V2020

Bildet kan inneholde: kopp, kopp, drikkeglas, kaffe kopp, gul.
Publisert 12. feb. 2020 12:53

Jeg bruker sjeldent tid på kaffe, men tidlig en morgen åpnet jeg opp discover tabben på instagram og så en kjent DJ som drakk av en kaffekopp jeg kjente igjen. Det var den samme “Hay” koppen jeg hadde kjøpt på nasjonalgalleriet rett før det stengte. Så jeg bestemte meg for å bruke den

stue
Publisert 12. feb. 2020 11:26

Svevende lys-ringer i rommet, lette og skyggeaktige i dagslys, mer lysende og kraftige, skulpturelle og nærmest saturn-lignende om kvelden, når lyskilden tennes og lampen sprer et elegant og indirekte lys til menneskelig aktivitet og gjenstander i rommet.

I dette blogginnlegget vil jeg dele min egen opplevelse av denne lampen; likevel en opplevelse som ikke er upåvirket av designeren Uchiyamas egen filosofi bak akkurat dette objektet. I senere blogginnlegg vil jeg gå dypere inn i filosofien, de kulturelle rammer, form, materialbruk, estetikk, samt mulighetene for masseproduksjon og refleksjon rundt det ikoniske ved denne lampen.

Lego-klossen.
Publisert 11. feb. 2020 13:58

I prosessen med å finne et objekt har jeg gått i sirkel, for å ende opp med den gjenstanden som først falt meg i tankene da jeg hørte at vi skulle fordype oss i et objekt. Denne gjenstanden er Lego-klossen.

Bildet kan inneholde: mote modell, mote, moteshow, runway, klær.
Publisert 11. feb. 2020 13:40

Høsten 2013 arrangeres den årlige moteuka i Paris, og motekritikerenes øyne er rettet mot nye tekstiler, komposisjoner og designere som skal prege neste års utstillingsvinduer. Midt mellom vakre modeller og kommersielle ideer er det en kolleksjon som står frem i mengden. Klesdesigner Iris Van Herpen sender en modell ned catwalken i verdens første 3D printede kjole, for sin Spring Couture kolleksjon ‘’Voltage’’. 

 

Publisert 11. feb. 2020 13:22

«Hell forsiktig av den klare væsken (...) ved å tippe karet».

Å helle vin i et glass er ikke en vanskelig eller unik aktivitet vi voksne mennesker gjør. Hvordan kan da et produkt transformere dette til en luksuriøs og forhøyd opplevelse? Og hvordan kan dette objektet lages igjen og igjen slik at det fortsatt kan beholde verdi og status i våre hjem? 

 

Bildet kan inneholde: tegning, organisme, illustrasjon.
Publisert 11. feb. 2020 13:19

Er kombinasjonen gammel tradisjon og moderne design nøkkelen til Røros Tweed sin suksess? 

Skulpturell stol formet av en masse laget av treflis, støv og PVA lim
Publisert 11. feb. 2020 12:36

Glatte, perfekte produkter spyttet ut av en maskin på uforklarlig vis. Det var resultatet vi strebet etter som designstudenter på slutten av 2000-tallet. Plaggene skulle se fabrikklaget ut, alt annet kalte vi student-aktig, uprofesjonelt, hjemmelaget. Fabrikken fremstod som et nærmest mytisk sted fult av perfekt kalibrerte og spesialiserte maskiner som aldri gjorde feil.

Bildet kan inneholde: møbler, bord, tre, rektangel, salongbord.
Publisert 11. feb. 2020 12:22

PK80 daybed av Poul Kjærholm (1929-1980)

Bildet kan inneholde: fransk presse, tekanne, kaffe percolator, kjele, lite apparat.
Publisert 11. feb. 2020 12:09

The french press, mer kjent som presskannen her i Norge, er den enkle, greie, men hakket mer sofistikerte kaffebryggemetoden.

Bildet kan inneholde: stol, koboltblå, møbler, elektrisk blå, design.
Publisert 11. feb. 2020 12:06

Få oppgaver designeren utsettes for er like utstudert som stolen, og hvilket prima eksempel på en designers fovrmgivningsevne. Stolen krever ergonomi og konstruksjon i skjønn forening med materialitet, gjerne rasjonalitet, i et utrykk noen ønsker å omgi seg med. De nevnte kriteria settes også gjerne for arkitektens bygning, men hva så når arkitekten, ute etter å skape et Gesamtkunstwerk, selv påtar seg å designe stolen - designerens kardinaloppgave. Med utgangspunkt i et sittemøbel og eget virke som arkitekt (samt en nylig erfaring med å innta et måltid fra Carina, en recliner, spisestuestol med justerbar rygg), ønsker jeg å utforske forholdet smak og behag i sittende stilling når arkitekten selv får virke som designer.

Bildet kan inneholde: tekst, design, illustrasjon, rom.
Publisert 11. feb. 2020 03:03

Vi ser hvitmalte møbler som strekker seg oppover i slanke vertikale linjer, prikker av røde roser og et piano dekorert med organiske former. Charles Rennie Mackintosh tegnet et delikat interiør med stilinspirasjon fra Art Nouveau og japanske interiør, men også med sin egne karakteristiske stil.

Publisert 11. feb. 2020 02:20

Etter mange år med kabler på kryss og tvers, prosjektorbildet kastet på hvit murvegg og generelt mas rundt lyd og bilde. Min samboer og jeg inngikk endelig vår husfred og kjøpte vår første fjernsyn.

Bildet kan inneholde: automotive design, kjøretøy, bil, konseptbil, arkitektur.
Publisert 10. feb. 2020 23:09

Cybertruck er en bil bare Tesla kunne ha laget, sies det. Designet er så annerledes fra tidligere produksjonsbiler at det gir et nytt perspektiv på hva en bil kan være.

Bildet kan inneholde: klær, frakk, frakk, ytterfrakk, mote.
Publisert 10. feb. 2020 20:40

Vi kjenner denne kåpen for sin klassiske og stilrike design, vi har sett den blant kongelige og velkjente personer. Men den var egentlig aldri ment for å bli et stil ikon. Den opprinnelige Burberry trench coat  ble designet i 1912 av Thomas Burberry for å holde offiserer beskyttet mot regn og vind. Navnet stammer fra skyttergravene der militært personell var stasjonert i første verdenskrig.  

Bildet kan inneholde: mote modell, klær, mote, skjønnhet, dame.
Publisert 10. feb. 2020 19:56

I innleggene som følger vil jeg utforske spørsmål knyttet til temaet mote og kjønn. Jeg tar for meg ulike klesplagg/antrekk der jeg forteller litt om deres funksjon og betydning historisk og i dag. De to første innleggene vil handle om powersuiten

Bildet kan inneholde: kamera, kameraer og optikk, øyeblikkelig kamera, teknologi, digitalkamera.
Publisert 10. feb. 2020 19:33

Da polaroidkameraet ble lansert for offentligheten i 1948 vakte det, ikke overraskende, stor oppstandelse. Aldri før hadde man kunne ta et bilde, og få se resultatet i løpet av bare noen få sekunder. Grunnleggeren av Polaroid, Edwin Land, fikk ideen under en ferie i 1940 da hans tre år gamle datter utålmodig spurte om hvorfor hun ikke fikk se bildet han nettopp hadde tatt av henne. I løpet av fem år var ideen realitet. I dag er polaroidkameraet så å si synonymt med instantkamera, selv om firmaet ikke lenger er den største produsenten.

Bildet kan inneholde: landbil, kjøretøy, bil, motorkjøretøy, classic.
Publisert 10. feb. 2020 19:10

Årene mellom mindten av 50-tallet og begynnelsen av 60-tallet regnes gjerne som en gullalder for amerikansk bildesign. Produksjon av biler på en kommersiell skala var i stor grad et resultat av et økonomisk skifte og en ny klassestruktur. Allerede mot slutten av 40-tallet begynte en økende produksjon av nye designbiler, og i samsvar med med denne utviklingen etablerte det seg også en kultur knyttet til eierskap og bruk av disse bilene. 

Bildet kan inneholde: penn, stylus, kontorrekvisita, skrive redskap, skriveinstrument tilbehør.
Publisert 9. feb. 2020 22:09

Gjennom de siste ti årene har jeg prøvd en lang rekke med digitale tegnepenner, og i varierende grad irritert meg over måten de er designet på. Noen må kontinuerlig lades opp, da gjerne på en litt klønete måte, andre er ubehagelig å holde i, og noen har bommet totalt fra et estetisk perspektiv. En penn jeg derimot aldri har reflektert noe særlig over, til tross for snart seks år med daglig bruk, er Wacom’s Grip Pen.

Bildet kan inneholde: møbler.
Publisert 9. feb. 2020 17:06

Design handler mye om trender og smak. Jeg er fascinert av hvordan tidligere tiders formspråk hentes frem, tolkes på nytt og gjøres relevant igjen. For å undersøke nostalgiens rolle i design har jeg valgt å se nærmere på tiden rundt 1900-tallet. Dette var en periode hvor man søkte etter nye former innen kunst, arkitektur og design, samtidig som nasjonsbygging gjorde det nødvendig å finne frem til et norsk form- og billedspråk. I denne overgangsperioden møttes dragestil og art nouveau, og denne sammensmeltingen kommer kanskje tydeligst frem i arbeidene til Henrik Bull.

Oljemaleri, himmel, sollys, havn, vannvei
Publisert 5. feb. 2020 22:29

I det store rommet, til venstre da jeg kom inn, hang det. Det var stort. Nesten like høyt som meg og over to meter bredt. Midt i rommet var det benk til å sitte på. Jeg satt meg rett overfor bildet. Og ut av veggen flommet lyset, som om noen hadde hengt opp sola.