CH22 loungestol

Bildet kan inneholde: møbler, stol, tre, kryssfiner, utendørsmøbler.

Hans J. Wegner (1914-2007) er en av Danmarks mest kjente møbeldesignere. Han designet over 500 stoler i løpet av sin karriere og ble kalt ‘stolens mester’. Hans mest kjent stol er den danske klassikeren ‘Y-stolen’, som har vært i produksjon siden 1950. En annen klassiker er CH22 loungestolen, også fra 1950. Loungestolen har flere detaljer som viser håndverket bak ved tydelige samlingselementer i ulike trefarger for å understreke detaljene. Dens enkle konstruksjon viser Wegners visjon om å forenkle møbeldesignet:

"Mange udlændinge har spurgt mig, hvordan vi skabte den danske stil. Og mit svar er, at det snarere var en kontinuerlig forædlingsproces og for mig også en forenklingsproces, da jeg ville reducere stolen til den mest enkle konstruktion med fire ben, et sæde og et kombineret ryg- og armlæn."

Hans J. Wegner

Wegner er nok et eksempel på moderne dansk designs gullalder og fornyelsen av tre møblet. Han var selv møbelsnekker i bunn og hadde en unik forståelse for treets muligheter. Hans diskret og forenklede design for CH22 loungestolen er et klart eksempel på denne tidens banebrytende design og kvalitetshåndverk utviklet av datidens fremste møbeldesignere i samarbeid med danske snekkermestere.

Av Irija Øwre
Publisert 24. mars 2020 13:48 - Sist endret 24. mars 2020 13:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.