Idealistisk design

Arts & Crafts bevegelsen var en idealistisk bevegelse som hadde helhetlig kvalitetsdesign, tradisjonshåndverk og gode arbeidskår i fokus. Bevegelsen oppstod som en reaksjon mot den stadig økende og lite bærekraftige masseproduksjon i samtiden. Tradisjonelt håndverk fra 1860-tallet og fremover, og særlig gjenstander som Sussex-stolen hadde en stor innflytelse på Arts and Crafts bevegelsen som startet på 1880-tallet.

Bildet kan inneholde: møbler, stol, utendørsmøbler.

Sussex-stolens design er tilskrevet Philip Webb (1831-1915) og ble produsert av Morris and Co. fra 1865. Stolen var veldig populær og det ble laget en rekke varianter av den de følgende årene. Den har et sete av flettet siv og ble laget med bøk, men behandlet på en måte som får den til å ligne den mørke og mer verdifulle tresorten ibenholt.

 

Arts and Crafts bevegelsen oppstod som en reaksjon mot den industrielle revolusjonens sosiale konsekvenser, og den nye produksjonens mangel på kvalitet og tradisjonsbevissthet. Målet deres var å inkludere godt design og kvalitetshåndverk i produksjonen av rimelige hverdagsprodukter. Farsfiguren til bevegelsen var poeten, designeren, businessmannen, sosialisten og aktivisten William Morris (1834-96). Morris lærte tradisjonelle håndverk som å lage teppevev og lærte teknikkene videre til yngre håndverkere. Arts and Crafts var en idealistisk bevegelse, som arbeidet med å knytte bånd mellom kunst, håndverk og industri, og stod for at godt håndverk alltid var den beste investeringen. Bevegelsens andre sterke kilde til inspirasjon, var kunstneren og skribenten John Ruskin (1819-1900).

 

Ruskin var også en idealist som var kritisk til det nye konsumersamfunnet. I følge han var det "the manner and issue of consumption which are the real tests of production. Production does not consist in things laboriously made, but in things serviceably consumable; and the question for the nation is not how much labour it employs, but how much life it produces. For as consumption is the end aim of production, so life is the end aim of consumption." Målet med å produsere er med andre ord ikke å produsere mest mulig, men å produsere gjenstander som gir liv.

 

Jeg vil argumentere for at det kan trekkes en parallel fra Arts & Crafts bevegelsen til dagens fokus på kvalitetsdesign, romantisering av stiler fra fortiden og reaksjon mot lite bærekraftig masseproduksjon. Dette kan ses fra et sosialt synspunkt, men også økologisk. Slik som at det i dag er populært med design med naturlige materialer, var naturen hovedinspirasjonen for dekorasjonen til produktene til Arts and Crafts bevegelsen. Kanskje vi er i en noe tilsvarende situasjon med bevisstgjøringen over klimaendringer i dag, som de den gangen var med den økte graden av industrialisering.

 

Arts and Crafts bevegelsen hadde en stor bredde i stil. Stilen kunne være helt enkel, som med Sussex-stolen, men det var også populært med mer luksuriøse gjenstander som praktfulle teppevev og glassmalerier. De skapte en link mellom håndverk og industri, men problemet var at håndverk med kvalitetsråvarer var dyrt og utilgjengelig for de fleste. Det anti-industrielle idealet deres om at enkeltpersoner skulle lage gjenstandene fra start til slutt, gjorde derfor at produktene endte opp med å få en elitistisk målgruppe.

Emneord: William Morris, Arts and Crafts bevegelsen Av Tiril Sofie Erdal
Publisert 24. mars 2020 13:58 - Sist endret 24. mars 2020 13:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.