Referat fra møte 3/2018 – Utdanningskomiteen

Til stede

Ordinære medlemmer

  • Gro Bjørnerud Mo, prorektor og leder
  • Oddbjørn Leirvik, studiedekan TF
  • Erling Johan Hjelmeng, studiedekan JUS
  • Ingrid Os, studiedekan MED
  • Gro Enerstvedt Smenes, studieleder møtte for Eirik Welo, studiedekan HF
  • Cathrine Wahlstrøm Tellefsen, utdanningsleder for lektorprogrammet i realfag møtte for Solveig Kristensen, studiedekan MN
  • Amer Sehic, studiedekan OD
  • Ingjerd Hoëm, prodekan SV
  • Line Sletten, studieleder møtte for Jon Magne Vestøl, studiedekan UV
  • Lars Lomell møtte for Bjørn Stensaker, konstituert leder Senter for læring og utdanning
  • Eystein Gullbekk, universitetsbibliotekar UB
  • Markus Leira Aspusten møtte for Jens Lægreid, Studentparlamentet
  • Ruben Haugland, Studentparlamentet
  • Susann Andora Biseth-Michelsen, Studentparlamentet

Sekretariat

  • Hanna Ekeli, avdelingsdirektør AF
  • Kirsti Margrethe Mortensen, rådgiver, AF (referent)

Øvrige tilhørere

  • Åse Gornitzka, viserektor
  • Julianne Krohn-Hansen, seksjonssjef AF
  • Lene Fosshaug, seniorrådgiver AF
  • Jonny Roar Sundnes, seniorrådgiver AF
  • Marianne Andenæs, seniorrådgiver, EL/LOS
  • Anne Marthe N. Gibbons, seniorrådgiver AF (kom på slutten av sak 4)
  • Guri Vestad, seniorrådgiver AF (til stede under sak 4)
  • Kristine Naterstad, seksjonssjef (til stede under sak 2,3, og 6).

Referat

Sakene er referert i den rekkefølgen de ble behandlet i møtet.

Sak 4 – Forslag til tiltak for å øke antallet studenter som reiser på utveksling

Presentasjonen «Flere studenter på utveksling» ble gitt i møtet av seniorrådgiver Guri Vestad.

Erfaringen viser at det er lettere å få til organiseringen av utvekslingen når fagmiljøet ser verdien av utenlandsopphold av faglige grunner. Samtidig understreket flere at studentene som reiser ut tilegner seg nye perspektiver og generiske ferdigheter som for den enkelte student kan være vel så viktige som det rent faglige utbyttet.

Godkjenning, enten på forhånd eller i etterkant, ble nevnt som det største akademiske hinderet for utveksling. Her kan man dra veksler på erfaringen fra Lektorprogrammet, hvor man har arbeidet for at fagmiljøene skal ha en mer ensartet godkjenningspraksis internt på UiO.

Stordriftsavtaler og «Opt out» ble diskutert, og tilsvarende løsninger finnes noen steder blant annet på HF, MED og UV.

En studentrepresentant la vekt på at man må ta hensyn til studenter med psykiske utfordringer dersom man innfører «Opt out.

SV har utenlandsopphold med faglig utbytte i form av feltarbeid som ikke registreres som utveksling fordi studenten ikke er knyttet til et utenlandsk universitet under utenlandsoppholdet. Fakultetet vurderer å knytte utenlandsopphold til språkopplæring, gjerne i samarbeid med HF.

JUS har nedsatt et internasjonaliseringsutvalg og er i ferd med å utarbeide en internasjonaliseringsstrategi.

Enkelte fakulteter har kortere utenlandsturer tidlig i studiet og erfarer at det kan inspirere til senere utvekslingsopphold.

Veien videre og bestilling til enhetene

Saken skal opp i Universitetsstyret i juni 2018. Innen den tid ber prorektor fakultetene kartlegge status og søke forankring i forhold til hvordan fakultetet kan øke andelen av utreisende studentene. Er det noen som ønsker å være frivillig pilot på «Opt out»? Hvordan kan dere øke bruken av Erasmus+? Er det ønskelig å vurdere stordriftsavtaler eller å innføre et utviklingssemester? Dra gjerne på besøk til hverandre og del erfaringer.

Fristen for å sende inn forslag på tiltak på eget fakultet må være Hanna Ekeli i hende senest innen 30. april.

 

Sak 5 – Konkretisering av tiltak i årsplanen og oppfølging av seminaret mellom Utdanningskomiteen og de administrative studielederne i februar

Prorektor Gro Bjørnerud Mo innledet til diskusjon i møtet med presentasjonen «Oppfølging etter Losby».

Prorektor redegjorde for status og tidsplan for arbeid med ny årsplan, som vil bli vedtatt av Universitetsstyret i juni, og forberedelser til arbeidet med ny strategi, som skal starte opp i september 2018.

Strukturen i årsplanen vil bli noe endret fra tidligere år. Den kommende årsplanen vil få to tiltak knyttet til utdanningskapittelet.

Koblingen mellom forskning og utdanning gir et stort potensiale for løft på utdanningssiden, jf tabell fra årsrapporten s 11, om «UiOs andel av resultater i uh-sektoren i 2017», som illustrerer det skjeve forholdet mellom forsknings- og utdanningsresultater ved UiO. Universitetsstyret er utålmodig og har etterlyst konkrete måltall og tiltak som bedrer studiepoengproduksjonen og kandidattallene.

Årsrapporten viste også at UiO kan vise til gode resultater. Andelen studenter som produserer 30 eller flere studiepoeng pr. semester øker, samtidig som de studentene som ikke produserer noen studiepoeng er på vei til å bli mindre. TF og OD har begge en positiv utvikling, men deres andel av studentpopulasjonen på UiO er liten og gir dermed lite utslag på tallene for UiO.

Det var bred enighet i Utdanningskomiteen om å videreføre de to tiltakene inneværende årsplan i revidert form. Innspillene fra Losby, som for eksempel økt fokus på digitalisering og pedagogisk design kan ivaretas i form av resultatmål. Det samme vil gjelde for kobling av forskning og utdanning, kunnskap i bruk og utveksling. Det ble også nevnt at vi bør få inn kvalitative og ikke bare kvantitative resultatmål i årsplanen.

Veien videre og bestilling til enhetene

Utdanningskomiteen inviteres til å gi skriftlige innspill til formulering av tiltak og resultatmål. Forslag til tiltaksformulering og målformuleringer må være Hanna Ekeli i hende innen 3. april kl. 14.00.

Det vil foreligge et mer konkret forslag til tiltak- og målformuleringer til Utdanningskomiteens møte i april.

Frem mot oppstarten av strategiarbeidet må vi analysere de virkemidlene vi har og se på hvordan de henger sammen med resultatene. Fakultetene bes innen 3. april kl. 14.00 spille inn til Hanna Ekeli dersom det er noen virkemidler dere ønsker at skal analyseres med tanke på strategiprosessen. Benytter vi de riktige virkemidlene?

Sak 2 – Kunnskap i bruk: Innovasjonsarbeid ved UiO

Presentasjon gitt i møtet av seksjonssjef Kristine Naterstad: «Kunnskap i bruk: Innovasjonsarbeid ved UiO»

Det finnes ulike definisjoner av innovasjon og ulike tilnærmingsmåter. UiO har valgt å bruke definisjonen fra EU.

Det er først og fremst innsatsområde 5 i Innovasjonsløftet som hører inn under porteføljen til Utdanningskomiteen, det vil si ”Utdanning”.

Diskusjonen i Universitetsstyret (US) 13. mars 2018 viste at US stort sett var fornøyd med det som ble lagt frem, men at enkelte skulle ønske at UiO var kommet lengre i arbeidet med innovasjon. US understreket at det er viktig at studentene er ivaretatt, både gjennom innovasjonstilbud for studenter og gjennom utdanningstilbudet. De virkelig store innovasjonene involverer ofte unge mennesker.

I det videre arbeidet blir det viktig med god og tett kommunikasjon mellom forsknings- og studiedekaner. Saken vil bli satt på agendaen under fellesmøtet 15. mai 2018.

Sak 1 – Godkjenning av innkalling, referat fra møtet i januar og oppsummeringen fra seminaret på Losby.

Godkjent.

Sak 3 – Utdanningslederkonferanse på UiO 20. november 2018

Det er ønskelig at så mange som mulig med utdanningslederansvar på fakultet-, institutt- og programnivå deltar på konferansen, og studiedekanene fikk i oppdrag å be aktuelle deltagere om å sette av datoen.

Sak 6 – Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt.

Publisert 23. mars 2018 15:04 - Sist endret 18. apr. 2018 15:31