Skulpturelt design

Med stolen som Charles Rennie Mackintosh designet for Hill House i 1903, beveget han seg inn i et radikalt nytt formspråk. Dette er det tidligste eksempelet på en helt ny stil som var verken organisk, impulsiv eller hadde lette former. Her har vi en mer stiv og kalkulert form. Samtidig er det en eleganse i dens slanke form og hullene som gir den en letthet.

Bildet kan inneholde: møbler, utendørsmøbler.

Denne eik-stolen ble laget til hovedsoverommet i Hill House og markerte et skifte fra en mer organisk stil over til en mer geometrisk stil som vektla enkle rette linker. Hill House var Mackintoshs største private oppdrag. Huset ble designet for den Glasgow-baserte utgiveren Walter W. Blackie. Blackie ønsket et praktisk familiehjem og det fikk han. Mackintosh designet et hjem som var både praktisk å bo i og dekorert på en måte som gjorde interiøret til et kunstverk.

 

Blant Mackintoshs design, er denne spesielt godt bevart. Dette er på grunn av at stolen ikke hadde en praktisk funksjon. Den var heller ment for å være dekorativ. Sete er lite, stolbena er for tynne til å bære stort og den var ikke designet for å være behagelig å sitte i. Mackintosh lagde to av disse stolene til soverommet og plasserte dem inntil veggen. Den ene imellom klesskapene i en fordypning i veggen, og den andre mot veggen til høyre for et bord. De står begge på steder hvor det ikke er naturlig å sitte og dersom man flytter på dem ødelegger man harmonien i interiørets komposisjon. Utenom disse tre stolene, som var malt sorte, var alle møblene hvitmalte. Dette skaper en kontrast, som er særlig gjeldende mellom stolenes stive og kalkulerte design, og de organiske veggmaleriene av stiliserte roser. I motsetning til veggmaleriene, er stolenes form bygget opp av geometriske figurer. Stolens rygg er et slankt rektangel som rekker høyt opp og helt ned til gulvet. Ryggplaten er det mest påfallende ved designet og er elegant hulet ut med kvadrater på den øverste delen og horisontale rektangler i striper under disse.

Av Tiril Sofie Erdal
Publisert 3. mars 2020 11:12 - Sist endret 3. mars 2020 13:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.