Cybertruck og kjønnet design

Cybertruck – Teslas første mannlige “kjønnede” kjøretøy?

Det er spesielt to faktorer ved Cybertruck som gir den et mannlig preg. Det vil si (ved første blikk) i forhold til Teslas tidligere produksjonsbiler. Det første årsaken er de kantede formene av designet. En kantet bil er uvanlig maskulint hvis man tolker avrundede former som feminine. Som f. eks på Model S. Det andre er naturligvis den tiltenkte rollen som pickup-truck.

Bildet kan inneholde: robot, action-figur, fiktiv karakter, organisme, teknologi.

Om det med dette er et bevisst maskulint design, er derimot usikkert. Det er flere andre meritter med designet, som nevnt i tidligere blogginnlegg. Men designet er også knyttet til science fiction. Det vil si – Cyberpunk. I en slik setting som navnet og designet knyttes til, er kjønnet ikke nødvendigvis knyttet til formen. Roboter og lignende fremstilles ofte som feminine men ikke nødvendigvis spesielt avrundede. Dermed kan synet på Cybertruck som maskulin endres av denne konteksten, om man kjenner til science fiction/cyber-sjangeren.

Den andre kjønnsfaktoren i Cybertruck er rollen som pickup-truck. Dette er knyttet til mannlige yrker hvor det er behov for å ofte ta store ting inn og ut av lasteplanet, tradisjonelt mindre fokus på komfort, osv. Men ved Cybertruck er rollen som pickup delvis skjult av det radikale designet. Fra de fleste vinkler vil den, for en person som ikke kjenner til kjøretøyet, se ut som noe annet enn en tradisjonell pickup.

Publisert 21. apr. 2020 12:01 - Sist endret 21. apr. 2020 12:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.