ENERGI4010 – Bærekraftig energiomstilling

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet er åpent for studenter på tvers av alle studieprogrammer, og kombinerer forelesninger fra ulike disipliner med prosjektarbeid og ekskursjoner.

ENERGI4010 gir en helhetlig innføring i mulighetene, utfordringene og kompleksiteten i en energiomstilling som er bærekraftig for både samfunn og natur. Derfor er tverrfaglighet helt sentralt i emnet, i form av teoretisk kompetanse og praktiske ferdigheter. Emnet ønsker å utruste studentene med både faktagrunnlag og ferdigheter i kommunikasjon og samarbeid som er til hjelp for å forstå og bidra med nødvendige endringer i tråd med FNs klimaavtale fra Paris i 2015.

Emnet belyser sentrale aspekter fra konkrete energiteknologier, det større energisystemet og helt opp til et samfunnsnivå. Fornybare energiteknologier som sol, vind, batteriteknologi, biomasse og karbonlagring introduseres, men også energieffektivisering, kraftsystemet og energimarkedet. Samfunnsperspektiv som forbrukerperspektiv, energipolitikk og sosial rettferdighet er også viktige komponenter i kurset.

Et sentralt fokus i emnet er på praktisk øvelse i tverrfaglig kommunikasjon og samarbeid for å kunne løse de komplekse problemstillingene som finnes i slike omstillinger. Seminarene er utformet for å gi øvelse i tverrfaglig kommunikasjon og samarbeid. Dette løses gjennom ulike caseoppgaver, diskusjoner, muntlig presentasjon av gruppearbeid og arbeid med kursets prosjektoppgave.

Tidligere studenter om ENERGI4010:Bærekraftig Energiomstilling: uio.no/forskning/satsinger/uio-energi-og-miljo/aktuelt/aktuelle-saker/2021/tverrfaglighet_v2_100.mp4

uio.no/forskning/satsinger/uio-energi-og-miljo/aktuelt/aktuelle-saker/2021/nytte_jobb_v2_100.mp4

Hva lærer du?

Kunnskap

Du skal:

  • Ha oversikt over ressursgrunnlag, teknologisk modenhet, produksjonskostnader, konkurransedyktighet, arealbehov og miljøkonsekvenser for de viktigste lavkarbon energikildene.
  • Kjenne til utfordringene for kraftnettet ved en større forventet andel elektrisitet i energiforsyningen og spesielt fra varierende fornybare energikilder.
  • Kjenne til mulige løsninger i form av storskala energilagring og "smarte" nett.
  • Ha oversikt over mulige tiltak for mer effektiv energibruk, med vekt på industri, energiproduksjon, bygninger, og på sikt mer energismarte hus og byer.
  • Lære om alternative fremtidsscenarier for energibehov og klimagassutslipp, basert på internasjonalt anerkjente energisystemanalyser og prognoser.
  • Ha kunnskap om hvordan vi kan erstatte vår fossilbaserte energiforsyning med mer bærekraftige lavkarbon energisystemer med akseptable miljøpåvirkninger.

Ferdigheter

Du skal:

  • På bakgrunn av din egen fagkompetanse, forelesninger og tilleggslitteratur utvikle forståelse for kompleksiteten i energi- og klimautfordringene.
  • Ved hjelp av tverrfaglig prosjektarbeid utvikle evne, interesse og forståelse for å se din kunnskap i sammenheng med andres kunnskap (teamkonseptet).
  • Lære å arbeide resultatrettet med relevante problemstillinger for samfunns- og arbeidsliv.

Kompetanse

Du skal:

  • Med utgangspunkt i din spesifikke faglige bakgrunn og den kunnskapen du tilegner deg gjennom emnet kunne bidra med selvstendige og begrunnede vurderinger og innspill - i en profesjonell sammenheng, faglig så vel som i den nasjonale og internasjonale energidebatten.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer.

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorgrad eller tilsvarende.

Undervisning

Undervisningen er både teoretisk og praktisk. Dette betyr at emnet gis i form av forelesningsrekker og institusjonsbesøk kombinert med tverrfaglig prosjektarbeid.

Obligatoriske aktiviteter

For å få gå opp til eksamen i emnet stilles følgende krav:

  • Obligatorisk oppmøte på første forelesning
  • Det er krav om 75% oppmøte på forelesningen og 75 % oppmøte på seminarene

Eksamen

Studentene blir delt opp i grupper på fire til fem studenter og skal skrive en prosjektoppgave. Prosjektoppgaven bør ikke overstige 20 sider inkludert figurer, men ekskludert referanser. Det er krav om at du deltar i gruppearbeidet på en tilfredsstillende måte. Oppgaven skal presenteres muntlig én uke etter at den er levert.

Hjelpemidler til eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt, men det er ikke tillatt å generere hele eller deler av eksamensbesvarelsen ved hjelp av AI-verktøy som Chat GPT eller liknende

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 19. mars 2024 07:54:47

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

E-post: info@energi.uio.no