STRESSLESS® - Norges største designeksport

Lansert i 1971; Norges kanskje største møbelsuksess gjennom tidene, Stressless varemerket, har neste år vært 50 år på markedet, og er fortsatt produsenten Ekornes største produktmerke. Kun IKEA produserer mer møbler i Norden, og med en eksportandel på 94,9%, kan en spekulerer i om ikke varemkerket Stressless® er nordmannens fremste eksempel på å bringe sin design ut i verden. 

Bildet kan inneholde: massasjestol, stol, recliner, møbler, produkt.

Stressless Original, designet i samarbeid med Møre Designteam, var en hvilestol der sete og rygg kunne reguleres med kroppstyngden. Med understell i stål, skumstopning og kledd i skinn, har det ikke vært store forandringer på alle hvilestolers mor og stolen slik vi kjenner den i dag. En større forandring kom i 1991 da Ekornes lanserte Plus-systemet som gjorde at ryggen tilpasset seg bedre ved regulering - nakkestøtten beveget seg fremover og korsryggen senket seg når stolen ble lagt bakover. Det har også vært et vell av justeringer på designet, nye medlemmer av familien har kommet til, men varemerket har vært bestandig.
Forandringene har også fått god mottakelse, i 2008 fikk Stressless® Jazz Merket for god design av Norsk Designråd, og så sent som i 203 ble den samme stolen kåret til tyskernes favorittl blant lenestoler i interiørmagasinet Wohnidee. Stressless® er dog langt fra bare en hvilestol. Det finnes salonger, stresslessofa og stresslesstoler. En periode produserte Ekornes også Svane® Stressless®, en sengekolleksjon med regulerbare senger.

Norsk ergonomisk design favner altså mer enn bare stoler som byr på variasjon i sittestilling; her skal vi legge oss tilbake og oppleve at vi er i ett med stolen - en følelse av uanstrengt støtte - for optimal komfort. “Den beste sitteposisjonen er alltid den beste” lød det fra Opsvik, kanskje skulle den vise seg å være liggende. 

Emneord: Stressless, Ekornes
Publisert 20. apr. 2020 21:30 - Sist endret 20. apr. 2020 21:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.