Napolitansk stolthet

Denne finurlige stål-sammensettingen av en kaffebrygger ser kanskje litt merkelig ut til å begynne med, men er egentlig mye mer logisk når man ser mer nøye etter.

Cuccumellaen er som regel i enkelt stål med svarte plasthåndtak. Denne versjonen er en mer elegant èn i kobber med håndtak i tre. 

Cuccumella som denne kaffebryggeren heter på godt Napoletansk, er igjen en kaffebrygger med røtter fra Italia, men som var skapt av nok en franskmann, en Monsieur Morize.

Den ble oppfunnet i 1819 og spredte seg raskt i hele Italia (rundt tidspunktet da landet ble forent) og var landets første kaffebrygger i bruk, før den berømte mokaen vi er kjent med i dag. Da Mokaen kom gikk nemlig de fleste italienerne over til å bruke den, men noen napolitanere sverget bare til Cuccumellaen, og gjør det fremdeles i dag. 

Historisk nasjonalitet er veldig viktig for de forskjellige regionene i Italia, og nok en gang, ting som kan gjøres med egne, unike tradisjoner beholdes med stor stoltheten. Uavhengighet fra den forente staten Italia er fremdeles viktig for de fleste italienere, spesielt de fra sør. 

Kaffebryggeren Cuccumella har en spesiell form og består av fire deler, disse er :

En vannkanne uten tut, med håndtak og et lite hull på toppen

En stor, sylinderformet kaffebeholder som åpnes på toppen og som har små hull på andre siden som lar det kokende vannet renne inn (likt mokafilteret). Denne beholderen ligger fast inni kannen med vann

Et filter som ligger mellom de to kannene

En kanne med tut hvor sluttproduktet, altså den svarte kaffen tilslutt ender opp ferdigbrygget

Hele kaffebryggeren settes sammen sånn at kannen med tut står opp ned. Den settes så på platen slik helt til kaffen er kokt opp. Deretter snur man den så kannen med tut står nederst på bordet og lar den brygge i et par minutter. 

Selve prosessen er litt lengre enn den er med mokakannen, men det sies at den gir en mer intens aroma som kan være verdt de ekstra minuttene brukt.

 

 

Emneord: kaffebrygger, kaffe, italia, kobber, stål Av Olivia Texe
Publisert 4. mai 2020 21:03 - Sist endret 4. mai 2020 21:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.