FYS4505 – Metoder og instrumentering i kjerne- og partikkelfysikk

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet gir en innføring i måle- og analysemetoder innen kjerne- og partikkelfysikk. Videre tar emnet for seg komplekse detektorsystemer, signalkontroll, triggering og bruk av aktuelle beregningsverktøy i fagfeltet.

Hva lærer du?

Etter å ha fullført emnet:

  • vet du hvordan forskjellige typer ioniserende stråling vekselvirker med materie, og hvilke prosesser som er viktige ved forskjellige partikkelenergier.
  • forstår du hvordan ioniseringsdetektorer, halvlederdetektorer og scintillatordetektorer virker og kan brukes, alene og i sammensatte multidetektorsystemer.
  • har du lært hvordan man leser ut data og du har kjennskap til elektronikk for moderne detektorer, inkludert signalbasert sortering av data, signalkontrol og koinsidenser.
  • har du kunnskap om hvordan datasimuleringer brukes for å vurdere det som skjer i deteksjonssystemer, detektorrespons og bakgrunnsstøy.
  • kan du anvende statistiske metoder og aktuelle beregningsverktøy til å tolke måleresultatene og har tilstrekkelige kunnskaper om målemetoder til å vurdere detektorbruk under ulike situasjoner.
  • har du kjennskap til gammaspektroskopi og partikkel- og elektronspektroskopi for lavenergianvendelser.
  • har du kjennskap til oppbygningen av moderne høyenergieksperimenter og deres utfordringer (hendelsesutvelgelse, hendelsesrekonstruksjon, simulering og data-analyse), med ATLAS og ALICE på CERN som eksempler.

Opptak til emnet

Studenter tatt opp til andre masterprogrammer kan, etter søknad, få adgang til emnet hvis dette er klarert med eget program.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke om opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Overlappende emner

Undervisning

Emnet går over et helt semester med følgende undervisning per uke:

  • 2 timer forelesning
  • 3 timer gruppeundervisning

Emnet består også av regneøvelser, praktiske laboratorieøvelser, og dataanalyse med bruk av åpen kildekode-rammeverk basert på C++, Python og andre programmeringsspråk.

Dette emnet har fem obligatoriske oppgaver, hvorav to må være godkjent før du kan gå opp til avsluttende eksamen.

Ettersom undervisningen innebærer laboratorie- og/eller feltarbeid, bør du vurdere å tegne en egen reise- og personskadeforsikring. Les om hvordan du er forsikret som student.

Eksamen

  • Avsluttende muntlig eller skriftlig eksamen, som teller 100 % av samlet karakter.

Muntlig eller skriftlig eksamen bestemmes basert på antall studenter som er meldt til emnet like etter oppmeldingsfristen.

Dette emnet har obligatoriske oppgaver som må være godkjent før avsluttende eksamen.

Som eksamensforsøk i dette emnet teller også forsøk i følgende tilsvarende emner: FYS9505 – Metoder og instrumentering i kjerne- og partikkelfysikk

Hjelpemidler til eksamen

Ingen hjelpemidler tillatt.

Eksamensspråk

Dersom emnet undervises på engelsk vil det bare tilbys eksamensoppgavetekst på engelsk. Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Dette emnet tilbyr både utsatt og ny eksamen. Les mer:

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 19. mars 2024 06:27:52

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst

Dersom emnet tilbys kreves det minst 4 studenter for å ha ordinær undervisning. Hvis det er færre enn 4 studenter som deltar gis det eksamen, men man kan ikke forvente ordinær undervisning.

Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk (engelsk på forespørsel)