Terrakotta

Vårsolen glimter til og minner om plantesesongens start i april. Ledig tid går til diverse hageinspirasjon og tips til plantestell via digitale plattformer. Det er en jungel av tips fra et mangfold av planteentusiaster på nett, men de fleste deler en felles bruk av blomsterpotter i terrakotta. 

Hva er det med terrakotta? Hvorfor er dette leirgodset ofte promotert av planteentusiaster, kan det være kombinasjonen av den minimalistiske formen og materialets egenskaper, hvorfor er denne blomsterpotten så populær?

Historisk viser arkeologiske funn at noen av de første udekorerte blomsterpottene ble laget i terrakotta. Terrakotta, fra det italienske "brent jord" ifølge Store norske leksikon. Et materiale basert på leire som kan brennes glasert eller uglasert i forskjellige former og farger avhengig av masseproduksjon eller håndverk. Den rødlige, brune eller gule fargen dannes ved tilsetningen av jernoksid til leireblandingen. Materialet er i likhet historisk anvendt innen skulptur, beholdere og bruksgjenstander, vann og avløpsrør til takstein og murstein i byggkonstruksjon.

Blomsterpottenes enkle form og flater er ifølge The Oxford Companion to the Garden et design som har huset planter siden de tidligste hagene ble etablert. Funn av potter i keramikk antyder at den enkle, udekorerte blomsterpotten i likhet har eksistert parallelt med mer dekorative objekter, der et av de tidligste illustrerte eksemplene på planter i minimalistiske potter stammer fra 1498.

Materialegenskapene er godt egnet for organisk materiale. Leirgodsets porøsitet tillater luft og vann en friere sirkulasjon, egenskaper som hindrer forringelse av blomsterjord og potensielt soppvekst, sykdommer og råte i planterøtter. Absorbsjonen av fuktighet er i tillegg en av grunnene til at blomsterpotter i terrakotta kan være et godt alternativ hvis planteeiere har en tendens til å vanne plantene for mye.

I likhet er terrakotta blomsterpotter med dreneringshull like egnet utendørs som innendørs, men kan bli frostskadet og sprekke i minusgrader. Leirgods er derimot bestandig i varmere klima og kvaliteten på materialet blir ikke skadet av UV-stråling i samme grad som blomsterpotter i plast. Andre praktiske fordeler med terrakotta kan være den lave kostnaden, et pluss hvis hjemmet huser et mangfold av planter som trenger større blomsterpotter hver sesong.  

Uavhengig av praktiske og økonomiske årsaker kan blomsterpotten av brent jord være et tidløst og estetisk appellerende med sitt enkle utseende og varme farge i kontrast til moderne interiører i stål, betong og glass. 

Publisert 24. mars 2020 13:56 - Sist endret 24. mars 2020 14:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.