TEOL4107 – Sentrale tekster og temaer fra Den hebraiske bibel

Kort om emnet

Emnet gir øvelse i vitenskapelig tolkning av tekster fra Den hebraiske Bibelen (HB) / Det gamle testamente (GT), med vekt på innlæring og selvstendig bruk av metoder som brukes i slik tolkning.

Emnet gir et møte med tekster og tematikker som står sentralt i moderne fortolkning av HB/GT.

Studenten leser et obligatorisk pensum med tekster fra HB/GT. I løpet av kurset velger studentene en bibeltekst fra sitt pensum og skriver en semesteroppgave der de oversetter og fortolker denne teksten ved hjelp av relevante metodiske redskaper. I tillegg skriver studentene seks korte notater til utvalgte emner i kursets læringsinnhold.

Hva lærer du?

Kunnskaper:

  • Studenten som gjennomfører emnet kan gjøre rede for metodiske hovedpunkter ved vitenskapelig bibeltolkning, såsom tekstkritikk, filologiske metoder, historisk-kritiske metoder, litterære metoder og ideologikritiske metoder.
  • Studenten vil kjenne til oppslagsverk, kommentarlitteratur og andre relevante verktøy som brukes i vitenskapelig bibeltolkning.
  • Studenten vil få kjennskap til teologisk sentrale tekster og konsepter i den gammeltestamentlige boksamlingen.

Ferdigheter:

  • Studenten blir i stand til å utføre selvstendig tolkning av gammeltestamentlige tekster, herunder å gjøre tekstkritiske valg.
  • Studenten blir i stand til å velge og gjøre rede for tolkningens overordnede mål.
  • Studenten blir i stand til å velge og anvende tolkningsmetoder og bruke relevante oppslagsverk, referanselitteratur og faglitteratur på en selvstendig måte.

Generell kompetanse:

  • Studenten lærer å se betydningen og verdien av å kunne arbeide selvstendig, kritisk og vitenskapelig med tekster som anses som kanoniske eller hellige.

Opptak til emnet

Studenter med studierett på program må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Studenter tatt opp til andre masterprogrammer, kan etter søknad få adgang til emnet hvis dette er klarert med eget program.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke om opptak til våre studieprogrammer.

Obligatoriske forkunnskaper

Forkunnskapskrav ovenfor er angitt utfra studieløpet på profesjonsstudiet i teologi. Studenter på profesjonsstudiet må også ha fullført de første tre studieårene i profesjonsstudiet i teologi.

Studenter på masterprogram må ha TEOL1003 – Bibelhebraisk og TEOL3003 – Introduksjon til tolkning av hebraiske bibeltekster. For øvrig er forkunnskapskrav for studenter på masterprogram, der emnet inngår som obligatorisk emne eller som valgemne, innfridd ved opptaksgrunnlaget til masterprogrammet

Undervisning

Undervisningen består av en kombinasjon av oversiktsforelesninger og seminarer, ett samvær hver uke. Seminarene brukes til felles filologisk arbeid og fortolkning av utvalgte HB/GT tekster og til inngående diskusjon av teologiske og metodologiske problemstillinger på bakgrunn av arbeidet med disse tekstene. Studenter forutsettes å forberede seg til seminarene ved å sette seg inn i den aktuelle HB/GT teksten, pensumlitteratur og de seks obligatoriske oppgavene (se nedenfor).

Emnets obligatoriske pensum er bygget opp omkring tre sentrale teologiske temaer illustrert ved hjelp av eksemplariske tekster fra HB/GT.

Høsten 2024 er de tre temaer 1) Skapelse og hierarki, 2) Guds kropp og 3) Gjestfrihet og møtet mellom Gud og mennesker.

Obligatoriske aktiviteter:

  • Studentene må delta i minst 80 % av undervisningen.
  • Studentene leverer synopsis til sin semesteroppgave (mellom 500 og 1000 ord) midtveis i kurset. Emnet for semesteroppgaven skal være forhåndsgodkjent av faglærer.
  • Faglærer kunngjør seks oppgaver med problemstillinger knyttet til emnets læringsmål. Disse leveres i Canvas innen angitte tidsfrister. Det gis individuell og kollektiv tilbakemelding på innleverte notater, og studenten kan bearbeide notatene frem mot eksamen. Studenten velger ut de tre beste notater og leverer dem inn som del av mappen.

Eksamen

Emnet har mappevurdering

Mappen skal inneholde:

• Semesteroppgave på 3000-3500 ord som inneholder en selvstendig vitenskapelig tolkning av en av tekstene i kursets tekstpensum. Semesteroppgaven teller 75 % av karakteren.

• Tre selvstendige, korte notater (200 - 500 ord) om utvalgte problemstillinger i emnet. Notatene teller 25 % av karakteren.

Både semesteroppgaven og notatene må være bestått.

Her finner du sensorveiledning

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 28. mai 2024 03:33:56

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter