Mariposa

Bildet kan inneholde: stol, møbler.

"Sommerfuglstolen"

Mariposa-stolen ble designet i Buenos Aires, Argentina i 1938 av arkitektene Antonio Bonet, Juan Kurchan og Jorge Ferrari Hardoy. De dannet det arkitektoniske kollektivet Grupo Austral og jobbet også med Le Corbusiers. Stolen ble utviklet for en bygård som de tegnet i Buenos Aires.

Stolen bet ble beskrevet som en "nylig oppfunnet argentinsk lenestol ... for siesta sittende".

"Sommerfuglstolen", også kjent som en BKF-stol eller Hardoy-stol, er en stilig stol med en ramme av metall og en stor slynge hengt fra rammens høyeste punkter; slik skapes det et hengende sete. 

Rammen er generelt svartmalt. Sete er opprinnelig skinn, men kan også være laget av andre materialer. Dette gir en behagelig stol med et spennende design som man kan enkelt forme karakteren til. Designet er populært blant annet fordi det er en bærbar sitteplass som man kan plassere hvor man vil.  

Edgar Kaufmann jr., en av USA's største arkitekter, forutsa at stolen ville bli ekstremt populært i USA, og kalte den for "den beste bestrebelsen for moderne stoldesign."

Kaufmann gjettet riktig. Etter krigen ble de amerikanske produksjonsrettighetene kjøpt av Hans Knoll. Suksessen førte til en økning i kopier og Knoll stoppet produksjonen i 1951. Siden den gang fortsetter sommerfuglstolen å bli produsert i mange land og er et "must" møbel for mange designelskere. 
 

Emneord: design, sommerfugl, stoldesign Av anna botteghi
Publisert 21. apr. 2020 12:47 - Sist endret 21. apr. 2020 12:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere