Panthella

Den ikoniske Panthella lampen var først lansert i 1971 av Verner Panton. Verner Panton er i dag sett på som en av de store mesterne innen dansk design. Han har på mange måter klart å utvikle elegante design som også klarer å løse funksjonelle problemer.
Lampen er senere blitt lagt i flere farger og versjoner som alle reflektere det originale designet. Likevel er den klassiske hvite lampen ennå ekstremt populær blant danskene.

Panton ønsket å skape en lampe der både fot og lampeskjermen skulle ble en reflektor for lyskilden. Plastfoten på lampen er sirkulær og smaler oppover for å så bli en malt stål stamme. Den siste delen er laget av plast. Innvending er lampeskjermen laget av akryl. Panton sin sammensetning av materialer forteller litt om hvordan han ønsket å bringe teknisk og formelle innovasjoner i sine design. Samtidig gjorde dette også objektet tilgjengelig for et større publikum.

Den gjemte lyspæren skinner lys opp taket av lampen, som deretter skinner lyset nedover hvor lyset igjen er reflektert den trompet formet stammen. Det dimme lyset sprer seg i rommet. I andre versjoner slik som den “white Opal” versjonen kommer lyset gjennom en akryl lampeskjerm som skaper en varm glød i hele rommet.

Panthella lampen har en bøyet grafisk linje, som skaper balanse og stabilitet sammen med den trompet formet stammen. Lampen kan minne en idealisert blomst, som i dag har mange kjente trekk. Lampen inneholder små art deco referanser. En kan også se referanser fra modernitet og inspirasjon fra tidligere generasjoner. Panton har fått noe innflytelse fra Paul Hennings, som også var en stor innovatør i belysning. En kan se viktigheten av å håndtere lyset og skygger. Videre er det også et viktig forhold mellom lys og farge og mellom lys og materialer, som var med på å skape den ikoniske Panthella lampen.

Publisert 13. des. 2021 05:29 - Sist endret 13. des. 2021 05:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.