JUR1512 – Arbeidsrett - den kollektive del
Timeplan, pensum og eksamensdato
Velg semester
Kort om emnet
Koronaviruset: Undervisning og eksamen Vår 2021
Koronasituasjonen vil påvirke undervisning og eksamen ved Det juridiske fakultet. Semestersidene har oppdatert informasjon om undervisning og eksamensform.
Les mer om undervisning og eksamen våren 2021
Se også:
I arbeidsrett – den kollektive del, behandles den norske kollektive arbeidsretten, men med hensyn til den internasjonale reguleringen på området. De vesentligste arbeidsvilkår for svært mange arbeidstakere i Norge vil være fastsatt ved tariffavtaleregulering. Systemet med tariffoppgjør spiller en vesentlig samfunnsøkonomisk rolle.
I den kollektive arbeidsretten behandles de regler som gjelder arbeidslivets organisasjoner, hvem som er og kan være part i en tariffavtale og organisasjonsfriheten. Her behandles systemet for fastsettelse av arbeidsvilkårene gjennom tariffavtale, den så kalte frontfagsmodellen, og bruk av arbeidskamp. De institusjonelle tvisteløsningsmekanismene i interessetvister ved mekling og lønnsnemnd, vil omhandles. Dessuten omhandles de rettigheter og plikter som følger av tariffavtalene for organisasjonene og deres medlemmer. Den kollektive arbeidsretten behandler tariffavtalen som reguleringsinstrument.
At tariffavtalen ofte også har virkning på arbeidsforhold utenfor de tariffavtalebundne arbeidsforholdene er et særtrekk som vil bli behandlet. Dessuten behandles hvilke arbeidsvilkår som skal gjelde, dersom tariffavtalen er blitt oppsagt eller ikke lenger gjelder. I den kollektive arbeidsretten behandles også spørsmål om tolking av tariffavtale.
Endelig behandles i den kollektive arbeidsretten reguleringen om arbeidstakers medvirkning i beslutt og medbestemmelse på arbeidsplassen, og tillitsvalgtes stilling. Konfliktløsningen i Arbeidsretten og prosessordningen vil bli drøftet.
Hva lærer du?
Emnet kollektiv arbeidsrett gir deg grunnlagene for å identifisere nasjonale og internasjonale kollektivarbeidsrettslige spørsmål og finne frem til løsninger til problemstillingene. Du lærer om den kollektive regulering av lønns- og arbeidsvilkår gjennom tariffavtaler, om adgangen til å gjøre bruk av arbeidskamp, om medvirkning i arbeidslivet, og om den arbeidsrettslige tvisteløsningsprosessen. Emnet kollektiv arbeidsrett gir deg grunnlag for å kunne arbeide med konkrete spørsmål på kollektivarbeidsrettens område.
Opptak og adgangsregulering
Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.
Forkunnskaper
Obligatoriske forkunnskaper
Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.
Anbefalte forkunnskaper
Merk at undervisning og pensum er utarbeidet for emnet på masternivå. Imidlertid er læringskrav på dette emnet justert for studenter på bachelornivå.
Overlappende emner
- 10 studiepoeng overlapp mot JUR5512 – Arbeidsrett - den kollektive del (nedlagt)
- 5 studiepoeng overlapp mot JUR1510 – Arbeidsrett (nedlagt)
- 5 studiepoeng overlapp mot JUR5510 – Arbeidsrett (nedlagt)
- 5 studiepoeng overlapp mot VALARB – Arbeidsrett (nedlagt)
- 5 studiepoeng overlapp mot JUXARB – Arbeidsrett (nedlagt)
- 5 studiepoeng overlapp mot JUVOARB
- 10 studiepoeng overlapp mot JUS5512 – Arbeidsrett - den kollektive del
Undervisning
Forelesninger.
Eksamen
4 timers skriftlig eksamen.
Hjelpemidler
Emnet har digitale hjelpemidler i Lovdata Pro eksamensmodus.
Det kan medbringes inntil to eksemplarer av alminnelig (ikke juridisk) rettskrivningsordbok, uavhengig av språk/målform. Innarbeidelser er ikke tillatt.
Ingen andre hjelpemidler er tillatt under eksamen.
Eksamensspråk
Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk.
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.
Sensorveiledning
Det juridiske fakultet har utarbeidet en generell sensorveiledning som brukes ved vurdering i dette emnet.
Begrunnelse og klage
Adgang til ny eller utsatt eksamen
- Syk på eksamen / utsatt eksamen
- Ta eksamen på nytt
- Egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen for studenter på masterstudiet i rettsvitenskap
Trekk fra eksamen
Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.
Studenter som går på mastestudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.
Tilrettelagt eksamen
Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.
Evaluering av emnet
Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.
Annet
Dette emnet er på bachelor-nivå. Vi tilbyr også emnet på master-nivå (10 studiepoeng) og med krav til forkunnskaper, se JUS5512 – Arbeidsrett - den kollektive del.
Se oversikten over om overlappende emner. Ved overlapp vil vekttallsreduksjonen registreres på bachelor-emnet.