SVMET1010 – Kvalitative metoder

Kort om emnet

SVMET1010 er et innføringsfag om kvalitative metoder i samfunnsforskning. Faget skal gi deg en praktisk innføring i hvordan du kan gjennomføre forskningsopplegg basert på kvalitative data, fra valg av tema og forskningsspørsmål via datagenerering og analyse til presentasjon av resultater.

Studieopplegget er basert på forelesninger, obligatoriske seminargrupper og individuelle skriftlige oppgaver. Fellesforelesningene gir deg primært innføringer i ulike kvalitative metoder, med særlig vekt på feltarbeid og intervju. Du vil også lære om webetnografi, billedanalyse og tekstanalyse. Forelesningene vil ofte være praktisk orienterte og vil i varierende grad basere seg direkte på pensum.

I arbeidet med den skriftlige oppgaven skal du selv anvende denne kunnskapen. På seminarene vil du få veiledning på den skriftlige oppgaven og jobbe med praktiske oppgaver så du får trent deg i å skrive feltnotater, intervjue, analysere og argumentere.

I arbeidslivet vil du få bruk for det du lærer når du skal innhente informasjon om et tema, gjennom intervju, observasjon eller bruk av tekstlige kilder. Du lærer å systematisere og analysere denne informasjonen og å presentere resultater og argumentere for det du har kommet fram til. Faget gir deg trening i å vurdere holdbarheten i andres forskningsresultater og etikken i hvordan de ble produsert.

En veiledning om arbeidet med emnet legges i fellesrommet på Canvas.

Hva lærer du?

Kunnskap, etter endt kurs skal du:

  • Vite hva som kjennetegner kvalitative metoder og hvordan man kan skaffe seg kvalitative data ved bruk av intervju, observasjon og foreliggende kilder

  • Kjenne til de sentrale elementene i kvalitative forskningsopplegg (spørsmål, data, begreper og konklusjoner), og hvordan disse elementene påvirker hverandre

  • Kjenne til forskjellige tilnærminger i analyse av kvalitative data
  • Ha kunnskap om sentrale forskningsetiske temaer

 

Ferdigheter, etter endt kurs skal du:

  • Kunne det grunnleggende for å gjennomføre kvalitative intervju, deltakende observasjon og studier basert på foreliggende kilder

  • Kunne argumentere for valg av data og analysestrategi, med hensyn til problemstillingen

  • Kunne det grunnleggende for å analysere kvalitative data

  • Kunne argumentere for et empirisk poeng basert på egne analyser

 

Generell kompetanse, etter endt kurs skal du:

  • Ha fått innsikt i det omfattende metodiske arbeidet som ligger bak vitenskapelige resultater - fra en første nysgjerrighet for et tema via datagenerering og analyse til teoriutvikling og presentasjon av resultatene
  • Ha innsikt i viktigheten av akademisk redelighet under hele forskningsprosessen
  • Ha fått innsikt i ulike måte å forske på sosiale fenomener

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Opptak til emnet skjer på bakgrunn av rangeringsregler.

Overlappende emner

Undervisning

  • Forelesninger
  • Obligatorisk aktivitet: seminarer (oppmøte på minst 6 av 9 ganger)

Informasjon om bytte av seminargruppe.

 

Fravær fra obligatorisk aktivitet:

Ved sykdom eller andre tungtveiende grunner kan du i noen tilfeller få godkjent gyldig fravær eller utsettelse av obligatorisk aktivitet.

 

Tidligere godkjent seminardeltakelse:

For studenter som avlegger emnet høst 2018 eller eller senere:

Hvis du har fått godkjent obligatorisk aktivitet ved et tidligere semester (høst 2018 eller senere) kan du velge å kun melde deg til eksamen. Vær oppmerksom på at man jobber med den skriftlige oppgaven i seminarene, så vi anbefaler derfor at du melder deg både til undervisning og eksamen selv om du har tidligere fått godkjent obligatorisk aktivitet.

Studenter som ikke følger seminarundervisningen må selv sørge for å holde seg oppdatert på rammer og krav til eksamensoppgaven.

 

For studenter som har fått godkjent obligatorisk aktivitet vår 2018 og tidligere:

På grunn av endringer i undervisningsopplegget vil ikke tidligere godkjent deltakelse på seminar kunne overføres til høst 2018 eller senere.

 

Adgang til undervisning:

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Ta opp igjen eksamen høst 2018 og senere:

Dersom du har fått godkjent obligatorisk akivitet ved et tidligere semester (høst 2018 eller senere) kan du velge å kun melde deg til eksamen. Tidligere vurderte emneoppgaver kan ikke leveres på nytt.

 

Antall forsøk og trekk:

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Hjelpemidler til eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt, men det er ikke tillatt å generere hele eller deler av eksamensbesvarelsen ved hjelp av AI-verktøy som Chat GPT eller liknende.

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven gis på norsk. Du kan besvare eksamenen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 11. mai 2024 00:13:36

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst

Fra og med høst 2019 vil emnet tilbys kun på høstsemestre

Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

SV-info