Insta IRL

De siste tiårene, har hastigheten som det utveksles informasjon, kommunikasjon og inspirasjon eksplodert som følge av digitaliseringens inntog i mediene, og i våre liv generelt. Noen vil kanskje påstå at de digitale mediene er selve essensen av livet, mer konkret når det kommer til dagens unge. Higen etter “instant gratification” som de sosiale mediene fører med seg - kan lede til en slags mental-digital rastløshet hos selv den mest pliktoppfyllende unge lovende.

Samtidig ser det ut til at jakten på mer “autentiske” interaksjoner mellom mennesker, hendelser og medier trer fram. I et digitalt/sosialt univers der alt er flate pixler på en skjerm oppstår en interesse for å vende tilbake til mer taktile medium, slik som vi også ser med polaroid-trenden. Den mer håndfaste, tredimensjonale formen på fotografiet, miniatyren som du kan ta og føle på, og henge opp på jenterommet eller på hybelen. 

Polaroid-kameraet er en av mange ting som i dag hentes inn fra før 2000-tallet, og såklart, pakket inn i et retro-kjært format - for å passe inn i en helhetlig, attraktiv og ikke minst fotografi-vennlig stil. Impulser fra svunne tiders motebilder er en annen av disse tingene - det søkes i dag opp mot spesielt 90 og 2000-talls motebilder, til eksempel gen y2k-trenden med sine bøttehatter og fargerike crop-tops som igjen inntar skolegårdene. Polaroidkameraet, med sin opprinnelse fra 70-tallet, sitt design inspirert av et 60-talls kjøleskap, pastellfarget og ren i formen, og med sin funksjon innrettet helt ned til den melankoli-triggende duren når et bilde skrives ut - passer sømløst inn om skulderen. 

Den interaktive handlingen som etablerer det fysiske bildet, lyden og følelsen i seg selv i øyeblikket bildet tas og skrives ut - som kan kjennes på kroppen - samt de to minuttene der bildet vil komme til syne, gir også verdi i seg selv. Men dette er da ikke alt? 

Denne formen for medium som det nye polaroidkameraet tilbyr, også innpakningen, føles kanskje mer virkelighetsnær og autentisk - enn de fotografi-formene som har florert ellers de siste årene. Polaroid-kameraet følger en fotovennlig, moteriktig trend, med en umiddelbar handlings- og funksjons-reward. Når det er sagt - som kirsebæret på toppen - sitter forbrukerne igjen med en fysisk representasjon av den for dem mest kjente og kjære formen - en real life instagram feed. Fysiske memorabilia fra eget liv med henblikk på stilene som dagens unge higer etter å gjen-representere, helst presentert gjennom et filter som igjen viser tilbake til det “autentiske” rustikke polaroid bildet, og kanskje helst postet på Instagram.

 

Publisert 8. okt. 2021 20:59 - Sist endret 8. okt. 2021 20:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.