KJM9210 – Metallorganisk kjemi

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet gir en grundig introduksjon til metallorganisk kjemi med fokus på innskuddsmetallene. Kurset starter med grunnleggende molekylære egenskaper og utvikler dette helt til anvendt katalyse. Kurset gjennomgår struktur og bindingsforhold i metallorganiske forbindelser, med utgangspunkt i 18-elektroners regelen. Aktuelle metoder for karakterisering av metallorganiske forbindelser blir gjennomgått. Forskjellige reaktive ligandtyper diskuteres, herunder σ-bundne ligander som alkyl, aryl og hydrid, samt π-bundne ligander som karbonyl, alken, dien, alkyn, syklopentadienyl og aren. Egenskapene til viktige støtteligander som fosfin og N-heterosykliske karbener omtales spesielt. Metallorganiske reaksjonsmekanismer gjennomgås grundig med vekt på ligandsubstitusjon, oksidativ addisjon, reduktiv eliminasjon, innskudds- og eliminasjonsreaksjoner, nukleofil og elektrofil addisjon og abstraksjon på ligander, og karbeners aktivitet i metatese og polymerisasjon. Denne samlede kunnskapen er grunnlag for diskusjoner av hvordan metallorganiske forbindelser benyttes i homogen katalyse og aktivering av små molekyler. Eksempler på viktige industrielle anvendelser blir gitt.

Hva lærer du?

Etter å ha fullført emnet skal du:

  • ha god oversikt over grunnprinsippene i metallorganisk kjemi, og kjenne til hvordan stoffers kjemiske egenskaper påvirkes av metall og ligander

  • kunne benytte kunnskap om struktur og bindingsforhold til å forstå stabilitet og reaktivitet av enkle metallorganiske forbindelser

  • ha innsikt i bruk av moderne metoder for karakterisering av metallorganiske forbindelser

  • ha forståelse av fundamentale reaksjonstyper og mekanismer, og hvordan disse kan kombineres for å forstå effektive katalytiske prosesser

  • kjenne til viktige anvendelser av metallorganisk homogen katalyse i produksjon av industrielt viktige forbindelser i både stor skala (bulkkjemikalier) og liten skala (finkjemikalier)

  • kunne sette deg inn i og gi et seminar om et oppgitt emne

Opptak til emnet

Ph.d.-kandidater ved UiO søker plass på undervisningen og melder seg til eksamen i Studentweb.

Hvis emnet har begrenset kapasitet, vil ph.d.-kandidater som har emnet i sin utdanningsplan ved UiO bli prioritert. Noen nasjonale forskerskoler kan ha egne regler for rangering av søkere til emner med begrenset kapasitet.

Ph.d.-kandidater som har opptak ved andre utdanningsinstitusjoner må innen angitt frist søke om hospitantplass.

Ett eller flere av KJM3000 – Anvendt spektroskopi, KJM3200 – Organisk kjemi II, KJM3300 – Fysikalsk kjemi II (nedlagt) vil gi et bra utgangspunkt.

Overlappende emner

Undervisning

Emnet går over et semester. Undervisningen består av:

  • 36-40 timer forelesninger og
  • 8 timer kollokvieundervisning.

I tillegg skal du forberede og gi et obligatorisk seminar om et emne du vil få oppgitt av emneansvarlig. Seminaret må være godkjent før du kan gå opp til eksamen.

Det er obligatorisk oppmøte til første forelesning (gjelder også hvis du står på venteliste). Du mister plassen på emnet dersom gyldig forfall til første forelesning ikke er meldt til Kjemisk institutt før undevisningen starter.

Eksamen

  • Avsluttende muntlig eksamen som teller 100 % ved sensurering av emnet.

Dette emnet har obligatorisk seminar som må være godkjent før avsluttende eksamen.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Det arrangeres utsatt eksamen i starten av neste semester for studenter som dokumenterer gyldig fravær fra ordinær eksamen.

Det arrangeres ny eksamen for studenter som ikke består ordinær eksamen.

Studenter som trekker seg under eksamen blir ikke tilbudt ny eksamen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 10. mai 2024 04:26:03

Fakta om emnet

Nivå
Ph.d.
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst

Hvert fjerde semester fra høsten 2010. Undervisningen kan bli avlyst hvis færre enn 5 studenter melder seg.

Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk (engelsk på forespørsel)