Korleis lage eit godt passord

Vel eit passord ingen klarer å gjette.

• Vi anbefaler at du lager passordet ditt som ei setning.
  • Du kan ha mellomrom og fleire ord.
  • Om du vil, kan du bruke eit tradisjonelt passord, altså ei rekke med tal, spesialteikn og små og store bokstavar.
  • Nytt passord kan ikkje likne for mykje på eit passord du har brukt tidlegare.
  • Nytt passord kan ikkje innehalde namnet eller brukarnamnet ditt.
  • Indikatoren i Passordtjenester går frå raud til grøn når passordet oppfyller krava til lengde og kompleksitet.

For ePhorte-brukarar

Skal du bruke importsentralen for import av e-post i ePhorte, kan ikkje passordet ditt innehalde æ, ø, å eller teikna -:\;# eller mellomrom.

Problem med æ, ø og å

Nokre gongar fungerer ikkje passord som inneheld æ, ø, å, eller andre spesielle teikn. Om du opplever dette, anbefaler vi at du byter til eit passord utan desse teikna. Du vil få ein åtvaring dersom du forsøker å byte til eit passord som inneheld teikn som kan vere problematiske.

Kva teikn kan eg bruke?

Alle teikn i teiknsettet ISO 8859-1 (Latin-1) kan brukast, jamfør Forskrift om IT-standarder i offentlig forvaltning. I praksis tyder det at du kan bruke kva teikn du vil frå det latinske alfabetet. Vi anbefaler å sette saman fleire ord med vanlege bokstavar, framfor spesielle teikn.

For dei som er spesielt interessert i passord og kompleksitet

Er du spesielt interessert, kan du lese om kva krav me har til passord, og korleis kompleksiteten vert rekna ut.

Søk i veiledningene
Kontakt brukerstøtte:

Ring oss

Vi har åpent mellom 08:30 og 17:00 på hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 på lørdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din forespørsel via e-post til: it-support@uio.no.

Gå til e-post

Book et videomøte over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videomøte

Chat med oss

Vår chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 på hverdager.

Åpne chat
Publisert 9. mars 2017 10:54 - Sist endret 22. feb. 2024 14:46