Livsvitenskapsbygget

Fasaden til det planlagte Livsvitenskapsbygget

Illustrasjon: Ratio arkitekter/KVANT-1

Fakta

Adresse: Gaustadbekkdalen nord
Byggherre: Statsbygg (statsbygg.no)
Oppstart: 2017
Byggestart: 2019
Ferdigstilling: 2026-27
Budsjett: 11,97 milliarder (2022)
Brutto bygningsareal: 97 450 m2 
Status: Byggefase 

Hva skal bygget brukes til?

Livsvitenskapsbygget skal være et felles bygg for ledende universitets- og sykehusmiljøer innen livsvitenskap og sikre Norge internasjonal konkurransekraft på området. Her skal ulike fagmiljøer jobbe tverrfaglig for å utvikle nye løsninger på store utfordringer innen helse og bærekraft med tilgang til det beste og mest moderne utstyret som kreves for å drive forskning og innovasjon i verdensklasse.

Her kobles universitetets naturvitenskapelige fagmiljø innen kjemi, farmasi med en betydelig satsing på livsvitenskap, hvor Klinikk for Laboratoriemedisin (KLM) blir et sentralt element, og ruste samfunnet for framtida ved å huse tverrfaglige forskningsmiljø i toppsjiktet internasjonalt og svare på morgendagens utfordringer, utvikle fremtidens pasientbehandling og skape ny helsenæring. Det skal ha fleksible løsninger slik at det kan tilpasses utviklingen innen forskning, diagnostikk, innovasjon og utdanning.
Det blir et anlegg for utstrakt tverrfaglig samhandling, teknologisk avansert utstyr og utvikling av fremragende forskningsmiljø på tvers av fagområder og disipliner og arbeidsplass for om lag 1 600 ansatte og 1 600 studenter som skal drive med forskning og undervisning innen livsvitenskap, medisin, kjemi og farmasi.
Med sin moderne utstyrspark blir bygningen en ressurs for hele Oslo-regionen. Det vil bidra til å sikre Norge internasjonal konkurransekraft innen livsvitenskap i en tid der behovet for verdiskaping, og fornyelse og omstilling av norsk økonomi, er stort. Bygget blir hjertet i Kunnskapsbyen i Oslo (oslosciencecity.no)

Les mer på livsvitenskapssatsingens sider.

Byggeprosjektet

Slik blir Livsvitenskapsbygget

 

 

 

Livsvitenskapsbygget vil ha svært teknisk avanserte lokaler med fleksibilitet for å tilrettelegges for allsidig forskning og samspill mellom ulike faggrupper og aktører innen livsvitenskap.

I denne filmen kan du se hvordan bygningen vil se ut både utvendig og innvendig, med moderne laboratorier, kontorarealer, auditorier og fellesarealer.  

Informasjon om arbeider

På byggeplassen

  • På østre langside av bygget er teglsteinsfasaden på plan 1 nesten helt ferdig murt.
  • Støping av dekker, søyler og vegger i råbygget.
  • Fasademontering og arbeider på tak.

Mandag – fredag kl. 07:00 – 19:00
Lørdag kl. 07:00 – 17.30

Arbeid på lørdager utføres med redusert bemanning for å minimere støy.

Tiltak

  • Støymålere 
  • Vibrasjonsovervåking 
  • Setningsmålere
  • Poretrykksmålere

I uteområdene

  • Tilbakefylling rundt bygget, samt arbeid med vann og avløp. 
  • Arbeidet med uteområdene gjenopptas nærmere våren.

Du finner alle Statsbyggs nyhetsbrev på Statsbyggs nettside (statsbygg.no). Der finner du også kontaktinformasjon til Statsbygg.

 

Miljø- og klimamål

  • Fossilfri byggeplass.
  • Sorteringsgrad over 90 prosent.
  • innovative energiforsyningsløsninger.
  • 60 prosent lavere energibruk enn TEK10. Energibruken beregnes som netto levert energi til bygget.
  • Redusere klimagassutslipp fra materialer, energi og transport med 50 prosent sammenlignet med et standard universitetsbygg.

Konsekvenser for eksisterende økologi og utbyggingens langsiktige påvirkning på tomtens og de omkringliggende områdenes artsmangfold, er sentrale tema i prosjektet.

Uteområder

Oppgradering av friområdet rundt bygget og gjenåpning av Gaustadbekken skal planlegges og anlegges i henhold til byøkologiske prinsipper. Anleggsarbeidet for grøntområdet rundt Livsvitenskapsbygget startet høsten 2023.

Nærmest bygningen blir det park med norsk naturstein og naturinspirert beplantning, med sosiale oppholdsplasser, amfi med scene og flere kunstverk. I utkanten av området blir det friområde med sti, norske planter tilpasset vårt klima og åpen overvannsløsning for å være bedre rustet for klimaendringene. Et viktig tiltak er å åpne Gaustadbekken som i dag ligger i rør i området.

 

Brukermedvirkning

Det tverrfaglige arbeidet som skal foregå i Livsvitenskapsbygget krever god og grundig planlegging. Eiendomsavdelingen, OUS og Statsbygg har samarbeidet om en omfattende brukermedvirkningsprosess der studenter og ansatte får komme med innspill til utforming av arealer og utstyr.