Sko i komposten

I USA alene kastes det omkring 300 millioner sko par hvert år, hvorav mesteparten ender opp på søppeldynger ettersom de ikke er nedbrytbare eller mulige å resirkulere grunnet materialene, eller mengden av materialer, som har blitt brukt. Joggesko er et av de verste eksemplene på dette, ettersom de ofte består av plast og kjemisk behandlet materiale som er umulig å bryte ned. Native Shoes, et kanadisk skomerke, har tatt tak i denne problemstillingen ved å produsere skotøy av alternative materialer som enten er fullstendig nedbrytbare eller mulig å resirkulere. I 2019 kom de ut med The Plant Shoe, en unisex joggesko laget av veganske materialer som eukalyptus, ananas blader og tørket gummitre, som kanskje kan peke frem mot en mer positiv fremtid for skotøy industrien.

Bildet kan inneholde: fottøy, sko, oransje, plimsollsko.

Sko er et produkt med en betinget levetid – de blir slitt og ødelagt, og avhengig av hvor mye de brukes kan enkelte individer og yrkesgrupper gå gjennom flere par sko i året. Det å redusere mengden avfall som følge av dette er derfor en stadig mer sentral problemstilling mange organisasjoner har begynt å engasjere seg i. Organisasjoner som Soles4Soles adresserer allerede eksisterende skotøy ved å re distribuere slitte sko som fremdeles kan brukes til folk i nød, og større selskaper som Adidas jobber med å produsere miljøvennlig skotøy som kan inngå i ulike lukkede resirkuleringssystemer. Native Shoes er en av bedriftene som over årene har gått inn for å lage sko som ikke produserer noe avfall ved at de raskt kan brytes ned, og som også har brukt naturlige materialer vi har en overflod av. Et eksempel på dette er en joggesko laget av en blanding av en invaderende form for alge og en type plastikk som ofte brukes i treningssko eller crocs. Ved å bytte ut deler av plasten med alger reduserer de mengden CO2 involvert i produksjonen, i tillegg til at de assisterer med å rense opp i elver og vannområder hvor algene har blitt en invaderende art grunnet den globale temperaturøkningen. Skoen er fullstendig nedbrytbar, og materialet som blir igjen brukes til f.eks. bildekk og underlagsmatter til lekeplasser. Dette viser deres dedikasjon til å komme opp med gode måter å bruke skoene etter at deres liv som sko er over, og på den måten komme opp med livssykluser som forhindrer avfall. Allikevel er det the Plant Shoe som virkelig står frem som en interessant tilnærming til problemstillingen rundt skoproduksjon og avfall.

Skoen er laget av ulike naturlige materialer som b.la. lateks produsert av tropiske gummitrær, agave, eukalyptus, ren bomullstråd og olivenolje. Dette gjør at skoen er 100% nedbrytbar og at den, i motsetning til de fleste andre sko, kan kastes i matavfallet. Dette gjør det enklere for forbrukeren å kvitte seg med skoen på en forsvarlig måte, ettersom de ikke er nødt til å spore opp hvor den skal sendes og få sendt den dit. Skoen har også et klassisk og enkelt design som retter seg mot et bredt marked bestående både av kvinner og menn, og som vil appellere spesielt til den yngre generasjonen som i stadig større grad ser etter mer miljøvennlige produkter. Skoen er også vegansk, hvilket også er et aspekt som åpner den opp for en gruppe konsumere som gjerne allerede har en interesse for miljøvennlige produkter. Foreløpig ser det ut som om skoen kun selges i et begrenset opplag/periode – kanskje handler det om tilgang til materialer, eller kanskje de tester ut målgruppens interesse for dette nye produktet. Uansett kan man håpe på at skoen, eller noe lignende, vil få en fast plass i sortimentet, og at vi dermed kan adoptere en ny måte å konsumere skotøy på som er bedre for miljøet og enkelt for forbrukeren.

 

 

Publisert 22. mars 2020 10:47 - Sist endret 22. mars 2020 10:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere