Villa Holme

"Den moderne arkitekturen gir menneskene frihet til aktivitet, den inneholder en uendelighet av muligheter, den fikserte perspektiviske verden er løst opp. Det betyr ikke at en vender tilbake til det primitive; den nye verden forutsetter en høynet bevissthet, en bevissthet om det firedimensjonale, relative roms virkelighet. Det rommet som ikke lenger er tenkt som renessanserommet, som et vakuum omkring menneskene, men som ustanselig skapes på nytt ved relasjoner mellom energier, en romoppfatning som vil bli almen og som vil innordne menneskene i helheten." (PAGON-utgaven av "Byggekunst" 6/7 s.101)

Bildet kan inneholde: bord, møbler, sofa, bilderamme, tre.

Villa Holme (Foto: Bjørnar Solberg)

PAGON (progressiv, architect Group Oslo, Norway), en undergruppe av CIAM (Congrès International d'Architecture Moderne), jobbet for en ny, modernistisk arkitektur. Gruppen mente modernisme kunne bidra til å endre verden. Sverre Fehn var med å stifte PAGON. Han er en av Norges mest anerkjente arkitekter, og den eneste nordmannen som har fått tildelt Pritzkerprisen, ansett som "arkitekturens nobelpris". 

Fehn tegnet 13 boliger, og fra 1960-tallet utviklet han et formspråk som var regionalt orientert, med stort fokus på detaljer, materialer og overflater. Villa Holme var Fehns siste realiserte bolig. Det tok over 20 år med planlegging før den stod oppført i 1995. Villa Holme har en kvadratisk form, med et atelier som vender mot en bratt fjellvegg. Fehn valgte å plassere boligen diagonalt på tomten, noe som gir praktiske og estetiske inne- og uterom, ansett som vakker poesi. 

Rune og Kristen Drægni har de siste fem årene vært eiere av Villa Holme, og de holdt huset åpent for nasjonale og internasjonale studenter og arkitekter. I slutten av september 2021 valgte de med tungt hjerte å legge boligen ut for salg, med krav om å selge til noen som forstår og har kunnskap om hva det innebærer å bo i en Fehn-bolig. Ekteparet har laget et eget skriv som skal overleveres til de nye eierne, hvor de forklarer hvordan de har bodd og tatt vare på boligen. Rune Drægni sier nemlig "man kan virkelig få hjerte for god arkitektur og vi har absolutt sterke følelser for dette huset. Jeg kan si det sånn: Arkitektur kan endre folks liv." 

Av Silje Bostad
Publisert 8. okt. 2021 21:25 - Sist endret 8. okt. 2021 21:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.