Design i The space age

1950-tallet markerte begynnelsen på det vi refererer til som "Space age", en tid hvor verdensrommet og muligheten for romfart ble noe virkelighetsnært. I tråd med dette utviklet det seg ulike design for romskip, hvorav noen modeller har blitt stående som mer markante enn andre. "Space age" i amerikansk kontekst ble fremtredende etter oppskytningen av den sovjetiske satellitten Sputnik 1. Noen av de mer ikoniske og gjenkjennelige amerikanske romskip-designene ble allikevel blitt tegnet opp noen år før denne hendelsen. 

Bildet kan inneholde: museum.

Wernher von Brauns ferry-rocket modell, utstilt på Adler Planetarium, Chicago

I mitt forrige innlegg tok jeg for meg amerikansk bildesign og kultur fra midten av 1900-tallet. Her nevnte jeg også en estetikk som oppleves overlappende for design i ulike deler av samfunnet, hvor ny teknologi ser ut til å spille en bestemmende rolle for objekters endelige form. Et eksempel på dette kommer blant annet til syne i en sammenligning mellom forskeren Wernher von Brauns romfartøy-modell på tidlig 50-tallet og 50- og 60-talls designbiler.

Von Braun var en ledende designer av romfartøy på midten av 1900-tallet og er skaperen av noen av de mest ikoniske modellene innenfor dette feltet. Som man kan se på bildet over bærer von Brauns rakett (ferry-rocket) på detaljer som også kommer til syne hos en rekke biler på denne tiden. Karakteristiske detaljer som bilenes halefinne (tailfin), rakett-lignende lamper, og et gjennomgripende futuristisk uttrykk, er alle elementer som formidler sterke assosiasjoner til romfartøy. Til tross for designet på disse to objektene tjente to helt forskjellige formål, er det allikevel interessant å se en parallell estetikk mellom de forskjellige tingene. Dette futuristiske uttrykket er også noe som kommer igjen i populærkulturen, i blant annet filmer og tegneserier. 

Emneord: designkultur, design, estetikk, fremtiden, teknologi
Publisert 2. mars 2020 21:28 - Sist endret 3. mars 2020 09:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.