ANT2210 – Antikkens Roma

Kort om emnet

Antikkens Roma var sentrum for den romerske kulturen gjennom hele sin historie. Dette emnet utforsker antikkens Roma fra et tverrfaglig perspektiv. Undervisningen tar utgangspunkt i at emnet foregår i Roma og skjer derfor nettopp i tilknytning til sentrale antikke steder, museer og minnesmerker primært i byen Roma. Med disse som utgangspunkt belyses antikkens Roma imidlertid ikke bare fra en arkeologisk synsvinkel, men tar sikte på å være genuint tverrfaglig, dvs. at byen også belyses ut fra en litterær, historisk, kulturhistorisk og religionsvitenskapelig vinkel. Innenfor denne rammen vil valg av tematisk vinkling, kronologisk avgrensning og/eller utvalg av monumenter kunne variere.

For å gjennomføre emnet, må du være med på alle ekskursjoner og all monumentbasert undervisning. Du må regne med lange dager til fots, til tider i ulendt terreng. Du må derfor ha god utholdenhet og generelt god helsetilstand for å delta på emnet, og du kan ikke påregne tilrettelegging eller god fremkommelighet på de stedene som besøkes.

 

Her finner du viktig og nyttig praktisk informasjon om emnet og undervisningen

Hva lærer du?

Når du har fullført dette emnet, har du:

  • kunnskaper om de historiske, litterære, kunsthistoriske og urbanistiske aspektene ved den antikke romerske kultur.
  • grunnleggende forståelse for det antikke, romerske samfunns mekanismer.
  • kjennskap til tverrfaglige, antikkvitenskapelige problemstillinger.
  • erfaring med håndtering av forskjellige kategorier kilder (monumenter, tekster), og du kan bruke disse i din egen analyse.

Opptak til emnet

Er du student ved Universitetet i Bergen? Da må du søke opptak til deres variant av emnet (UiBs emne har sammenfallende undervisning med ANT2210)

Du søker om opptak til emnet i Søknadsweb i perioden 1. november - 1. desember.

I Søknadsweb må du laste opp følgende:

  • karakterutskrift for eventuelle emner avlagt utenfor UiO

  • Dokumentasjon på hvilke emner du er oppmeldt til inneværende semester, dersom dette er relevant for opptaket (dvs. dersom du vil dekke opptakskravene med emner du er oppmeldt til inneværende semester).

Du trenger ikke å laste opp dokumentasjon på emner som du har avlagt ved UiO, eller emner som du er oppmeldt til ved UiO.

Du kan bli bedt om å dokumentere generell studiekompetanse (GSK) hvis dette ikke er registrert fra før. Mer informasjon om krav til GSK ved UiO.

For å kunne få opptak, må du levere fullstendig søknad. I tillegg må du være kvalifisert. Se obligatoriske forkunnskapskrav lenger ned på siden.

Svar på søknaden får du 8. desember i Søknadsweb og på e-post. Du må takke ja til tilbudet senest 15. desember. I tillegg er det flere viktige ting du må huske på å gjøre hvis du får opptak. Dette vil du få informasjon om når du får svar på søknaden, men du finner også fullstendig huskeliste her.

Rangering av søkere: Søkere til emnet blir rangert, i hovedsak etter studierett. Les om vår rangering og prioritering av søkere.

Har du behov for eller lyst til å avlegge 15 studiepoeng i Roma? ANT2210 – Antikkens Roma og ANT2211 – Antikkens Roma - påbygning har sammenfallende undervisning, og studenter som tar begge emnene, vil få 15 studiepoeng til sammen.  Det er ikke eget opptak til ANT2211. Med opptak til ANT2210 vil du få mulighet til å bli meldt opp til ANT2211. Nærmere informasjon om dette vil du få på e-post.

Obligatoriske forkunnskaper

  • Minimum 10 studiepoeng antikkrelaterte emner
  • Minimum 60 studiepoeng avlagt senest semesteret før utreise (dvs. 60 studiepoeng fra universitet/høgskole, innenfor hvilket som helst fag)

Undervisning

Undervisningsperiode våren 2024: 2. april - 10. mai.

Undervisningen vil bli konsentrert til ca. seks uker med intensiv undervisning ved Det norske institutt i Roma. Undervisningen er i hovedsak monumentbasert. Det blir en blanding av undervisning på instituttet og ekskursjoner.

Undervisningsplanen med tidspunkter kan bli endret. Studentene må derfor være forberedt på at tidspunkter for omvisninger, forelesninger og ekskursjoner kan bli endret innenfor den angitte tidsperioden.

For at du skal kunne fremstille deg til eksamen, må du ha gjennomført og fått godkjent følgende obligatoriske undervisningsaktiviteter:

  • frammøte første dag
  • deltakelse på alle ekskursjoner
  • tilstedeværelse i minimum 80% av resten av undervisningen

Godkjente obligatoriske aktiviteter er gyldige også de neste to gangene emnet tilbys.

Undervisningen legges opp slik at studenter som ønsker det, skal kunne ta emnene i Roma og Athen i samme semester. Følgende emne har undervisning i Athen:

Hvis du tar både ANT2210 og ANT2211 i Roma og ANT2222 og ANT2221 i Athen, vil du med andre ord få et fullt semester i Roma og Athen. 

Lenke til IFIKKs etiske retningslinjer for ekskursjonsemner

Eksamen

3-dagers hjemmeeksamen på 7-9 sider à 2300 tegn (uten mellomrom; ikke medregnet tittelside og referanseliste).

Du leverer din besvarelse i det digitale eksamenssystemet Inspera. Du må gjøre deg kjent med innlevering i Inspera i god tid før innleveringsfristen. Les mer om innlevering i Inspera. Du må bruke UiO-brukernavn og passord for å få levert.

Alle obligatoriske undervisningsaktiviteter må være godkjent for at du skal kunne fremstille deg til eksamen.

Tidligere eksamensoppgaver (merk at eksamensformen fram til og med våren 2019 var semesteroppgave)

Sensorveiledninger

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 24. mai 2024 17:18:03

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår

Undervisningsperiode våren 2024: 2. april - 10. mai. 

Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk