Ingvar Kamprad

Bildet kan inneholde: eldre, tilpasning.

Ingvar Kamprad grunnla 1943 bare 17 år gammel, men allerede som 7 åring hadde han skjønt konseptet med å kjøpe opp store kvantum og selge billig enkelt produkter.  Han startet med å selge penner, bilderammer, klokker og smykker. Møbler fra lokale produsenter startet han å selge i 1948. Tanken var da å selge billige høykvalitetsmøbler. Noen år senere åpnet han sitt første showrom og ga ut den første Ikea katalogen. 

 

De ulike navnene på møblene Ikea selger, kommer av Ingvar Kamprad sin dysleksi og at han ikke klarte huske de ulike inventarnumrene. Bokhyller fikk derfor navn etter skandinaviske herrenavn og sengeartikler kalt opp etter blomster og planter.

 

Ikea bygget seg opp og Kamprad begynte etterhvert og tjene godt, men han fortsatte med en beskjeden levemåte med å kjøpe klær på bruktmarked og fly økonomiklasse og bo billig når han var ute å reiste. Beskjedenhets inntrykket ble et image for bedriften Ikea, og de som jobbet der skrev for eksempel på begge sidene av arket de brukte. Og at de lager billige designmøbler som skal være for alle. Imaget fikk noen skjær i sjøen når noen journalister etterhvert fant hans private luksusbolig og Porsche.

 

91 år gammel døde Ingvar Kamprad og etterlot seg verdens mest berømte møbelbutikk, med over 422 varehus i over 50 land, med over 957 millioner besøkende i 2018.

 

 

 

 

 

Publisert 20. apr. 2020 19:24 - Sist endret 20. apr. 2020 19:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.