Et "must" for vinkjennere?

«Hell forsiktig av den klare væsken (...) ved å tippe karet».

Å helle vin i et glass er ikke en vanskelig eller unik aktivitet vi voksne mennesker gjør. Hvordan kan da et produkt transformere dette til en luksuriøs og forhøyd opplevelse? Og hvordan kan dette objektet lages igjen og igjen slik at det fortsatt kan beholde verdi og status i våre hjem? 

 

RIEDEL DECANTER MAMBA FATTO A MANO

 

 

 

 

 

 

 

I dette innlegget skal jeg ta for meg hva en dekanter er, og de nye endringene i produksjonen til merket Riedel. En dekanter brukes for at vinen skal «puste» og for at eventuelle sedimenter kan falle i bunnen av beholderen. Den kan ha variert form og design, og er laget av glass eller krystall, med et volum som inneholder en standard flaske vin. De er tradisjonelt brukt for å servere alkoholholdige drikker. Selv om de ligner i design på en karaffel, leveres de ikke med en stopper. Fraværet av denne stopperen er kanskje en spesiell karakteristikk som gjør at dette objektet blir ekstra luksuriøst: man skal drikke opp innholdet, ikke vente og ødelegge vinen ved å la den stå for lenge.

 

En dekanter har flere funksjoner. Hvis man ønsker å konsumere en yngre vin kan den øke luftingen og kompleksiteten av aromaene. Om man skulle nyte en litt eldre vin kan en dekanter hjelpe å skille den fra sediment. Denne funksjonen blir en slags pluss-ultra for nisjen og har blitt ansett som «snobbete» Man trenger ikke å gjøre dette for å nyte et glass vin, men dette har blitt nærmest en seremoni for en vinkjenner, som mener at dette forhøyer opplevelsen.

 

«Dekantere» som verb har vært nevnt i litteraturen siden 1600 tallet, men det finnes arkeologiske funn som stammer fra det antikke Hellas og Roma. De rike i samfunnet pleide å drikke vin ved små og store selskap og vinen ble ikke servert fra en amfora, eller en tønne, men fra en karaffel. Aristokratene etter 1600-tallet beholder denne tradisjonen, ved å servere alkohol i karafler med dekorasjoner eller mønster og som passet epokens stil. Dette fortsetter fram til 1900 tallet da Whisky-sett blir en folkelig versjon av dette symbolet. Alle vi har sett den, enten på en serveringstralle hos besteforeldre, eller i CULT filmer.

 

Riedel, som er en kjent produsent av vinglass og tilbehør, har greid å fornye seg i flere år ved å "modernisere" dette objektet, uten å være for nyskapende. De tilbyr et bredt utvalg av både maskinblåste og ekstravagante håndlagde dekantere. Alle produktene er laget av fint krystallglass som passer for enhver livsstil og er tilgjengelig for enhver prisklasse. Dette mener jeg er en styrke i designproduksjonen; den kan både være folkelig og en nisje.

 

I 2017 presenterte Riedel en ny kolleksjon av såkalt «FATTO A MANO». Denne serien er håndlaget og håndblåst fra krystallglass. Hver brikke er unik og har vært gjennom en såkalt metamorfose. Glassblåsing-kunst oppsto i Venezia, spesielt på øya Murano, fødestedet til den mest forhøyede formen for glassmakerkunsten. Hvert produkt er laget av teknikker for glassfremstilling som dateres mer enn 2000 år tilbake. Farger og gull og vakre sensuelle former er en del av tradisjonen. I denne serien er det kanskje den mest ekstravagante dekanteren "Mamba", som minner om formen på en slange og som presenterer en dobbel dekantering-funksjon.

 

Parallelt lanserer Riedel også en ny serie: Riedel Mini Limited, som er dekantere i mindre størrelse, og som inneholder nøyaktig en halv flaske vin (0,375 l). Denne størrelsen er mere folkelig og kan passe hjemme hos en gjennomsnittlig innbygger. Med Riedel Mini kan restauranter også dekantere viner og presentere disse ved bordet, uten at det skal ta halve bordflaten og til en mindre pris. Den er reklamert for å ha den perfekte størrelsen, både når det kommer til lagring, eller når man ønsker å dele en flaske vin ved to separate anledninger. Riedel Mini Decanters presenterer en funksjonalitet som er moderne, men uten å ta for lang avstand fra den velkjente og snobbete nisjetradisjonen i vinverdenen. 

Emneord: designkultur, vin, dekanter Av Anna Botteghi
Publisert 11. feb. 2020 13:22 - Sist endret 11. feb. 2020 13:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.