String hyllesystem

De senere årene har stringhyllene inntatt norske hjem for fullt. Et kjapt søk på nett viser utallige sider hvor du kan få kjøpt både det originale hyllesystemet, men også andre varianter av klassikeren. I fjor fylte Stringhyllen hele 70 år, og det er dermed ganske oppsiktsvekkende at den ennå holder stand med et design som har holdt seg relativt likt siden oppstarten.

Bildet kan inneholde: hylle, møbler, hyller, rom, vegg.

Stringhyllen ble lansert i 1949, og startet egentlig som et forsøk på å forbedre oppvaskstativ. Datidens trestativer fungerte ikke optimalt, de luktet fort surt og metallstativene hadde en tendens til å ruste. Den svenske arkitekten Nils Strinning og hans kone Kajsa kom opp med en trådhylle hvor metalltrådene var belagt med beskyttende plast som forhindret rust. Samme år arrangerte forlaget Bonnier en konkurranse hvor de ønsket å få inn forslag på en hylleløsning som i tillegg til å tåle vekten av bøker skulle være rimelig, lett å frakte og lett å montere. Med utgangspunkt i deres nylige nyvinning for oppvaskstativ sendte ekteparet inn en prototype av Stringhyllen. Ved sidegavler av metalltråder og flyttbare hylleplan i treverk var det en enkel, men smart løsning som vant konkurransen og straks satt i produksjon.  

Den ble ikke bare ble hyllene populære i Skandinavia, men opplevde også internasjonal suksess. Utover 50- og 60-tallet fortsatte de å utvikle systemet med nye modeller og forskjellige produkter. For eksempel tilførte de tilhørende vitrineskap, skrivebord, avlastningsbord og avisstativ. Populariteten avtok rundt 1970, og var i et par tiår glemt før String igjen ble gjort aktuelle.

Hva er det som gjør hyllesystemet så tidløst og ettertraktet? Et begrep som er kjent som IKEA-effekten kan være med på å forklare spørsmålet. Gjennom å ha en aktiv rolle i å skape noe, i dette tilfelle et møbel, gir det oss et dypere emosjonelt forhold til produktet, enn om man hadde kjøpt produktet helt ferdig. Også det å kunne personalisere møbelet, og tilpasse det til sine behov gjør det mer verdifullt og holdbart. Foruten å kunne bytte ut enkelte elementer og flytte hylleplatene noen hakk opp, kan hyllene også personaliseres ytterligere. Man kan velge mellom ulike farger på metalltrådene og materialsammensetningene på hyllene og tilbehørsproduktene.

String hyllesystem er fleksibelt, praktisk og kan vokse og forandres sammen med eieren over tid. På denne måten kan det også gi assossiasjoner med Peter Opsviks konsept med Tripp Trapp Stolen for Stokke, som også som kjent er enn tidløs klassiker.

Publisert 24. mars 2020 12:46 - Sist endret 24. mars 2020 12:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.