerter, men også i moteverden. 

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.