FYS4535 – Medisinske anvendelser av kjernefysikk

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet gir en innføring i hvordan radioaktive stoffer og atomkjernens fysiske egenskaper benyttes i medisin, både til diagnostikk og terapi.

Hva lærer du?

Etter å ha fullført emnet:

  • har du grunnleggende kunnskap om radioaktivitet og radioaktive stoffers fysiske og kjemiske egenskaper.
  • har du kunnskap om dosebegrepet, og om nukleær strålings vekselvirkning med materie, spesielt med tanke på strålingens bruk i molekylær, målrettet strålebehandling av kreft.
  • har du kunnskap om prinsipper for deteksjon av nukleær stråling (ulike typer detektorer, deteksjonsgrenser, usikkerhets-analyse).
  • har du detaljert kunnskap om hvordan radioaktive nuklider produseres i ulike typer kjernereaksjoner (nøytron-reaksjoner og reaksjoner med ladete partikler), og hvordan disse nuklidene kobles til bærermolekyler som har en spesifikk transportvei, fysiologisk funksjon eller interaksjon med prosesser i kroppen.
  • har du kjennskap til hvordan radioaktive sporingsstoffer kan brukes i diagnose og terapi.
  • har du kunnskap om nukleærmedisinske detektorsystemer fra de enkleste (singel-detektor helkroppstelling) til de mer kompliserte, slik som SPECT (Single-Photon Emission Computed Tomography) og PET (Positron Emission Tomography).
  • har du kunnskap om diagnose og terapi med ekstern stråling som: røntgen og CT (Computer Tomography), proton- og 12C-terapi.
  • har du kjennskap til strukturell MRI (Magnetic Resonance Imaging), spesielt med henblikk på fusjon av MR med de funksjonelle teknikkene PET og SPECT, samt hvordan nukleær stråling brukes i medisin, både i form av injiserte radioaktive sporingsstoffer (tracere) og som eksterne stråler.

Opptak til emnet

Studenter tatt opp til andre masterprogrammer kan, etter søknad, få adgang til emnet hvis dette er klarert med eget program.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke om opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Det er en fordel med forkunnskaper om fremstilling og bruk av radioaktive stoffer innen medisin, for eksempel fra grunnkurs ved UiO i ett av fagfeltene kjernefysikk, kjernekjemi, biofysikk, farmasi/radiofarmasi eller medisin/medisinsk fysikk.

Overlappende emner

Undervisning

Det er obligatorisk oppmøte til første forelesning. Du mister plassen på emnet dersom gyldig forfall til første forelesning ikke er meldt til Fysisk institutt studieinfo@fys.uio.no før forelesningen starter!

  • 4 timer forelesninger per uke. Noen av disse timene er kombinert med teoretiske øvelser i klasserommet.

Emnet har ekskursjon til produksjonslaboratorier (IFE, Oslo Syklotronlaboratorium og Norsk Medisinsk Syklotronlaboratorium og anvendelsesinstitusjoner (Radiumhospitalet eller Rikshospitalet).

Omtrent halvveis i semesteret blir studentene gitt et individuelt tema de skal forberede en 15-20 minutter lang obligatorisk presentasjon om. Presentasjonen gjennomføres for forelesere og studenter i plenum. For å gå opp til eksamen må du ha gjennomført og fått godkjent den obligatoriske fremføringen.

Ettersom undervisningen innebærer laboratorie- og/eller feltarbeid, bør du vurdere å tegne en egen reise- og personskadeforsikring. Les om hvordan du er forsikret som student.

Eksamen

  • Avsluttende muntlig eksamen som teller 100% ved sensurering.

For å gå opp til eksamen må du ha gjennomført og fått godkjent den obligatoriske fremføringen.

Som eksamensforsøk i dette emnet teller også forsøk i følgende tilsvarende emner: FYS9535 – Medisinske anvendelser av kjernefysikk

Hjelpemidler til eksamen

Nuklidekart

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Det arrangeres utsatt eksamen i starten av neste semester for studenter som dokumenterer gyldig fravær fra ordinær eksamen.

Det arrangeres ny eksamen for studenter som ikke består ordinær eksamen.

Studenter som trekker seg under eksamen blir ikke tilbudt ny eksamen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 19. mars 2024 06:28:00

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår

Dersom emnet tilbys kreves det minst 4 studenter for å ha ordinær undervisning. Hvis det er færre enn 4 studenter som deltar gis det eksamen, men man kan ikke forvente ordinær undervisning.

Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk (engelsk på forespørsel)