EST2000 – Moderne estetisk teori

Kort om emnet

Emnet er et fordypningsstudium i moderne estetisk teori, (perioden fra 1900) som tar utgangspunkt i et tverrestetisk tema. Det tar opp sentrale problemstillinger felles for kunstartene og belyser dem fra ulike teoretiske innfallsvinkler og i tilknytning til ulike estetiske objekter. Emnets overordnede tema vil kunne variere fra semester til semester.

Pensum består av ca. 500 sider teori (primært originaltekster). I tillegg kommer et utvalg eksempler fra kunstartene som brukes til å drøfte problemstillingene. Oversikt over pensum finnes på emnesiden for hvert semester.

Tema for våren 2024 er Motstandens estetikk: I dette seminaret skal vi undersøke begrepet motstand, slik det arter seg i ulike estetiske sammenhenger. På flere vis tar vi utgangspunkt i eller konsulterer tekster av tenkere som Hannah Arendt, Roland Barthes, Gilles Deleuze, Roberto Esposito, Michel Foucault, Maurice Merleau-Ponty og Camille Paglia. Dette er tenkning som tilhører moderne kritisk teori, og som blant annet målbærer en motstand mot vår tids utarming av menneskets frihet og konstruktive subjektivitet. Begrepet motstand er et sammensatt ord som betegner en kraft, som står imot eller opphever en annen kraft, men som også peker mot en gjen-oppretting og en restituering. Dette lener seg på sitt vis til Albert Camus' forståelse av en opprører som en som sier «nei», men på bakgrunn av et «ja». I litteratur og kunst inngår motstandsbegrepet som del av et bevisstgjørende opplysningsprosjekt, men vi møter også former for motstand som går i front, som i de ulike avant garde-bevegelsene. Litteratur og kunst kan sies å yte motstand mot det Barthes i sin tid kalte doxa: forflatning, ensretting, fordummelse. Modernismens litterære formeksperimenter illustrerer dette. Ved siden av et teoretisk pensum vil vi ta for oss ulike estetiske produksjoner, som dikt, film, musikkverk, malerier, noveller og romaner, og se hvordan de manifesterer seg i lyset av begrepet motstand.

Hva lærer du?

Når du har fullført dette emnet har du ...

  • innsikt i en tverrestetisk problemstilling innen moderne estetisk teori
  • kunnskap om ulike teoretiske posisjoner
  • evne til teoretisk refleksjon med utgangspunkt i ulike kunstformer
  • forståelse av estetikken generelt
  • evne til å presentere og diskutere moderne estetisk teori

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Emnet anbefales tatt først i andre studieår. For studenter på bachelornivå i studieretning Estetikk, kunst og samfunn, anbefales følgende forkunnskaper: EST1000 – Introduksjon til estetikk, KUN2000 – Estetikkens historie og minst 10 studiepoeng i et estetisk fag (et litteraturfag, kunsthistorie, medievitenskap, musikkvitenskap, eller teatervitenskap). For studenter på bachelornivå i studieretning Allmenn litteraturvitenskap anbefales det at emnet LIT2000 – Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer er avlagt på forhånd. Studenter som ønsker å søke emnet med utgangspunkt i fag fra gammel studieordning, kan kontakte studiekonsulenten.

Overlappende emner

Undervisning

Undervisningen består av seminarundervisning. Det er 10 seminarer på 2 timer og et heldagsseminar på 6 timer i slutten av semesteret. Det blir lagt inn lese- og skriveuker (se undervisningsplanen i Canvas).

Obligatorisk aktivitet:

• Du skal holde et muntlig innlegg i seminarundervisningen og levere en skriftlig kvalifiseringsoppgave på 3-5 s. (à 2300 tegn uten mellomrom). Det gis individuell respons på oppgaven. Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om utsettelse. Informasjon om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.

• Det er krav om oppmøte til 60 % av undervisningen. I dette emnet må du møte opp 7 av 11 ganger. Kravet er absolutt.

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Godkjent aktivitet er kun gyldig inneværende semester.

Eksamen

Obligatorisk aktivitet (se over) må være godkjent før eksamen.

Eksamensform på emnet er en muntlig eksamen. Eksamen består av en 20-30 minutters samtale om to-tre pensumtekster. Den gjennomføres av faglærer og vurderes av faglærer og oppnevnt sensor.

Hjelpemidler til eksamen

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

I tillegg til skandinaviske språk og engelsk kan eksamen også avlegges på et av de store europeiske språkene etter forhåndssøknad til instituttet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. mai 2024 12:27:04

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk