J39 Shaker

Bildet kan inneholde: møbler, stol, barkrakk, krakk, tre.

I Børge Mogensens (1914-1972) «Shaker stol» fra 1948 ser man hans visjon for dansk møbelkunst. Stolens klare enkle linjer og funksjonelle design utgjør kjernen i Mogensens design, hvor målet var et møbel som var til for brukeren og ikke omvendt. En bruksgjenstand i eik med sete av flettet papirtråd, som har hovedfokus på funksjonalitet.

Mogensen ville «…frembringe ting, der vil tjene mennesket, placere mennesket i hovedrollen. I stedet for med djævlens vold og magt at forsøge at tilpasse mennesket til tingene”.

Som mange av de andre store danske møbeldesignere var Mogensen også utdannet snekker og møbeldesigner. Håndverket står som et grunnlag for videre utvikling som arkitekt og formgiver. Videreutviklingen av det danske tremøbelet har vært sentralt i internasjonal designhistorie og kan ses representert på alle store designmuseer, samt i utallige hjem. Dagens designere viser en klar inspirasjon fra disse ikoniske objektene, som vil være en del av grunnlaget for møbeldesign i generasjoner fremover.

Av Irija Øwre
Publisert 21. apr. 2020 11:18 - Sist endret 21. apr. 2020 11:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.