Kjøpe PC? Kjøpsråd for studenter

Skal du kjøpe datamaskin du skal bruke under studiene ved UiO? For de fleste er dette en stor investering, så det er viktig at du ikke bommer helt når du først skal bruke så mye penger. Her er det noen råd fra USIT (Universitetets senter for IT).

NB: Vær oppmerksom på at dette er generelle råd. Hvis du skal studere fag som sannsynlig vis stiller spesielle krav til datamaskinen du skal bruke, bør du forhøre deg med din veileder eller student-IT på instituttet ditt.

Bærbar eller stasjonær?

Fordelene ved å ha en bærbar datamaskin er overveldende. Du kan ha den med på forelesninger for å ta notater, du kan ha den med på kollokviegrupper og du kan jobbe på den hjemme. Stiller studiene krav om at du må ha en spesielt kraftig datamaskin, er det mulig at du trenger en stasjonær maskin, men de aller fleste vil kunne finne en bærbar maskin som dekker deres behov.

  • Når du kjøper en bærbar datamaskin, bør du også skaffe deg en sekk eller bæreveske med polstring slik at datamaskinen ikke så lett blir skadet.
  • Kontroller at forsikringene dine dekker skade på og tyveri av bærbar datamaskin og at beløpsgrensen er høy nok til å dekke tapet ditt om du uhellet er ute. 
  • Sikkerhetskopier innholdet jevnlig til en ekstern harddisk eller en server. Studierelaterte dokumenter bør du lagre på hjemmeområdet ditt på UiO. Der kan du være sikker på at de er trygge. Den enkleste måten å få tilgang til hjemmeområdet på fra en bærbar maskin, er gjennom UiO programkiosk. Les mer om lagring av dokumenter og tilgang til hjemmeområdet.

Dyr eller billig?

De færreste har bruk for de aller dyreste bærbare maskinene, men du bør også styre unna de aller billigste. Undersøk markedet litt og vurder hva du får for pengene i forskjellige prisklasser. Er det bare design som gjør at én maskin er 1000 kroner dyrere enn en annen, er det ikke sikkert du trenger den dyreste. En maskin som tydelig ikke er solid (ytre i lett plast som lett kan knuses eller sprekke, tastatur med åpne felter ned i maskinen som slipper inn støv og smuler o.l.) kan bli en dårlig investering når du må kjøpe ny etter kort tid.

Hvor mye minne?

Per 01.04.2016 anbefaler vi minimum 8 GB minne (RAM). En maskin med 8 GB minne vil fungere raskt og godt sammen med de fleste programmer og nettsider. Hvis du vet at du skal bruke spesielt kraftkrevende programmer (eller spill), kan det være lurt å undersøke om du trenger mer minne, men for de fleste er det bra med 8 GB.

Hva slags harddisk?

Vi råder deg til å kjøpe en SSD-disk (SSD = Solid State Disk). Tradisjonelle harddisker roterer når det er i bruk og hastigheten oppgis typisk i rpm (rotasjoner per minutt). Selv om en harddisk har en hastighet på 7200 rpm, er vesentlig tregere enn en SSD-disk. SSD-disker er også mindre utsatt for støtskader, siden de ikke har bevegelige deler. 

Trådløst

Når du skal bruke datamaskinen på UiO, kobler du den til trådløsnettet. Trådøsnettet på UiO støtter de aller fleste standarder, men hvis du også skal bruke maskinen andre steder, bør standarden for trådløsnett være minimum 802.11b/g/n. En del leverandører er i ferd med å kutte ut støtte for 802.11b og 802.11g. 802.11n er den mest brukte for tiden, og en maskin som bruker denne standarden vil kunne koble til de aller fleste trådløsnett.

Hva med kablet tilgang til nett? Ikke alle bærbare maskiner har utgang for kabeltilkobling til nettverk. Har du spesielle behov for svært rask overføring av spesielt store datamengder, er det mulig du trenger dette. Er Internett kommunikasjonskanelen du bruker, er ikke utgang for kabeltilkobling (Ethernet-utgang) nødvendig. 

Operativsystem og programvare

UiO har støtte for de tre hovedplattformene for databehandling: Windows, OS X og Linux. Det betyr at du skal kunne bruke UiOs IT-tjenester fra alle disse. Hvis et fag eller emne du studerer stiller krav om bruk av programvare som kun kan kjøre på én av disse, eller hvis undervisningen krever bruk av en bestemt plattform, må du tilpasse deg det. Hvis du tror dette kan være tilfelle for deg, kontakter du veilederen din eller student-IT på instituttet. En del programvare er tilgjengelig for studenter gjennom UiO programkiosk. I Programvarebasen er programmer som er tilgjengelig for studenter, merket med Ja i Student-kolonnen. Sjekk hva du kan få gratis tilgang til før du kjøper dyr programvare selv.

Ekstrautstyr og utganger/innganger

Skal du koble maskinen til TV, skjerm eller projektor, må du sørge for at den har utgang for det. Mange kollokvierom har skjerm eller TV som kan brukes til å vise arbeider på. Mye brukte standarder er HDMI (vanlig for TVer og storskjermer), Displayport-standarden brukes på mye nyere utstyr, og analog VGA brukes til en del projektorer på UiO. Det finnes adaptere fra Displayport til de fleste andre standarder, så det kan være et godt utgangspunkt.

Webkamera er ikke et krav til studier, men kan være en fordel om du ønsker å holde kontakt med familie og venner, eller samarbeidspartnere, via Skype eller tilsvarende tjenester. 

Bruker du datamaskinen intensivt, kan det være ubehagelig å ha kun styreflate. Vurder om du skal kjøpe en mus du kan bruke sammen med maskinen.

Støy og varmeutvikling

Støy og varmeutvikling er vanskelig å vurdere når du ser på datamaskin i butikken. Likevel er det lurt å se etter luftehullene. Store luftehull under maskinen kan være et tegn på at den egner seg dårlig på myke underlag (i fanget eller i senga). Er du følsom for støy og skal bruke maskinen mye på en stille hybel eller lignende, kan det lønne seg å høre med en selger om noen av modellene skiller seg ut på mye eller lite støy fra vifter eller lignende. 

Bruk returretten

Mange butikker gir deg åpent kjøp i en periode (ofte 30 dager), og handler du på nett, har du en angrefrist på 14 dager. Er du misfornøyd, bør du bruke returretten.

Digital eksamen

Hvis du skal bruke maskinen til digital eksamen med egen maskin, er det egne krav. Les mer om krav til datamaskiner som skal brukes på digital eksamen.

Publisert 1. juli 2014 10:15 - Sist endret 7. feb. 2020 16:49