Tungen

Få oppgaver designeren utsettes for er like utstudert som stolen, og hvilket prima eksempel på en designers fovrmgivningsevne. Stolen krever ergonomi og konstruksjon i skjønn forening med materialitet, gjerne rasjonalitet, i et utrykk noen ønsker å omgi seg med. De nevnte kriteria settes også gjerne for arkitektens bygning, men hva så når arkitekten, ute etter å skape et Gesamtkunstwerk, selv påtar seg å designe stolen - designerens kardinaloppgave. Med utgangspunkt i et sittemøbel og eget virke som arkitekt (samt en nylig erfaring med å innta et måltid fra Carina, en recliner, spisestuestol med justerbar rygg), ønsker jeg å utforske forholdet smak og behag i sittende stilling når arkitekten selv får virke som designer.

Bildet kan inneholde: stol, koboltblå, møbler, elektrisk blå, design.

Stolen det er snakk om bærer, som overskriften antyder og bildet illustrerer, det somatiske navnet Tungen. Selv om den hos meg er plassert under kjøkkenbordet, er Tungen slett ikke tiltenkt å tilrettelegge for bespisning, men designet for å smette under pultene til elevene ved Munkegaardsskolen.
Skolen fra 1956 betegnes som et Gesamtkunstwerk og er sammen med stolen, tegnet av den danske arkitekten Arne Jacobsen, en av de fremste nordiske fortolkere av funksjonalistisk arkitektur. Selve stolen er fra 1955, men ble i motsetning til mange andre, og ofte mer kjente stoler designet av nevnte arkitekt, ikke satt i produksjon for salg før i 1985. Da ble navnet endret til To’eren. Stolen skal ha vært Arne Jacobsens personlige andre-favoritt, men er også hans andre fullførte stoldesign, etter den betraktelig mer kjente Myren.
Selv om produsenten, danske Fritz Hansen, etter et par år sluttet å produsere stolen, er den fra 2013 relansert hos danske HOWE, under sitt opprinnelige navn. Beskrevet som selve «essensen av strukturell enkelhet», er den tro mot sitt opprinnelige utrykk i formpresset finer og forkrommet stål, men nå altså tiltenkt i tilknytning til spisebordet.
For mitt vedkommende var dette en selvskreven gjest til bords, der en eldre utgave sto for seg selv i et mørkt hjørne av lokalene til Gamle Danske

En uovertreffelig stol, i alle fall tiltalende, tenkte jeg da jeg etter en klassisk fredags-taco hos en barndomsvenn sank ned i Carinas polstrede, og stadig bredere favn. 

Emneord: Stol, Tungen, Arne Jacobsen Av Espen Robstad Heggertveit
Publisert 11. feb. 2020 12:06 - Sist endret 11. feb. 2020 12:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.