Menn i skjørt?

Som nevnt i forrige innlegg var det i tidligere tider vanlig for både menn og kvinner å gå med skjørt og kjolelignende kjortler. Men hva var det som gjorde at skjørtet etterhver utviklet seg til å bli et plagg kun forbeholdt kvinner?

Bildet kan inneholde: klær, khaki, lomme, shorts, bermuda shorts.

Etter min oppfatning er det ingenting ved en basic skjørteform som skulle tilsi at den kun passer for kvinner. Det vil si, en innsvinget variant som tilpasses kvinnens former, eller designelementer som blonder og blomster etc. vil selvsagt gi skjørtet et feminint preg - men på samme måte kan man bruke designgrep som gjør det maskulint (da snakker jeg om dagens samfunns ledende oppfatning av hva som er maskulint, det finnes jo ingen fasit). Det er likevel svært sjeldent at man ser skjørt og kjoler i herreavdelinger. Det burde selvsagt ikke være noe i veien for at gutter og menn kan gå i dameavdelinger for å kjøpe disse plaggene – men jeg synes ikke det skal være nødvendig. Terskelen er definitivt mye høyere for å gjøre dette enn den hadde vært for å kjøpe et skjørt i en kul herrebutikk, som man kanskje i tillegg har sett på catwalken eller på en mannlig influenser man ser opp til.

Kvinner har altså flere muligheter enn menn når det kommer til klær i vår tid – større frihet til å ta på hva vi vil uten å bli dømt av folk rundt. Men hvorfor har det blitt slik? Det startet med at menn gikk over til å bruke bukse på grunn av praktiske årsaker, det samme gjorde kvinner en del hundre år senere. Forskjellen er at skjørtet forsvant fullstendig fra herremoten, mens det ble værende som et akseptabelt alternativ for kvinner. Synet på skjørtet som et feminint plagg har med tiden blitt så forankret i vår kultur at det vil bli svært vanskelig å endre. Men alt går an. Dersom det ikke hadde fantes kulturelle normer, tror jeg dessuten at mange menn hadde syntes det var både behagelig og kledelig å gå med skjørt.

Marc Jacobs er et eksempel på en mann som ikke er redd for å kle seg i skjørt. Også David Beckham – som er et stilikon også for mange heteroseksuelle gutter og menn – har hatt på seg skjørt ved flere anledninger. Arbeidstøygiganten Blåkläder lanserte for noen år siden et arbeidsskjørt/kilt som er både tøft og maskulint, men som etter mine observasjoner dessverre ikke har blitt noen stor hit. Likevel, jeg tror at økt eksponering med tiden vil føre til mindre stigma og fordommer. I dagens samfunn med generelt større aksept enn tidligere (i hvertfall i vår del av verden), flytende kjønnsidentiteter og omfavnelse av annerledeshet burde det ikke være noen grenser for hva folk føler de kan kle seg i. Jo, man må selvsagt se an anledningen man kler seg for, men det er en annen sak!

Publisert 15. apr. 2020 20:05 - Sist endret 22. sep. 2021 12:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.