TYSK2300 – Tysk litteratur 1900-1945: Utvalgte tekster

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet er et fordypningsstudium i et utvalg sentrale tyskspråklige tekster fra perioden 1900-1945. Pensumtekstene representerer et halvt århundre med store bevegelser i Europas samfunn og kulturer: Tiårene er preget av de moderne livsbetingelsene i storbyen, av nye medier og transportmidler, av nye politiske bevegelser, en sterkere industrialisering, en styrket kvinnefrigjøring og av nye innsikter i både naturvitenskap og psykologi. Første verdenskrig forandret livet for mange europeere, og det gjorde også de politisk urolige tidene fra Weimarrepublikkens skjøre demokrati til nasjonalsosialismens fremmarsj.

Stilretningene, temaene og uttrykksformene i disse tiårene er tilsvarende mange. Pensumtekstene - som vil kunne variere fra semester til semester - speiler og fortolker tidens store hendelser, de politiske, kulturelle og sosiale frontene og konfliktene. Dette er perioden for de store prosaistene (som Thomas Mann og Hermann Hesse), men også for viktige fornyere av poesien (som f.eks. Rainer M. Rilke og Georg Trakl) og nye prosasjangere (som storbyromanen). Ikke minst er det tiden da Bertolt Brecht gir dramaet og teateret en helt ny retning. Mange forfattere var i eksil etter 1933, og en av de mest betydningsfulle og mest leste, er Anna Seghers. Dette er også tiden Franz Kafka var virksom i - et nokså marginalisert navn i sin egen samtid, men i ettertid en av de aller viktigste forfatterne i Vestens litteraturhistorie.

Tekstene behandles ut fra sjanger, estetiske kategorier, litteraturhistoriske inndelinger, teori, litteraturkritikk og den samfunnskonteksten de står i. Emnet bygger på innføringsemnet TYSK1300 - Tyskspråklig litteratur etter 1945 og videreutvikler kunnskapene om litterære sjangre og analysemetoder samt ferdighetene i skriftlige og muntlige presentasjoner på tysk. I løpet av semesteret skriver du en semesteroppgave over et tema du velger i samråd med faglæreren.

Hva lærer du?

Når du har fullført emnet:

  • har du kunnskap om sentrale temaer, uttrykksformer, litterære strømninger og forholdet til samfunnet i periodens tyskspråklige litteratur
  • kan du analysere, fortolke og diskutere avanserte, litterære tekster
  • kan du velge ut, avgrense, finne relevant litteratur til og problematisere det temaet du har valgt for semesteroppgaven
  • kan du gi en strukturert fremstilling av et sakskompleks i tråd med vitenskapelige argumentasjonsmåter
  • kan du uttrykke deg variert og presist på tysk med høy grad av grammatisk og idiomatisk korrekthet

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Studentene bør ha avlagt TYSK1300 - Tyskspråklig litteratur etter 1945 eller ha kunnskaper som tilsvarer læringsmålene for dette emnet (eller for de nedlagte emnene TYSK1302 - Tysk litteratur fra realisme til 1945 (nedlagt), TYSK1303 - Tysk litteratur etter 1945 (nedlagt) og TYSK1301 - Tysk litteratur fra barokk til realisme (1600-1850) (nedlagt).)

Undervisning

Undervisningen blir gitt som to timer seminarundervisning i uken i 12 uker.

Emnet har krav om obligatorisk aktivitet:

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

​​​​Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Alle obligatoriske aktiviteter må være godkjent i løpet av samme semester. Godkjent aktivitet er kun gyldig inneværende semester.

Adgang til undervisning:

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Obligatorisk undervisningsaktivitet må være gjennomført og godkjent for å kunne fremstille seg til eksamen.

Eksamensformen er en semesteroppgave.

Semesteroppgaven skal ha et omfang på 8-10 sider à ca. 2300 tegn uten mellomrom. Oppgaven må inneholde kildehenvisninger og en bibliografi. Oppgaven skrives på tysk, og faglitteraturen skal i all hovedsak være på tysk.

Oppgaven vurderes ut fra litteraturforståelse, kunnskaps- og refleksjonsnivå, formuleringsevne og selvstendighet.

Eksamensspråk

Tysk

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

En semesteroppgave eller tilsvarende som er bestått, kan ikke leveres på nytt i bearbeidet form. 

Dersom du ønsker å ta eksamen på nytt, må du skrive ny semesteroppgave etter tema/litteratur for emnet i aktuelt semester.

Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen, bruker du et eksamensforsøk.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 23. mai 2024 16:32:28

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Tysk