Lego, plast og miljø

Bildet kan inneholde: trehytte, tre, leketøy, lego, hus.

Jeg føler meg tom for ideer. Generelt har det vært vanskeligere å skrive oppgaver under denne tiden med COVID-19 og sosial distansering. En av de tingene som en del snakker om er hvordan vi starter opp samfunnet igjen. At man ikke skal gå tilbake til de vanlige produksjonsmønstrene som vi opprettholdt før krisen. Noe som jeg forestiller meg er lett å si, men ekstremt vanskelig å gjennomføre. Den intellektuelle klassen, journalister, skribenter, kunstnere, akademikere osv. er mer fri til å gjøre etiske evalueringer rundt praktiske problemer andre må løse. 

 

Min ting, mitt objekt, Lego, står i sentrum i ett av de største klimautfordringene - plastikken. Tony Fadell, som er en av designerne bak iPoden, og som nå har dedikert noe av livet sitt til å løse disse plastikkens problemer sier det på denne måten i en podcast med Tim Ferris: "This is not a societal problem. This is truly a design problem. We designed this mess. We’ve got to design ourselves out of it just like we have to do with climate change. It hit me so hard that I’m like, “Okay. How are we going to design our way out of it?” So I spent the last year and a half learning about it." 

 

Om vi på den ene siden har en designløsning, må vi på den andre siden og ha en forespørsel. Og det virker som det er et stadig voksende marked for miljøorienterte løsninger. Ifølge analyseselskapet Nielsen, har miljøbevisste kunder økt salget av bærekraftige produkter med 20 prosent siden 2014. Innen 2021, var det i 2019 forventet at forbrukere ville ha brukt $150 milliarder dollar på bærekraftige goder, et tall som sikkert vil nedjusteres pga. COVID-19.

 

Når det gjelder LEGO, så har selskapet som mål å produsere byggeklosser og innpakning av en ny, mer naturvennlig plastikk og resirkulerbart materiale. Den nye, naturvennlige plastikken er laget av plantebaserte materialer, av sukkerrør i motsetning til oljebasert plastikk. De er langt fra å nå målet, men innen 2030 sikter de mot at 98% av deres produksjon skal være av den nye sorten. Men inntil videre var det LEGO-trær osv som er blitt produsert med den nye plastikken.

Publisert 21. apr. 2020 13:19 - Sist endret 21. apr. 2020 13:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.