Miniforelesninger og aktiviteter

Aktiviteter

Veiledning om opptak med Knutepunktet

Er du usikker på hva du skal studere? Lurer du på hvilke muligheter du har underveis i studiene, og hvordan du søker studier ved UiO? UiOs sentrale informasjonssenter Knutepunktet er tilgjengelig på Åpen dag for å gi veiledning til alle som har store og små spørsmål.

Tid: 10.00–14.00

Sted: Georg Sverdrups hus

Dra ut i verden med UiO

Nysgjerrig på utvekslingsmulighetene ved UiO? Snakk med en av våre utvekslingsambassadører for å høre hvordan de hadde det i Japan, Australia, Tyskland, Østerrike og Litauen! 

Tid: 09.00-12.00 og 13.00-15.0

Sted: Georg Sverdrups hus   

Speed-date en student

Er valgmulighetene mange, men det blir liksom bare med å kikke, og aldri si hei? Møt studenter under fire øyne noen minutter om gangen og lær mer om studieprogrammet deres. Oppmøte i vestibylen i Georg Sverdrups hus! Det er plass til 20 personer hver runde (førstemann til mølla)!

Tid: 10.30, 11.15, 12.00 og 12.45

Sted: Scenen i HumSam-biblioteket i Georg Sverdrups hus

Speed-date en karriereveileder

Usikker på hva du skal studere eller hva du kan bli? Kick-start tankeprosessen ved hjelp av en karriereveileder. Arrangør: Jobbklar@HF.

Tid: 10.30–12.00 og 12.45–14.15

Sted: Bak trappen i foajeen i Sophus Bugges hus

Workshop: Fra elev til student 

Overgangen fra vgs til universitet kan være både spennende og utfordrende. I denne workshopen får du en interaktiv introduksjon til hvordan man blir student! Arrangør: Studenter.

Tid: 10.30

Sted: Seminarrom 2 i Sophus Bugges hus

Lykkehjul

Prøv vårt lykkehjul og vinn kule premier! Mens du er innom kjelleren kan du sjekke ut kjellerpuben Ublebo også! Arrangør: HFSU

Tid: 09.00–12.00

Sted: Kjelleren i Sophus Bugges hus

Livslotteriet

Har du tenkt på hvor stor sannsynligheten er for at du kunne blitt født i et annet land enn Norge? Hvordan ville livet ditt vært da? Trekk et lodd i livslotteriet! Arrangør: SV/ØI

Tid: Hele dagen

Sted: Foajeen i Eilert Sundts hus

Quiz på U1

Delta i den mest populære student-quizen på Blindern! Få en smak av studentlivet utenfor forelesningssalen når U1 arrangerer quiz under Åpen dag. Test din allmennkunnskap og vinn premie! U1 er SV-studentenes sosiale samlingspunkt. Kafe på dagtid, og pub på kveldstid. U1 finner du i kjelleren på Eilert Sunds hus. Arrangør: SV og SVFF.

Tid: 10.00 og 13.30

Sted: U1 i kjelleren i Eilert Sundts hus

Realfaglig quiz

Liker du realfag? Besøk vår quiz og briljer – eller lær deg noe nytt! Arrangør: Realistforeningen.

Tid: 12.00

Sted: RF-kjelleren i Vilhelm Bjerknes' hus

Quiz på Uglebo

Bli med på quiz om studielivet på Universitetet i Oslo! Arrangør: Filologisk forening / Uglebo.

Tid: 11.15 og 13.30

Sted: Kjelleren i Sophus Bugges hus

Helgas lykkehjul

Snurr lykkehjulet og vinn premier! Slå av en prat med våre studenter mens hjulet snurrer og premier venter. Arrangør: Helga UV.

Tid: Hele dagen

Sted: Foajeen i Helga Engs hus

Bingo

Hent deg et bingoark på en av våre stands! Klarer du å gjennomføre 3 på rad? Da kan det vente en premie på Uglebo. Arrangør: Filologisk forening / Uglebo.

Tid: 09.00–15.00

Sted: Foajeen og kjelleren (Uglebo) i Sophus Bugges hus

Møt Realfagsbiblioteket

Her kan du spille brettspill, eller du kan få omvisning i biblioteket, hjelp til å 3D-printe noe gøy, lage din helt egen button eller bare slå av en prat. Realfagsbiblioteket er Norges største fag- og forskningsbibliotek innenfor realfagene. Hos oss får du selvsagt lånt bøker! Men vi er mye mer enn det. Vi er trolig stedet du leser, møter i kollokviegrupper og spør om hjelp til alt du ikke finner på nett.

Tid: 09.00–15.00

Sted: Foajeen i Vilhelm Bjerknes' hus

Tour de ZEB / Omvisning på musikkvitenskap!

Bli med på turné gjennom institutt for musikkvitenskap! Opplev synth-rommet, portalen, lydstudio og mikserommet. Arrangør: Arrangør: Filologisk forening / Uglebo. Arrangør: Institutt for musikkvitenskap.

Tid: 14.15

Sted: Salen i ZEB-bygningen

Omvisning i Informatikkbygget 

Se hvor informatikkstudentene går på forelesninger, studerer, har gruppearbeid eller bare slapper av og er sosial. Rutinerte studenter gir deg et innblikk i studiehverdagen sin og forteller litt om hvordan undervisningen er lagt opp, og ikke minst om studentforeninger og studentmiljøet. Her kan du spørre om alt du lurer på om livet som informatikkstudent ved UiO. Studenter henter deg og følger deg frem og tilbake til campus. Omvisere: informatikkstudenter

Tid: 10.15–11.00 og 14.00–14.45

Sted: Oppmøte i Auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes' hus

Omvisning på Ferdighetssenteret til Odontologi

Er du nysgjerrig på studier innen tannhelse? Ferdighetssenteret på Gaustad er et topp moderne undervisningslokale hvor studenter i tannpleie og odontologi (tannlege) får trene på modeller og simulatorer. Bli med på omvisning med minibuss fra Lucy Smiths hus. Plass til 15 personer – førstemann til mølla. Retur på egen hånd (gode kollektivforbindelser).

Tid: 13.30

Sted: Oppmøte ved Odontologistanden i Georg Sverdrups hus

Omvisning på Sosiokognitiv lab

Bli med på en interaktiv omvisning i vår språklab. Kan øyefokus fortelle oss noe om barns forståelse av et ord eller en setning? Hvordan kan vi bruke hjernebølger for å studere språktap som følge av hjerneslag? Vi vil vise deg laboratoriets banebrytende øyefølgingssystemer, EEG-system og lyd- og videostudio, og gi deg unike innsikter i hvordan eksperimentell forskning innen lingvistikk kan se ut. Omviser: Franziska Maria Köder.

Tid: 11.15

Sted: Oppmøte i foajeen i Sophus Bugges hus ved stand for Lingvistiske og nordiske studier

Blindern rundt

Få en guidet omvisning gjennom hele campus Blindern, fra lektorkroken i Realfagsbiblioteket, til studentenes treningssenter og alle de gode kafeene.

Tid: 09.45, 10.30, 11.15 og 12.00

Sted: Utenfor Georg Sverdrups hus

Vaffel og spillkafé

Filologisk forening inviterer på vaffel og spill. Kom innom og spør oss om studielivet, eller ta med en gjeng på en runde brettspill.  Arrangør: Filologisk forening / Uglebo.

Tid: 09.00–11.15

Sted: Kjelleren i Sophus Bugges hus

Vafler i Kjellern

Studentforeningen Kjellern byr på vafler og godt humør. Vaffelbonger får du i foajeen på Helga Engs hus. En bong = en vaffel. Arrangør: Kjellern

Tid: 11.00–15.00

Sted: Foajeen og Kjellern i Helga Engs hus

Vaffel og kaffe

Realistforeningen serverer vafler og kaffe hele dagen. Arrangør: Realistforeningen.

Tid: 09.00–15.00

Sted: Foajeen i Vilhelm Bjerknes' hus

Kaffe og te

Lysten på noe varmt å drikke? Ta turen innom Helga Engs hus for en varm kopp kaffe eller te. Arrangør: UV.

Tid: Hele dagen

Sted: Foajeen i Helga Engs hus

UiO-forelesninger

Sted: Georg Sverdrups hus

09.00–09.30 – Velkommen til Universitetet i Oslo!

Engasjerte UiO-studenter tar deg med på en reise inn i studenttilværelsen og forklarer deg hvilke muligheter du får med en utdanning fra Universitetet i Oslo. Finn ut hvordan en helt vanlig dag som student er, hva slags faglige muligheter du har underveis og plukk opp noen nyttige student life-hacks allerede før du begynner å studere! Forelesere: Melika Kashani og Alfred Gjengedal

Sted: Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus

09.00–09.30 – Snart ferdig med VGS: hvordan velge hva du skal studere til høsten

Har du tenkt på hva du har lyst til å gjøre etter videregående? Hvordan velge når det er så utrolig mye å velge mellom? På denne forelesningen vil du få innsikt i hva høyere utdanning er, og hva som er lurt å tenke på før du tar valget. Foreleser: Gisle Hellsten

Sted: Auditorium 2 i Georg Sverdrups hus

13.30–14.00 – Snart ferdig med VGS: hvordan velge hva du skal studere til høsten

Har du tenkt på hva du har lyst til å gjøre etter videregående? Hvordan velge når det er så utrolig mye å velge mellom? På denne forelesningen vil du få innsikt i hva høyere utdanning er, og hva som er lurt å tenke på før du tar valget. Foreleser: Gisle Hellsten

Sted: Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus

13.30–14.00 – Velkommen til Universitetet i Oslo!

Engasjerte UiO-studenter tar deg med på en reise inn i studenttilværelsen og forklarer deg hvilke muligheter du får med en utdanning fra Universitetet i Oslo. Finn ut hvordan en helt vanlig dag som student er, hva slags faglige muligheter du har underveis og plukk opp noen nyttige student-life hacks allerede før du begynner å studere! Forelesere: Solveig Holmedahl og Alfred Gjengedal

Sted: Undervisningsrom 1 i Georg Sverdrups hus

Jus og kriminologi

Sted: Georg Sverdrups hus

09.45–10.15 – Jusstudiet i hovedtrekk, og noen eksempler med vekt på erstatningsrett

Forelesningen belyser grunnleggende trekk ved juridisk tenkemåte og metode, jusstudiets hovedpilarer (oppøvelse av ferdigheter og basiskunnskap), rettsreglers hovedfunksjoner som styringsverktøy i et moderne samfunn samt sentrale utfordringer når lover skal tolkes og anvendes.

Forelesningen henter utdypende eksempler fra fagene erstatningsrett og velferdsrett, som studentene møter i sine to første år på jusstudiet. Underveis i presentasjonen legges det opp til enkelte aktiviserende elementer og med mulighet for spørsmål og svar på slutten. Foreleser: Morten Kjelland

Passer for deg som er interessert i: Rettsvitenskap (jus)

Sted: Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus

 

11.15–11.45 – Mistenkte i særlig sårbare situasjoner

De siste årene har nasjonale og internasjonale straffesaker rettet oppmerksomheten vår mot rettssikkerhet for mistenkte i straffesaker. Tidligere forskning har vist at personer med kommunikasjonsvansker og forståelsesvansker er i særlig risiko for å utsettes for justisfeil. Anerkjennelsen av behov personer med kognitive funksjonsnedsettelser kan ha i møte med strafferettspleien anvendes i liten grad når de har status som mistenkt.

Dette foredraget vil ta utgangspunkt i et forskningsprosjekt som undersøker hvordan personer med erfaringer som mistenkt har opplevd møtet med politiet, og på hvilken måte behov for tilpasninger kan fanges opp av politiet. Hvordan kan rettigheter for denne delen av befolkningen innfris i praksis i straffesaker, og hvilke utfordringer må løses for å oppnå målsettingen? Foreleser: Nina Christine Dahl

Passer for deg som er interessert i: Kriminologi (bachelor)Kriminologi (årsenhet)

Sted: Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus

 

12.45–13.15 – Hvor langt ut i verden rekker egentlig lovens lange arm?

Kan Norge straffe en tidligere russisk soldat som kommer til Norge for krigsforbrytelser hen tidligere har begått i Ukraina? Er det lov for meg å røyke hasj når jeg er på ferie i Nederland? Kan lotteritilsynet gi utenlandske selskaper tvangsmulkt hvis personer fra Norge spiller på deres nettkasinoer? De internasjonale reglene om jurisdiksjon gir svar på disse og lignende spørsmål. Jurisdiksjonsreglene avgjør nemlig når og hvor stater kan utøve myndighet.

En skulle tro at slike grunnleggende regler var godt avklart, men virkeligheten er en ganske annen. Som dette foredraget vil vise er det i dag svært uklart hvilke grenser som finnes for statenes utøvelse av jurisdiksjon. Selv hovedregelen er såpass innhyllet i tåke at selv Norges Høyesterett nylig har latt seg forvirre. Foreleser: Stian Øby Johansen

Passer for deg som er interessert i: Rettsvitenskap (jus) 

Sted: Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus

Matematikk, naturvitenskap og teknologi

Sted: Vilhelm Bjerknes hus

09.00–09.30 – Hvorfor studere realfag og teknologi ved UiO?

Hver dag skjer det mange små fremskritt innen realfag og teknologi, og disse har hatt stor betydning for hvordan samfunnet vårt ser ut. Tenk på det – vi bruker alle teknologi hver dag, nesten hele tiden. Med en utdanning hos oss kan du være med på å forme den nye teknologien og bestemme hvordan samfunnet vil se ut i framtiden. Du kan være med på å løse noen av de store utfordringene vi står overfor: klimaendringer, eldrebølge og energikrise.

Du vil ha mange spennende jobbmuligheter, og noen av dem får du høre om her. Du får dessuten høre om studiemiljøet, og om noen av de spennende tingene vi driver med innen realfag og teknologi på Universitetet i Oslo. Foreleser: Rebecca Nguyen og Sebastian Sandberg Hareide 

Passer for deg som er interessert i: Studier innen realfag og teknologi ved Universitetet i Oslo

Sted: Auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes' hus

09.45–10.15 – Informasjonsmøte for Informatikk

Bli kjent med fagtilbudet og studentmiljøet ved institutt for informatikk. Er du interessert i samspillet mellom mennesker og teknologi? Har du lyst til å programmere og utvikle IT-systemer som er brukervennlige og sikre? Vil du lære mer om hvordan du kan bruke robotsystemer og kunstig intelligens til å løse viktige oppgaver? Er du nysgjerrig på hvordan ChatGPT og andre IT-løsninger kan bruke og forstå menneskelig språk? Eller kunne du tenke deg å bli en digital brobygger med innsikt i både teknologi, strategi og forretningsforståelse?

Infomøtet er for deg som lurer på om du skal studere informatikk, eller hvilket program du skal velge. Informatikkstudenter introduserer studieprogrammene våre, litt om hva du lærer og livet rundt studiene. Etter informasjonsmøtet er du velkommen til å bli med på omvisning i Informatikkbygget. Forelesere: Sebastian Sandberg Hareide og Eira Kaldhussæter

Passer for deg som er interessert i: Informatikk: design, bruk, interaksjon, Informatikk: digital økonomi og ledelse, Informatikk: programmering og systemarkitektur, Informatikk: robotikk og intelligente systemer, Informatikk: språkteknologi

Sted: Auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes’ hus

09.45–10.15 – Informasjonsmøte for Geofag

Liker du realfag og er opptatt av naturen rundt deg? Da kan geofag være midt i blinken! Hos oss lærer du om jordas utvikling, om hvordan landskap blir til og om jordas begrensede og fornybare ressurser. Du får kunnskap om geofarer og om hvordan vi kan håndtere klima- og miljøproblemer. Du lærer også å lage og bruke digitale kart og andre nyttige verktøy. Forelesere: Pål Erik Isachsen og Henrik H. Svensen

Passer for deg som er interessert i: Geologi og geografiGeofysikk og klima

Sted: Auditorium 2 i Vilhelm Bjerknes’ hus

09.45–10.15 – Det rareste jeg vet

Er du typen som liker å stille spørsmål? Møt Anders, som mister nattesøvnen på grunn av kvantefysikken. Det er den mest presise fysikkteorien, og likevel er fysikere etter hundre år med diskusjoner fortsatt helt uenige om hva denne snodige teorien egentlig betyr! Selv om gull er pent å se på, anså kjemikerne lenge stoffet som ureaktivt og nokså kjedelig. Møt Marte, som lurer på om ikke gull kan brukes til noe mer spennende enn å henge rundt halsen. Og til slutt, møt Jakob, som lurer på hvor mye universet egentlig veier. Forelesere: Anders Kvellestad, Marte Sofie Martinsen Holmsen, Jakob Borg

Passer for deg som er interessert i: Elektronikk, informatikk og teknologi, Fysikk og astronomiKjernefysikk og nukleærteknologi, Kjemi og biokjemi, Fornybar energi og nanoteknologi, Honours-programmet, studieretning Realfag

Sted: Auditorium 5 i Vilhelm Bjerknes’ hus

10.30–11.00 – Universets mysterier: Hva gjør en planet beboelig?

Jorden er den eneste planeten vi kjenner til der liv har utviklet seg. Jorden har rikelig med overflatevann, en stor måne, et vedvarende magnetfelt og platetektonikk. Men hvilke av disse og andre forutsetninger er de viktigste for at en planet skal være beboelig? Hvordan kan vi identifisere planeter i andre solsystemer som kan være eller har vært beboelig? Og hvordan skal vi sikre at vår planet fortsatt skal være beboelig for en økende befolkning og kommende generasjoner? Forelesere: Trond Helge Torsvik, Sofie Hildegard Ryen og Melinka Alonso Butenko

Passer for deg som er interessert i: Geologi og geografiGeofysikk og klimaBiovitenskap

Sted: Auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes’ hus

10.30–11.00 – Lektor i realfag: verden trenger realister!

Verden står overfor en energi-, natur- og klimakrise vi aldri har sett maken til, og for å møte de store utfordringene er det et enormt behov for kompetanse innen realfag. Som lektor i realfag vil du motivere fremtidens realister og gi håp til en verden i endring. I foredraget får du innsikt i hvilke muligheter du har til faglig fordypning innen realfag på lektorprogrammet. Foreleser: Tone Gregers.

Passer for deg som er interessert i: Lektorprogrammet, studieretning Realfag

Sted: Auditorium 2 i Vilhelm Bjerknes’ hus

10.30–11.00 – Informasjonsmøte for fysikk

Er du nysgjerrig på hvordan elektronikk virker og ønsker å skape ny teknologi selv? Kanskje du er opptatt av de grunnleggende sammenhengene i naturen, enten det er de minste byggesteinene, store prosesser i universet eller grunnlaget for liv. Eller vil du lære om atomkjernen og hvordan kunnskapen om den kan brukes i medisin, kjernekraft og til atomsikkerhet? Forelesere: Susanne Viefers og studenter

Passer for deg som er interessert i: Fysikk og astronomiKjernefysikk og nukleærteknologiElektronikk, informatikk og teknologi

Sted: Auditorium 5 i Vilhelm Bjerknes’ hus

11.15–11.45 – Hvordan skaffe nok energi uten olje?

Siden 2022 har det vært mye snakk om energikrise. Transportsektoren skal elektrifiseres, og reduksjon av klimagassutslipp gir økt bruk av strøm i industri og petroleumsnæringen. I tillegg forventes økt strømbruk i ny industri og datasentre. Vi trenger mer og grønnere energi, men fornybar energi vil komme fra kilder som varierer, som solen som ikke skinner hele tiden og vind som varierer i styrke.

Mer effektive batterier kan gjøre at vi får mer ut av energien, men hvordan virker egentlig et batteri? Hvordan er det med alternativet kjernekraft? Og hvordan kan digitale økosystemer med oversikt over store mengder informasjon og styring av produksjon, lagring og forbruk hjelpe oss å utnytte energien best mulig? Forelesere: Anders Brennhagen, Tony Valentin Hansen Skovli og Barbro Renland Haugjord.

Passer for deg som er interessert i: Fornybar energi og nanoteknologi, Informatikk: design, bruk, interaksjon, Informatikk: digital økonomi og ledelse, Informatikk: programmering og systemarkitektur, Informatikk: robotikk og intelligente systemer, Informatikk: språkteknologi, Elektronikk, informatikk og teknologi, Fysikk og astronomiKjernefysikk og nukleærteknologi

Sted: Auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes’ hus

11.15–11.45 – Forskning for bedre medisiner

Dødeligheten av infeksjonssykdommer sank dramatisk etter at antibiotika ble tilgjengelig. Dessverre er bakteriene tilpasningsdyktige og kan utvikle resistens, og vi trenger derfor stadig nye antibiotika. Hvordan kan vi utvikle nye legemidler ved å vite hvordan viktige proteiner i bakteriene ser ut? Mennesker responderer dessuten ulikt på legemidler. En gitt dose kan være trygg og effektiv hos en person, men være uvirksom eller gi bivirkninger hos en annen.

Hvordan kan vi skreddersy medisineringen slik at alle får den effekten de trenger? Og er det nødvendig med dyreforsøk for å utvikle nye medisiner? Organoider er lab-dyrkede organer fra menneskeceller og kan være et effektivt alternativt til dyreforsøk. Hvis vi kan bruke dem til å utvikle nye legemidler og persontilpasset medisin, sparer vi mange dyreliv og får en bedre, mennesketilpasset medisin. Forelesere: Hans Petter Hersleth, Ida Robertsen og Hanne Røberg-Larsen

Passer for deg som er interessert i: Biovitenskap, FarmasiKjemi og biokjemi

Sted: Auditorium 2 i Vilhelm Bjerknes’ hus

11.15–11.45 – Informasjonsmøte for matematiske fag

Matematikere er etterspurt i mange bedrifter og organisasjoner. Lær hvordan du kan bruke matematikk, data, algoritmer og kunstig intelligens (AI) til å løse noen av våre største samfunnsutfordringer. Eller ønsker du å jobbe i finanssektoren, drive med investeringer i en bedrift eller bli forsikringsmatematiker? Bli en del av Norges fremste miljø i matematikk og fordyp deg i alt fra teoretisk matematikk til vindmøller og havbølger. Foreleser: Ulrik Skre Fjordholm med studenter.

Passer for deg som er interessert i Matematikk: data, modellering og beregningerMatematikk: finans, forsikring og økonomiMatematikk: teoretisk og anvendt matematikk.

Sted: Auditorium 5 i Vilhelm Bjerknes’ hus

12.00–12.30 – Hvor smart er egentlig kunstig intelligens?

Hvorfor hallusinerer ChatGPT? Ved hjelp av ørsmå endringer i et bilde kan vi lure KI-systemer til å tro at dette er et bilde av noe helt annet. Ikke helt ideelt i utviklingen av selvkjørende biler, for eksempel, som helst skal ha god kontroll på om noe i veibanen er en fotgjenger eller ikke. I dag blir kunstig intelligens stadig bedre til å generere musikk, billedkunst og tekst. Hvilke mekanismer ligger bak disse fremskrittene, og hvilke utfordringer oppstår når en maskin skal lære å lage kunst? Og til slutt: Kan kunstig intelligens og kvantemekanikk hjelpe oss å endelig finne ut hvorfor is er glatt? Forelesere: Øyvind Ryan, Benedikte Wallace og Henrik A. Sveinsson

Passer for deg som er interessert i: Matematikk: data, modellering og beregningerMatematikk: finans, forsikring og økonomiMatematikk: teoretisk og anvendt matematikkInformatikk: design, bruk, interaksjon, Informatikk: digital økonomi og ledelse, Informatikk: programmering og systemarkitektur, Informatikk: robotikk og intelligente systemer, Informatikk: språkteknologi, Elektronikk, informatikk og teknologi, Kjernefysikk og nukleærteknologiFysikk og astronomiHonours-programmet, studieretning Realfag

Sted: Auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes’ hus

12.00–12.30 – Informasjonsmøte for Fornybar energi og nanoteknologi

Få tverrfaglig kompetanse i fysikk og kjemi – vær med å utvikle fremtidens energiløsninger og skape nye teknologieventyr! Nanoteknologi handler om å gi materialer nye egenskaper. Slik lager vi mer effektive batterier og solceller for fremtidens fornybarsamfunn. Allerede i starten av studiet får du utforske og jobbe med instrumenter i millionklassen og kan delta i prosjektarbeid i en av våre forskningsgrupper eller samarbeidspartnere. Foreleser: Henrik Hovde Sønsteby og Live Bjørnereim Lybekk.

Passer for deg som er interessert i: Fornybar energi og nanoteknologi

Sted: Auditorium 2 i Vilhelm Bjerknes’ hus

12.00–12.30 – Informasjonsmøte for Biovitenskap

Er du interessert i biologi og molekylærbiologi? Når du studerer biovitenskap, kan du forske på gener, hjernen og sykdommer som kreft. Du kan dra på feltarbeid til Afrika eller Arktis, og lære om hvordan klimaendringer påvirker natur og miljø. Forelesere: Dina Glømmi Bergmann og Sindre Sørem.

Passer for deg som er interessert i: Biovitenskap

Sted: Auditorium 5 i Vilhelm Bjerknes’ hus

12.45–13.15 – Microdroner, kameraer som ser i mørket og kunstig intelligens som forutser fremtidens sykdom

Mikrochipper på nanometer-nivå og usynlige droner er gammel teknologi – hva er det neste? Hvordan ser verden ut når vi kan lage elektroniske og mekaniske ting som  er mindre enn et hårstrå og uten batteri. Bli med på en reise inn i det som ikke er synlig for det blotte øye. Videre ser vi på hvordan vi bruker kunnskapen om fysiske lover til å utvikle ny teknologi, nærmere bestemt hvordan Plancks strålingslov ligger til grunn for teknologien bak kameraer som kan se i mørket. Til slutt: Hvordan kan kunstig intelligens brukes til å se hvordan endringer i temperatur og nedbør påvirker utbredelsen og intensiteten til sykdommer som Malaria og Dengue-feber?  Forelesere: Omid Mirmotahari, Yngvar Berg, Torbjørn Skauli og Geir Kjetil Ferkingstad Sandve.

Passer for deg som er interessert i: Informatikk: design, bruk, interaksjon, Informatikk: digital økonomi og ledelse, Informatikk: programmering og systemarkitektur, Informatikk: robotikk og intelligente systemer, Informatikk: språkteknologi, Elektronikk, informatikk og teknologi, Fysikk og astronomiKjernefysikk og nukleærteknologi

Sted: Auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes’ hus

12.45–13.15 – Matematikk fra Abel til moderne vindmøller

Norge satser mer og mer på vindmøller på havet, og for å lage holdbare, godt fungerende og bærekraftige vindmøller trengs det matematikk-kunnskap. Noe av den kunnskapen stammer fra noen av matematikkens store kjendiser (for eksempel Abel, Galois og Erdős). Her får du høre om hva de har bidratt med som kan brukes videre til våre nyvinninger. Dere får også høre hva som trengs av matematiske kunnskaper og diskusjoner for å bygge fremtiden innen vindmøller. Forelesere: Jonas Eidesen, Karen Samseth og Fred Espen Benth

Passer for deg som er interessert i: Matematikk: data, modellering og beregningerMatematikk: finans, forsikring og økonomiMatematikk: teoretisk og anvendt matematikk

Sted: Auditorium 2 i Vilhelm Bjerknes’ hus

12.45–13.15 – Informasjonsmøte for Kjemi og biokjemi

Vil du lage morgendagens medisiner, eller finne løsninger som kan redusere forurensing av kloden? Verdensledende forskere og prisvinnende forelesere sikrer deg gode muligheter for relevante jobber innen fornybar energi, helse og miljø. I undervisningen får du jobbe både teoretisk i forelesninger og gruppetimer, og praktisk med laboratoriearbeid og datasimuleringer. Dette gir det deg en helhetlig kjemikompetanse. Forelesere: Svein Tveit og Silje Crosby.

Passer for deg som er interessert i: Kjemi og biokjemi

Sted: Auditorium 5 i Vilhelm Bjerknes’ hus

13.30–14.00 – Informasjonsmøte for Informatikk

Bli kjent med fagtilbudet og studentmiljøet ved institutt for informatikk. Er du interessert i samspillet mellom mennesker og teknologi? Har du lyst til å programmere og utvikle IT-systemer som er brukervennlige og sikre? Vil du lære mer om hvordan du kan bruke robotsystemer og kunstig intelligens til å løse viktige oppgaver? Er du nysgjerrig på hvordan ChatGPT og andre IT-løsninger kan bruke og forstå menneskelig språk? Eller kunne du tenke deg å bli en digital brobygger med innsikt i både teknologi, strategi og forretningsforståelse?

Infomøtet er for deg som lurer på om du skal studere informatikk, eller hvilket program du skal velge. Informatikkstudenter introduserer studieprogrammene våre, litt om hva du lærer og livet rundt studiene. Etter informasjonsmøtet er du velkommen til å bli med på omvisning i Informatikkbygget. Forelesere: Sebastian Sandberg Hareide og Eira Kaldhussæter

Passer for deg som er interessert i: Informatikk: design, bruk, interaksjon, Informatikk: digital økonomi og ledelse, Informatikk: programmering og systemarkitektur, Informatikk: robotikk og intelligente systemer, Informatikk: språkteknologi

Sted: Auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes’ hus

13.30–14.00 – Ekstremværet Hans: ekstremvær i et endret klima

Bak vær og klima finnes det geofysiske prosesser som blant annet driver varmeutveksling. Undervisningsopplegget starter med en innføring om vær generelt, inkludert solinnstråling og varmeutveksling over breddegradene. Videre blir dette knyttet til hvordan høytrykk og lavtrykk oppstår. For å vise hvordan trykkforskjeller i atmosfæren skaper sirkulasjon, gjør vi et eksperiment som viser grunnleggende varmeutveksling og konveksjon (termalsirkulasjon).

Deretter tar vi for oss forskjellen mellom vær og klima. Vi bruker værfenomenet «Hans» som et eksempel på et ekstremvær i et endret klima og om konsekvensene som fulgte med dette. Forelesere: Sara Edland Gjøsteen og Oscar Nordtvedt Skaarer. 

Passer for deg som er interessert i: Geologi og geografiGeofysikk og klima

Sted: Auditorium 5 i Vilhelm Bjerknes’ hus

14.15–14.45 – Astronomi: En kosmisk reise

Ved å reise til de fjerneste avkroker av universet og samtidig bakover i tid, skal vi se hvordan fysikkens lover har fått universet til å se ut som det gjør i dag, fra en smørje av gass til galakser, stjerner og mennesker. Foreleser: Frode K. Hansen

Passer for deg som er interessert i: Fysikk og astronomiHonours-programmet, studieretning Realfag

Sted: Auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes’ hus

14.15–14.45 – CRISPR og genredigering

Hør om de grunnleggende mekanismene bak CRISPR-teknologien, og hvordan genredigering ved hjelp av CRISPR virker. Vi undersøker hvordan CRISPR brukes til medisinsk behandling av mennesker i dag, og hvilke muligheter som ligger i teknologien. I tillegg vil vi se på hvilke utfordringer vi står overfor etter hvert som teknologien utvikler seg. Foreleser: Caroline Fiedler

Passer for deg som er interessert i: Biovitenskap

Sted: Auditorium 2 i Vilhelm Bjerknes’ hus

Samfunnsfag, økonomi og psykologi

Sted: Eilert Sundts hus

09.45–10.15 – Samfunnsfagene: hvilket av dem passer for deg?

Lurer du på om du skal studere samfunnsfag, eller hvilket samfunnsfag du skal velge? Er du usikker på hva som skiller de ulike samfunnsfagene fra hverandre? Eller lurer du kanskje på hva slags jobbmuligheter du har med en utdannelse innen samfunnsfag? Stikk hodet innom her! Foreleser: Tora Skodvin

Passer for deg som er interessert i: Studier ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Sted: Auditorium 1 i Eilert Sundts hus

09.45–10.15 – Kjønn og lønn: Har menn og kvinner som utfører samme arbeid for samme arbeidsgiver lik lønn? 

Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn, selv om de i dag er overrepresentert i høyere utdanning. Hvorfor er det slik i likestillingslandet Norge i 2024? Kom og lær mer om gjenstående utfordringer for likestilling i arbeidslivet! Foreleser: Are Hermansen

Passer for deg som er interessert i: Sosiologi

Sted: Auditorium 2 i Eilert Sundts hus

09.45–10.15 – Hvordan skape en effektiv og populær klimapolitikk?

Dersom vi skal klare å få utslippene av klimagasser i null, må vi utvikle en klimapolitikk som både er populær blant folk flest og i næringslivet, og samtidig faktisk får ned utslippene. Hvordan dette kan oppnås, finnes det ikke et enkelt og greit svar på, men vi står heldigvis ikke på bar bakke. I denne forelesningen presenteres kunnskapsstatus om hvordan myndighetene kan jobbe for å balansere hensynene til vitenskapelige råd, omstilling i næringslivet og folkelig støtte. Foreleser: Elin Lerum Boasson

Passer for deg som er interessert i: Offentlig administrasjon og ledelse, Statsvitenskap (bachelor), Statsvitenskap (årsenhet)Internasjonale studier

Sted: Auditorium 3 i Eilert Sundts hus 

09.45–10.15 – Håpet mot dommedagen

Hva ville vi gjort hvis noen fortalte oss at verden slik vi kjenner den var borte om fem år? Små øysamfunn i Stillehavet fremstilles ofte som klimaendringenes første offer, der livet er grunnleggende uforutsigbart. Budskapet fra forskere er at dette bare vil bli verre. Likevel bevarer stillehavsfolk håpet, blant annet gjennom tro på magi og bønnens kraft. Hvordan kan vi formidle realiteten i klimaendringer uten å frarøve folk overbevisningen om at de kan påvirke sin egen fremtid? Foreleser: Thorgeir Kolshus

Passer for deg som er interessert i: Sosialantropologi

Sted: Auditorium 7 i Eilert Sundts hus.

10.30–11.00 – Profesjonsstudiet eller bachelorprogrammet i Psykologi: Hva skal jeg velge?

Psykologi er vitenskapen om menneskesinnet og menneskelig adferd. Hos UiO kan du studere til å bli autorisert psykolog, eller så kan du studere på vårt bachelorprogram. Hva passer best for deg? Vi holder en gjennomgang av bachelorprogrammet og profesjonsstudiet i psykologi, og hva slags muligheter de ulike studiene gir. Kanskje blir du litt klokere på hvilken vei inn i psykologiens verden som er best for deg. Foreleser: Ingalill Herstad

Passer for deg som er interessert i: Psykologi (bachelor), Psykologi (årsenhet), Psykologi (profesjon)

Sted: Auditorium 1 i Eilert Sundts hus 

10.30–11.00 – Hvordan brukes matte i samfunnsøkonomi?

Denne forelesningen vil vise hvordan matematikk fra videregående skole avslører viktige økonomiske prinsipper. Hvordan kan handlingsregelen for oljepengebruk begrunnes? Hva menes med bærekraftig gjeld? Hvordan påvirker renta boligpriser? Foreleser: Halvor Mehlum

Passer for deg som er interessert i: Samfunnsøkonomi (bachelor)Samfunnsøkonomisk analyse (master – 5 år)Samfunnsøkonomi (årsenhet)Økonomi og datavitenskap

Sted: Auditorium 2 i Eilert Sundts hus.

10.30–11.00 – Superhelter, superskurker og helt vanlige kropper: Kulturelle fortellinger om normalitet og avvik.

Mennesker med annerledes utseende kropper blir ofte brukt som virkemidler i filmer, tv-serier og i media. Men hvilket bilde får vi av funksjonsnedsettelser – og av sammenhengen mellom kropp og moralske egenskaper? Foreleser: Jan Grue

Passer for deg som er interessert i: Kultur og kommunikasjon

Sted: Auditorium 3 i Eilert Sundts hus

10.30–11.00 – Politiske skandaler og habilitetsspørsmål: Hvem har skylda?

Tvilsomme utnevnelser, solbrilletyveri og aksjespekulasjon: Statsråder, stortingsrepresentanter og partitopper har vært i hardt vær i 2023. Året inneholdt en lang rekke politiske skandaler i Norge, og en rekke toppolitikere har måttet trekke seg, mens andre ble sittende. Hvordan forsvarte de ulike politikerne sine feil? Og hvem hadde egentlig skylden: politikerne selv eller systemet? Foreleser: Kristoffer Kolltveit

Passer for deg som er interessert i: Offentlig administrasjon og ledelse, Statsvitenskap (bachelor), Statsvitenskap (årsenhet)

Sted: Auditorium 7 i Eilert Sundts hus.

11.15–11.45 – Katastrofen i Gaza: Hvordan havnet vi der? Israel-Palestina-konflikten i et historisk perspektiv.

7. oktober 2023 angrep Hamas Israel. De drepte 1200 israelere og tok over 200 gisler. Israel responderte med å innføre en blokade og massebombe den lille kyststripen, som medførte enorme dødstall blant sivile. Siden tidlig på 2000-tallet har Gaza-kriger dessverre vært et gjentagende fenomen mens vi har beveget oss stadig lengre vekk fra en langsiktig politisk løsning på Israel-Palestina-konflikten. Hvordan havnet vi der? Og finnes det noen vei ut til en fredeligere framtid? Foreleser: Jørgen Jensehaugen

Passer for deg som er interessert i: Internasjonale studierStatsvitenskap (bachelor), Statsvitenskap (årsenhet)

Sted: Auditorium 1 i Eilert Sundts hus.

11.15–11.45 – Livet som student ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Leder av studentforeningen Samfunnsvitenskapelig Fakultetsforening (SVFF) forteller om hvordan det er å være student på fakultetet. SVFF driver U1, som er SV-studentenes kafé, bar og sosiale samlingspunkt. Lær mer om livet som student, fra et sosialt perspektiv. Foreleser: Mathias Lind Høyning

Passer for deg som er interessert i: Studier ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Sted: Auditorium 2 i Eilert Sundts hus.

11.15–11.45 – Podcast: Hvordan er det å studere og jobbe med samfunnsøkonomi?

Konrad studerer samfunnsøkonomi og lager sammen med en medstudent podcasten "Økonomikompasset". På Åpen dag intervjuer han en samfunnsøkonom i kjent podcast-stil, slik at vi kan få vite mer om studietiden og arbeidslivet til en som har valgt dette faget. Foreleser: Konrad Reksjø Almås

Passer for deg som er interessert i: Samfunnsøkonomi (bachelor)Samfunnsøkonomisk analyse (master – 5 år)Samfunnsøkonomi (årsenhet)Økonomi og datavitenskap

Sted: Auditorium 3 i Eilert Sundts hus.

11.15–11.45 – Er Oslo like hip som Amsterdam?

Hva skjer i et nabolag når gamle grønnsaksbutikker blir omstilt til hippe kafeer, og når flere og flere boliger blir leid ut til turister med Airbnb? Er dette unikt for Oslo eller finner vi det samme i byer verden rundt? Hva kan vi lære fra en by som Amsterdam? Foreleser: Marieke van der Star

Passer for deg som er interessert i: Samfunnsgeografi

Sted: Auditorium 7 i Eilert Sundts hus.

12.00–12.30 – Grønn energi eller grønt lureri?

Finansselskaper i karibiske skatteparadis bygger vindmølleparker på Vestlandet, eiendomsbaroner bygger hyttefelt i Jotunheimen og statsledere i Stillehavet kjører bil med «Sponsored by China Aid» på døra. Pengesterke aktører med makt inviteres inn i lokale livsverdener, med begrunnelser som arbeidsplasser, utvikling og behov for grønn energi raskt. Hvordan foregår dette – og hva er konsekvensene for dem som er involvert? I denne forelesningen diskuteres eksempler fra både Vanuatu i Stillehavet og Valdres i Norge. Foreleser: Tom Bratrud

Passer for deg som er interessert i: Sosialantropologi

Sted: Auditorium 1 i Eilert Sundts hus.

12.00–12.30 – Kan utvikling i det globale sør være bærekraftig?

Selv om mange land i det globale sør opplever økonomisk vekst er det fortsatt store forskjeller mellom rike og fattige land. Klimaendringene vi nå opplever rammer alle land. Men land i det globale sør er mer sårbare enn land i nord. Hvordan kan utvikling være mest mulig bærekraftig samtidig som den sikrer bedre levekår i fattige land? Denne mini-forelesningen reiser noen sentrale spørsmål om utvikling og bærekraft, og hvordan det kan skje mest mulig rettferdig i det globale sør. Foreleser: Kjell Erling Kjellman

Passer for deg som er interessert i: Utviklingsstudier og bærekraft

Sted: Auditorium 2 i Eilert Sundts hus.

12.00–12.30 – «Griner du?» «Nei, jeg ble bare så rørt!» En sosialpsykologisk undersøkelse av Kama Mutas betydning for parforhold.

Har du opplevd å bli emosjonelt rørt av noe? I så fall har du opplevd den følelsen som vi kaller for Kama Muta, som på Sanskrit betyr «rørt av kjærlighet». Nylig startet forskere å forske mer systematisk på denne følelsen, men ingen har tidligere kikket på den i en parforholdsetting. Inntil nå. Hva er det egentlig som trigger denne følelsen i et parforhold? Og kan opplevelsen påvirke parforholdet? Hva er i så fall konsekvensene? Foreleser: Anette Karin Åbom.

Passer for deg som er interessert i: Psykologi (bachelor), Psykologi (årsenhet), Psykologi (profesjon)

Sted: Auditorium 3 i Eilert Sundts hus.

12.00–12.30 – NATO og Norge i en farlig tid

NATO har hatt en lang periode med fred, og det har vært lett å utvide alliansen. Nå er situasjonen helt snudd på hodet: Vi er tilbake til avskrekking av russerne som hovedoppgave, og NATO må planlegge for at krigen i Ukraina kan eskalere. Hva gjør NATO fremover og hva vil det kreve av medlemmene? Hvordan fungerer NATO, og hvilken rolle spiller 'allianser i alliansen'? Foreleser: Janne Haaland Matlary

Passer for deg som er interessert i: Internasjonale studierStatsvitenskap (bachelor), Statsvitenskap (årsenhet)

Sted: Auditorium 7 i Eilert Sundts hus.

12.45–13.15 – En verden i krig?

I denne forelesningen utforsker vi dagens konflikter gjennom et geografisk og romlig perspektiv. Vi dykker ned i kartenes verden, undersøker satellittbilder, og utforsker maskinlæringens bidrag for å se på årsaker og konsekvenser av konflikter. Denne forelesningen utforsker ikke bare konfliktenes geografiske mønstre, men også deres innvirkning på migrasjon og lokal utvikling. Bli med og oppdag hvordan kart kan være nøkkelen til å forstå de komplekse dynamikkene bak væpnede konflikter og deres konsekvenser. Foreleser: Andreas Tollefsen

Passer for deg som er interessert i: Samfunnsgeografi

Sted: Auditorium 1 i Eilert Sundts hus.

12.45–13.15 – Psykologi = tanker og følelser og ... bærekraft?!

Hvordan kan psykologi gjøre verden mer bærekraftig? Hvis du har lyst til å studere psykologi og er samfunnsengasjert, kan du prøve deg i faget Bærekraftlaboratoriet, hvor psykologi- og historiestudenter samarbeider med bedrifter om å gjøre dem mer bærekraftige. Forelesere: Ylva Østby Berger og Sunniva Engh

Passer for deg som er interessert i: Psykologi (bachelor), Psykologi (årsenhet), Psykologi (profesjon), Historie (bachelor), Historie (årsenhet)

Sted: Auditorium 2 i Eilert Sundts hus.

12.45–13.15 – Blir de rike rikere?

I mange vestlige land har vi sett økende økonomisk ulikhet de siste tiårene, men det er stor uenighet om hvorfor dette skjer. Her går vi gjennom noen mulige forklaringer og viser hvordan man kan gå frem for å belyse et slikt tema. Foreleser: Johannes Hveem Alsvik

Passer for deg som er interessert i: Samfunnsøkonomi (bachelor)Samfunnsøkonomisk analyse (master – 5 år)Samfunnsøkonomi (årsenhet)Økonomi og datavitenskap

Sted: Auditorium 7 i Eilert Sundts hus.

13.30–14.00 – Hvorfor kombinere økonomi og datavitenskap?

Samfunnsøkonomi kombinert med datavitenskap blir stadig mer ettertraktet i arbeidslivet – men hva er egentlig samfunnsøkonomi, og hvorfor gir det mening å kombinere det med datavitenskap? Kom og hør mer om bacheloren i “Økonomi og datavitenskap”. Foreleser: Alfred Løvgren

Passer for deg som er interessert i: Økonomi og datavitenskapSamfunnsøkonomi (bachelor)Samfunnsøkonomisk analyse (master – 5 år)Samfunnsøkonomi (årsenhet)

Sted: Auditorium 1 i Eilert Sundts hus.

13.30–14.00 – Hjem på hjul: fra harry til hot?

Tiny houses, vanlife og miniboliger trender i sosiale medier. Mindre plass, mer frihet og et hjem du kan flytte med deg. Den økende interessen for mobile hjem kobles til både boligmangel, miljøhensyn og ressursbruk. De nye mobile boligene virker samtidig å lokke andre grupper enn de klassiske camperne i bobil og campingvogn. I dette foredraget forklarer jeg hva som har fått den mobile boligen til å bevege seg bort fra et klassebasert harrystempel. Eller har den det? Foreleser: Hege Høyer Leivestad

Passer for deg som er interessert i: Sosialantropologi

Sted: Auditorium 2 i Eilert Sundts hus.

13.30–14.00 – Profesjonsstudiet eller bachelorprogrammet i psykolog: Hva skal jeg velge?

Psykologi er vitenskapen om menneskesinnet og menneskelig adferd. Hos UiO kan du studere til å bli autorisert psykolog, eller så kan du studere på vårt bachelorprogram. Hva passer best for deg? Vi holder en gjennomgang av bachelorprogrammet og profesjonsstudiet i psykologi, og hva slags muligheter de ulike studiene gir. Kanskje blir du litt klokere på hvilken vei inn i psykologiens verden som er best for deg. Foredragsholder: Ingalill Herstad

Passer for deg som er interessert i: Psykologi (bachelor), Psykologi (årsenhet), Psykologi (profesjon)

Sted: Auditorium 7 i Eilert Sundts hus.

14.15–14.45 – Statsvitenskap ved UiO = bredde, dybde og ettertraktet kompetanse!

Lurer du på hva statsvitenskap er, og hva det kan brukes til? Bli med når vi forteller om faget og våre ulike bachelorprogram! Vi viser hvordan bredden i fagtilbudet vårt kan åpne dører til spennende muligheter og gi deg ettertraktet kompetanse i arbeidslivet. Vi utforsker spennet i statsvitenskapen, og viser mulighetene politisk innsikt kan gi, gjennom et innblikk i hvordan det er å studere i et levende, intellektuelt og sosialt fellesskap her hos oss! Forelesere: Julie Trydal og Sarah Irgens

Passer for deg som er interessert i: Offentlig administrasjon og ledelse, Statsvitenskap (bachelor), Statsvitenskap (årsenhet)Internasjonale studier

Sted: Auditorium 2 i Eilert Sundts hus.

14.15–14.45 – Er dette et klassesamfunn?

Nei, sa folk. Årevis med velferdsstat og oljesmurt økonomi har gitt økt levestandard, små lønnsforskjeller og et trygt samfunn. Men de siste årene har økende ulikhet gitt en samfunnsutvikling til det beste for de som har mest. I dette foredraget ser vi på om Norge kanskje er et klassesamfunn likevel. Vi skal se på klasseforskjeller i økonomi, politiske sympatier, frykt og bekymringer, smak og livsstil – og hvordan ens muligheter i livet henger sammen med hvem ens foreldre er. Foreleser: Magne Flemmen

Passer for deg som er interessert i: Sosiologi

Sted: Auditorium 7 i Eilert Sundts hus.

Helsefag og medisin

Sted: Georg Sverdrups hus

09.45–10.15 – Hvordan styres Helse-Norge?

En tverrfaglig bachelor i helseledelse og helseøkonomi gir deg bred fagkunnskap innen ledelse, økonomi, politikk, administrasjon og helserett. På foredraget får du en rask innføring i faget og blir kjent med noen av utfordringene helseøkonomer og helseledere arbeider med. Foreleser: Jonas Minet Kinge.

Passer for deg som er interessert i: Helseledelse og helseøkonomi

Sted: Undervisningsrom 1 i Georg Sverdrups hus

10.30–11.00 – Informasjonsmøte for Medisin (profesjon)

Ønsker du å lære om hvordan kroppen fungerer, om sykdommer og hva som skal til for å bli en god lege? Medisinstudiet er en spennende, yrkesrettet utdanning med pasientnær undervisning. Du får høre om hvordan utdanningen er bygget opp, og en medisinstudent forteller om studiehverdagen sin ved UiO.

Passer for deg som er interessert i: Medisin

Sted: Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus

10.30–11.00 – Nye vaksiner mot nye virus: Hvordan virker RNA-vaksiner?

De siste 2 årene med COVID-19 pandemi har vist betydningen av effektive vaksiner og at det i slike situasjoner er viktig at utvikling og testing ikke tar for lang tid. Vaksiner basert på RNA eller rekombinante virus har gått fra laboratoriet til klinikk på mindre enn et år og vil nok utgjøre viktige verktøy i kampen mot fremtidige pandemier. Jeg vil i foredraget fortelle litt om forskningen som ligger bak disse vaksinene og som har tatt mer enn 30 år. Foreleser: Tor Gjøen

Passer for deg som er interessert i: Farmasi

Sted: Undervisningsrom 1 i Georg Sverdrups hus

11.15–11.45 – Rike muligheter som tannpleier

En tannpleier møter pasienter i alle aldre, fra barnehagebarn til eldre på sykehjem. Å veilede pasienter i hvordan man får friske tenner og opprettholder god munnhelse livet ut er en viktig del av jobben. Og, du kan jobbe hvor som helst i Norge – offentlig eller privat. Foreleser: Slavica Pejic Djurasovic

Passer for deg som er interessert i: Tannpleie

Sted: Undervisningsrom 1 i Georg Sverdrups hus

12.00–12.30 – Kroppen din og maten: Fra hjerneføde til proteinpulver

Trening setter kroppen vår på en hard prøve, fordi* muskelcellene trenger mye energi for å jobbe hardt. Er det lurt med proteinpulver, tilskudd eller spesiell mat for å gi kroppen best mulige treningsforhold? Også hjernen fungerer bedre når du gir den det den trenger. Hvordan påvirker innholdet i maten kroppen og helsen vår? Foreleser: Jacob Juel Christensen.

Passer for deg som er interessert i: Klinisk ernæring

Sted: Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus

12.00–12.30 – Superfettsyrer: En ny måte å løse opp betennelser

Vi har alle opplevd å få en betennelse i kroppen. Betennelsesresponsen til kroppen er en viktig del av immunforsvaret vårt. Den hjelper oss med å holde inntrengere borte eller helbrede en skade. Dessverre hender det at en betennelse ikke går over av seg selv, og heller ikke antibiotika hjelper. Det finnes ingen kur mot slike kroniske betennelser i dag, kun symptomdempende legemidler. Såkalte superfettsyrer forteller kroppen vår at en betennelse er over. Kan denne oppdagelsen være starten på en helt ny behandlingsmetode av kroniske betennelser? Foreleser: Karina Ervik

Passer for deg som er interessert i: Farmasi

Sted: Undervisningsrom 1 i Georg Sverdrups hus

12.45–13.15 – Legen for tennene

Hvilke skader og sykdommer får man i tennene? Og hvordan behandler man disse? Få et innblikk i den spennende og mangfoldige hverdagen til en tannlege hvor ingen dag er lik. Rett og slett fordi ingen pasienter er like. Foreleser: Kenneth Stenshol Hestvik

Passer for deg som er interessert i: Odontologi (tannlege)

Sted: Undervisningsrom 1 i Georg Sverdrups hus

12.45–13.15 – Informasjonsmøte for Klinisk ernæring: kropp, mat og helse

Kunnskap om kosthold og ernæring kan løse noen av våre største helseutfordringer. Du lærer om hvordan kroppen vår fungerer og hvordan det vi spiser og drikker påvirker den, hvordan du skiller mellom fakta og myter om sunn mat og får innsikt i hva som påvirker hvilken mat vi spiser. I tillegg lærer du om sykdommer og plager som påvirkes av kostholdet vårt. Begynn rett på masterstudiet i Klinisk ernæring. Etter utdannelsen kan du jobbe på sykehus, innen forskning, i matvareindustrien og i organisasjoner over hele verden. Foreleser: Christine Henriksen.

Passer for deg som er interessert i: Klinisk ernæring

Sted: Auditorium 2 i Georg Sverdrups hus

13.30–14.00 – Informasjonsmøte for Farmasi

Vil du bli ekspert på legemidler? På farmasistudiet lærer du hvordan legemidler produseres og hvordan de virker. Vi kombinerer kjemi, biologi, helsefag og teknologi. Med en master i farmasi kan du bidra til bærekraftig utvikling og riktig bruk av legemidler. De fleste farmasøytene jobber i helsevesenet, legemiddelindustrien eller forvaltningen. Foreleser: Anne Berit C. Samuelsen og Elise Stenstad.

Passer for deg som er interessert i: Farmasi

Sted: Auditorium 2 i Georg Sverdrups hus

Historie, filosofi og kulturstudier

Sted: Sophus Bugges Hus 

09.00–09.30 – Hva er arkeologi? Og hva gjør arkeologer?

Har du lyst til å bli arkeolog? Arkeologi er et fag som gir kunnskap om fortidens samfunn, forståelse av samspillet mellom fortid, nåtid og fremtid og innsikt i hva det er å være menneske. Ved Universitetet i Oslo utdanner vi arkeologer som går ut i mange ulike stillinger, både i Norge og i utlandet. Foredraget gir deg en kort innføring i arkeologi og et lite innblikk i de mange ulike arbeidsoppgavene som arkeologer har i dag, og i fremtiden. Foreleser: Unn Pedersen.

Passer for deg som er interessert i: Arkeologi (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Sophus Bugges hus 

09.00–09.30 – Politisk polarisering og demokratiske kriser: Idéhistoriske perspektiver.

I dag blir polarisering ofte fremhevet som en av grunnene til at demokratiet befinner seg i krise. Men sterke politiske motsetninger mellom borgerne, skarpe skiller mellom oss og dem, har fulgt demokratiet som styreform lenge. I forelesningen går vi tilbake til det moderne representative demokratiets fødsel, til tiden omkring den amerikanske og franske revolusjon og ser på hvordan talene og tekstene til skikkelser som James Madison og Robespierre kan utdype vår forståelse av forholdet mellom demokrati og politisk polarisering. Foreleser: Håkon Evju

Passer for deg som er interessert i: Idéhistorie (årsenhet)Idéhistorie (bachelor)

Sted: Seminarrom 4 i Sophus Bugges hus 

09.45–10.15 – Hva kan du bli når du studerer historie?

Liker du å finne svar på hvorfor verden er som den er? Brenner du for å gjøre fremtiden bedre? Tror du fortida har noe å fortelle oss i dag? Da er historie et fag for deg. En bachelorgrad i historie gir deg kompetanse samfunnet trenger. Kunnskap om fortida gir retning for framtidens utfordringer. Foreleser: Ellen Cathrine Lund

Passer for deg som er interessert i: Historie (årsenhet), Historie (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Sophus Bugges hus 

09.45–10.15 – Ethics, Attention, and the Digital World

Our digital devices threaten our attention daily. What problems does this distraction pose to individuals? To society? This talk will give an overview of some of the main ethical issues that emerge in the so-called Attention Economy. It will also introduce a newly-developed website that introduces students to issues related to ethics, attention, and the digital world. Foreleser: Katharine Browne og Line Horgen Thorstad.

Passer for deg som er interessert i: Filosofi (årsenhet)Filosofi (bachelor)

Sted: Seminarrom 4 i Sophus Bugges hus 

09.45–10.15 – "It’s complicated": Forholdet mellom religion og politikk

Foreleserne snakker om krysningen mellom religion og politikk, og kommer blant annet innom temaer som krigsmagi og blasfemi, blandingsreligion, "fake news" og abort, profeter og sjamaner, engler og hekser, pastorer og guruer, gudinner og gudesønner, og sterke ledere som Bongbong Marcos og Trump. Med eksempler fra Ukraina, Brasil, India, USA, Romania og Filippinene viser vi at skillet mellom religion og politikk ofte er tynnere enn man tror. Forelesere: Cecilie Endresen og Arild Engelsen Ruud

Passer for deg som er interessert i: Religionsvitenskap (bachelor)Religionsvitenskap (årsenhet)

Sted: Seminarrom 2 i Sophus Bugges hus

10.30–11.00 – 9. april 1940: Et skjebnetungt øyeblikk i norgeshistorien

Dramaet som utspilte seg da Nazi-Tyskland angrep Norge i 1940, kom overraskende på samtiden og har i ettertid evnet å fascinere stadig nye generasjoner nordmenn – av god grunn. Sjeldent mye sto på spill denne dagen – ikke bare for Norge. Utfallet av det tyske overraskelsesangrepet 9. april kom til å prege verdenshistorien. Vi vet hvordan det gikk. Det visste ikke aktørene i samtiden. Hva innebærer det å forstå begivenhetene denne dagen historisk? Foreleser: Eirik Wig Sundvall 

Passer for deg som er interessert i: Historie (årsenhet), Historie (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Sophus Bugges hus 

10.30–11.00 – Epistemologi på nettet

Mange av oss bruker sosiale medier, ikke bare for å holde kontakten med venner, men også som en viktig kilde til nyheter og informasjon om verden. De fleste sosiale medier er imidlertid ikke laget for å gi oss pålitelig informasjon. Som et resultat kan sosiale medier føre til et forvrengt verdensbilde – for eksempel ved å skape "epistemiske bobler", som kunstig forsterker våre eksisterende meninger, eller "ekkokamre", som får oss til å mistro og diskreditere folk som er uenige med oss. Hvordan kan vi unngå disse epistemiske fallgruvene?. Foreleser: Joey Pollock

Passer for deg som er interessert i: Filosofi (årsenhet)Filosofi (bachelor)

Sted: Seminarrom 4 i Sophus Bugges hus 

11.15–11.45 – Skulpturer som snakker og bilder som blør: Kunstig liv i kunsthistorien

Vi som lever i det 21. århundre er vant til kunstig liv både på film og i virkeligheten: roboter og digitale bilder beveger seg og kommuniserer med oss. Men levende bilder har vært en del av vår historie siden antikken. Hvordan og hvorfor får ikke-digitale bilder og skulpturer liv? Hva gjør at de oppleves som levende? Denne forelesningen handler om bilder og skulpturer som gjennom historien har kommet til liv og forårsaket sterke reaksjoner. Kan levende bilder fra fortiden fortelle oss noe om vårt forhold til kunstig liv i dag?. Foreleser: Kristin Aavitsland

Passer for deg som er interessert i: Kunsthistorie og visuelle studier (årsenhet)Kunsthistorie og visuelle studier (bachelor)

Sted: Seminarrom 4 i Sophus Bugges hus 

11.15–11.45 – Arkeologi: Utforskning av fortiden (+ en student forteller om studiemiljøet) 

Er du interessert i fortiden og menneskene som levde før oss? Ønsker du å studere borger, vikinger, romere eller kanskje istidsjegere? Liker du å være ute i skog og mark? Da er kanskje arkeologi noe for deg! For mens historikere studerer gamle tekster for å lære om fortiden, bruker arkeologer ting og alle slags materielle spor som de finner igjen i jorden. Ved å lære om fortiden kan vi også lære av den, og finne nye måter å møte utfordringene vi står ovenfor i dag. En arkeologistudent vil også fortelle om studielivet på arkeologi. Foreleser: Hallvard Bruvoll

Passer for deg som er interessert i: Arkeologi (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Sophus Bugges hus 

12.00–12.30 – Hva er Bærekraftslabben?

For å bidra til å løse dagens bærekraftutfordringer trengs kunnskap om hvordan menneskelig handling og motivasjon kan mobiliseres – både i fortid, samtid og fremtid. I Bærekraftlaboratoriet bidrar historikere og psykologer med endringsarbeid på tvers av fag og sektorer, og studenter jobber med reelle bærekraftspørsmål i samarbeid med en rekke bedrifter. Foreleser: Sunniva Engh og Ylva Østby Berger 

Passer for deg som er interessert i: Historie (bachelor)Filosofi, politikk og økonomi (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Sophus Bugges hus 

12.00–12.30 – Presentasjon av studieprogrammet «Filosofi, politikk og økonomi»

Hva er et godt samfunn? Hvilke svar får du på dette spørsmålet hvis du blander filosofi, politikk og økonomi? På bachelorstudiet «Filosofi, politikk og økonomi» kan du utforske hvilke spørsmål og svar som er viktige i filosofi, statsvitenskap og samfunnsøkonomi. Som student lærer du hvordan fag kan jobbe sammen, og hvordan du kan bidra til å løse samfunnsutfordringer med redskaper fra forskjellige tradisjoner. Hvis du er samfunnsengasjert og liker å diskutere på tvers av faggrenser, er dette noe for deg! Foreleser: Bjørn Ramberg

Passer for deg som er interessert i: Filosofi, politikk og økonomi (bachelor)

Sted: Seminarrom 4 i Sophus Bugges hus 

12.45–13.15 – Finnes det palestinsk ikke-voldelig motstand?

Når palestinerne dukker opp i nyhetsbildet er det som regel i kontekst av krig og konflikt. Nylig har sterke bilder kommet ut av Gaza som bare understreker et utbredt bilde av palestinerne enten som voldelige aktører eller som hjelpeløse ofre. Men tar palestinsk motstand mot den israelske okkupasjonen bare voldelige former? Finnes noe som kan kalles palestinsk ikke-voldelig motstand? I denne forelesningen ser vi på politisk mobilisering på grasrotsnivå i Vestbredden og Gaza, og de forskjellige formene den har tatt over tid. Foreleser: Toufoul Abou-Hodeib

Passer for deg som er interessert i: Historie (årsenhet), Historie (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Sophus Bugges hus 

12.45–13.15 – Havets idéhistorie

I forelesningen vil jeg snakke om forestillinger om havet som trussel, frihet, ressurs og objekt for kunnskap fra antikken til i dag. Hvordan kan havets idehistorie hjelpe oss å forstå aktuelle utfordringer og debatter om miljøkrise, blå økonomi og råderett over hav og havbunn? Foreleser: Ellen Krefting

Passer for deg som er interessert i: Idéhistorie (årsenhet)Idéhistorie (bachelor)

Sted: Seminarrom 4 i Sophus Bugges hus 

13.30–14.00 – Gamification: I dette foredraget kan du vinne

Livene våre er i stor grad «gamified»: utdanning, jobb, trening – til og med politikk. Spillerne får seierspoeng i Super Smash Bros, joggerne får kudos på Strava, og kommentatorene får likes og retweets. Smart bruk av spillmekanikker kan bidra til økt motivasjon, effektivitet og måloppnåelse. Ikke minst kan det kjedelige bli moro. Gamification har likevel et problem: enkle mål kan undergrave mer fundamentale verdier. I dette foredraget får du et filosofisk blikk på gamification, dataspill og den potensielle faren ved at våre viktigste aktiviteter blir til spill. Foreleser: Pål Antonsen

Passer for deg som er interessert i: Filosofi (årsenhet)Filosofi (bachelor)

Sted: Auditorium 1 i Sophus Bugges hus

13.30–14.00 – Hva er konservering?

Er du interessert i kulturarv? Studerer du kulturarv- og konserveringsstudier kan du jobbe tett på kulturarven og være med på å bevare den for fremtidige generasjoner. Konservering er et fagområde som kombinerer akademisk og praktisk kunnskap, og ligger i krysningspunktet mellom humaniora, realfag, samfunnsvitenskap og tradisjonelt håndverk. Foredraget gir et innblikk i hva en konservator gjør, og hva du kan forvente når du studerer hos oss. Foreleser: Douwtje Lieuwkje van der Meulen

Passer for deg som er interessert i: Kulturarv- og konserveringsstudier (bachelor)

Sted:Auditorium 3 i Sophus Bugges hus 

13.30–14.00 – Har Norge gjort verden hvitere?

«Er hvitmaling rasistisk?» spurte FoxNews og New York Post på da de skrev om det nye norske forskningsprosjekt «How Norway Made the World Whiter». Forskningsprosjektet undersøker det norske hvite pigmentet titanhvitt, som ble oppfunnet i 1910 og endret hvordan verden ser ut. Kom og hør forskningsleder Ingrid Halland fortelle om den revolusjonerende – men ukjente – norske oppfinnelsen og de globale endringene som dette pigmentet har ført til. Og er det faktisk slik at hvitmaling kan anses som rasistisk? Foreleser: Ingrid Halland

Passer for deg som er interessert i: Kulturhistorie (bachelor)

Sted: Auditorium 2 i Sophus Bugges hus 

14.15–14.45 – Hellenistisk heksekult: Gresk mytologi i online okkultisme

Den moderne verden er full av gresk mytologi. Vi finner det i alt fra moteverdenen med merker som Hermes og Pandora, til bøker som Piranesi og Percy Jackson-serien. De fleste kan nevne noen greske guder selv uten å kjenne til mytene, og mange sier seg fornøyd med det. Men det finnes et fåtall som har«tatt opp igjen» greske guder i praktiserende religion. Denne utviklingen er mest synlig på nett, hvor et løst organisert online nypaganistisk fellesskap har oppstått. Her har «gresk religion» fått nytt liv, i ny okkult drakt. Foreleser: Sunniva Berger

Passer for deg som er interessert i: Klassiske språk (bachelor)

Sted: Seminarrom 4 i Sophus Bugges hus 

14.15–14.45 – Norsk utenrikspolitisk historie

I denne forelesningen får du forklart hvorfor og på hvilke måter Norge har engasjert seg aktivt for å løse kriger og konflikter i andre land, og hvorfor Norge insisterer på å snakke med aktører andre kategoriserer som terrorister. Foreleser: Ada Nissen

Passer for deg som er interessert i: Historie (årsenhet), Historie (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Sophus Bugges hus 

Mediefag

Sted: Sophus Bugges Hus 

11.15–11.45 – Hvordan er nakenhet morsomt? Om kropp i ny komedie

Hvordan er nakenhet (igjen) morsomt på film og i serier? Mange slags kropper er i sving i nye filmkomedier som Anyone But You, Joy Ride, No Hard Feelings og Poor Things, og serier som Dave, Eric Andre Show og The Curse. Forelesningen vil omhandle hvor og hvordan komedien som kroppssjanger står, snubler og faller i dag. Foreleser: Jon Inge Faldalen

Passer for deg som er interessert i: Medier og kommunikasjon (bachelor), Medier og kommunikasjon (årsenhet) 

Sted: Auditorium 2 i Sophus Bugges Hus 

12.00–12.30 – Hvor er de unge i medielandskapet?

En dominerende forestilling om ungdom er at de bruker veldig mye tid på plattformer som TikTok, Snapchat og YouTube og at de er uinteressert i norsk medieinnhold. Den tradisjonelle mediebransjen er bekymret: hvem skal de lage innhold for i fremtiden? Men hva forteller unge selv om hvilke medieformer som er viktige for dem? Denne forelesningen nyanserer bildet av ungdoms medievaner og presenterer tre grupper av unge mediebrukere. Foreleser: Marika Lüders

Passer for deg som er interessert i: Medier og kommunikasjon (bachelor), Medier og kommunikasjon (årsenhet) 

Sted: Auditorium 2 i Sophus Bugges Hus 

12.45–13.15 – Vennskap med Kunstig Intelligens

I en tid der kunstig intelligens (KI) blir stadig mer utbredt, utforsker dette innlegget vennskap mellom mennesker og KI, slik som Replika, MyAI og ChatGPT. Dette innlegget dykker inn i kompleksiteten og dynamikken i disse vennskapene, og utforsker både mulighetene og utfordringene som kommer med å knytte emosjonelle bånd til en KI. Vi vil se på hvordan disse relasjonene påvirker vårt syn på teknologi, empati og mellommenneskelige forbindelser. Foreleser: Petter Bae Brandtzæg

Passer for deg som er interessert i: Medier og kommunikasjon (bachelor), Medier og kommunikasjon (årsenhet) 

Sted: Auditorium 2 i Sophus Bugges Hus 

Språk, litteratur og områdekunnskap

Sted: Sophus Bugges Hus

09.00–09.30 – Den franske forfatteren Édouard Louis: historien om en klassereise

Édouard Louis, født i 1992, debuterte med den selvbiografiske boka Farvel til Eddy Bellegueule i 2014. Romanen tar for seg barndommen til den unge forfatteren, som vokser opp i en arbeiderklassefamilie i Nord-Frankrike, i et miljø preget av fattigdom, arbeidsløshet og vold, hvor homoseksualitet ikke aksepteres.

I 2021 kom Forandre seg. Metode, som starter der debuten slutter: Den skildrer Louis’ klassereise fra mobbet guttunge og underpriviligert tenåring, til verdenskjent intellektuell og internasjonal stjerneforfatter. I denne forelesningen ser vi nærmere på denne klassereisen og på hva bøkene til Louis kan lære oss om dagens Frankrike. Foreleser: Kjerstin Aukrust

Passer for deg som er interessert i: Fransk (årsenhet), Europeiske språk (bachelor)

Sted: Seminarrom 3 i Sophus Bugges hus

09.45–10.15 – Lær kinesisk på 15 minutter! Om Kinastudier på UiO

Denne forelesingen vil begynne med et 15 minutters kræsjkurs i kinesisk, med en smakebit på både kinesiske tegn, grammatikk og uttale, og hvordan det hele fungerer i praksis. Det sies at kinesisk er enkelt, men ikke lett, og vi skal se litt på hva som menes med dette. Deretter vil vi se på hvordan studiet Kinesisk med Kina-studier er satt sammen på Universitetet i Oslo, litt om studier og studiemiljø, etterfulgt av erfaringer og utfordringer fra de siste årene, samt hvilke muligheter og kompetanse en bachelor og eventuelt master hos oss kan gi studenter med interesse for kinesisk språk, samfunn, historie, politikk og mer! Foreleser: Øystein Krogh

Passer for deg som er interessert i: Asia- og Midtøsten-studier - studieretning Kinesisk med Kina-studier (bachelor)

Sted: Auditorium 2 i Sophus Bugges hus

09.45–10.15 – Et dukkehjem 2.0: Ibsen og Barbie (2023)

Da Barbie hadde premiere sommeren 2023, mente flere å se likheter med Ibsens Et dukkehjem (1879). Levde ikke både Nora og Barbie «dukketilværelser» som gjorde det nødvendig å bryte løs fra patriarkalske strukturer og kapitalistiske krefter? Barbie er «a doll’s story that continually drifts into the territory of [Ibsen’s] A Doll’s House», fastslo anmelderen i amerikanske Rolling Stone. Er filmen en adaptasjon av Ibsens drama? Møt oss for å lære om hvordan Ibsen fortsetter å påvirke både frigjøringskamper og Hollywood-filmer, på måter som gir hans forfatterskap fornyet aktualitet i dag. Foreleser: Thor Holt

Passer for deg som er interessert i:  Allmenn litteraturvitenskap (årsenhet), Estetiske studier og allmenn litteraturvitenskap (bachelor)Nordisk, særlig norsk, språk og litteratur (årsenhet)Nordiske studier (bachelor)

Sted: Seminarrom 1 i Sophus Bugges hus

10.30–11.00 – Hvorfor kunnskap om tospråklighet kan bidra til en bedre verden(!)

Lurer du på hvorfor det er nyttig å studere språk eller forske på språklæring? I mitt doktorgradsprosjekt har jeg sett på hvordan barn som vokser opp med to språk samtidig, ikke bare lærer å snakke, men også å tenke ulikt på de to språkene sine. Men hvordan kan man egentlig måle tanker (eller kan man det)? I denne forelesningen forteller jeg om hvordan man kan måle språklig oppmerksomhet med en blikksporer (eye-tracker), og om hvorfor slik forskning er viktig, ikke bare for samfunnet, men også for nettopp deg! Foreleser: Hanna Andresen

Passer for deg som er interessert i: Norsk som andrespråk (årsenhet), Nordiske studier - studieretning Nordisk: Språk, litteratur, retorikk (bachelor)Lingvistikk (bachelor)

Sted: Seminarrom 1 i Sophus Bugges hus

10.30–11.00 – Arabic: Language and Unwritten Social Laws

This presentation will be an opportunity to give the students a general idea about the Arabic language and a glimpse of essential social laws in the Arabic culture. At the end of the presentation, we expect the students to have a general idea about the Arabic language and program at IKOS and some social laws of the Arabic culture. Forelesere: Carla El Khoury,  Zehad Sabri

Passer for deg som er interessert i: Asia- og Midtøsten-studier - studieretningKinesisk med Kina-studier (bachelor)

Sted: Auditorium 2 i Sophus Bugges hus

10.30–11.00 – Vi må snakke om Putin: Mannen, myten og politikeren

Vladimir Putins navn dukker opp i nyhetene hver eneste dag. Vanligvis beskrives han som en enehersker, mannen som egenhendig styrer Russland. Men hvor mye makt har Putin? Hva er sant, og hva er politisk spinn og imagebygging vis-a-vis egen befolkning og omverdenen? I denne forelesningen skal vi kikke bak overskriftene og se på Putin, mannen og myten, og hvordan han har klart å bygge seg opp som Russlands ubestridte leder, samtidig som vi skal stikke hull på noen myter om hvor mektig han egentlig er. Foreleser: Helge Blakkisrud

Passer for deg som er interessert i: Russisk (årsenhet), Europeiske språk - studieretning russisk (bachelor)

Sted: Seminarrom 3 i Sophus Bugges hus

11.15–11.45 – Omvisning på Sosiokognitiv lab

Bli med på en interaktiv omvisning i vår språklab. Kan øyefokus fortelle oss noe om barns forståelse av et ord eller en setning? Hvordan kan vi bruke hjernebølger for å studere språktap som følge av hjerneslag? Vi vil vise deg laboratoriets banebrytende øyefølgingssystemer, EEG-system og lyd- og videostudio, og gi deg unike innsikter i hvordan eksperimentell forskning innen lingvistikk kan se ut. Omvisningen er på engelsk. Foreleser: Franziska Köder

Passer for deg som er interessert i: Lingvistikk (bachelor)Norsk som andrespråk (årsenhet)

Sted: Oppmøte i foajeen i Sophus Bugges hus ved stand for Lingvistiske og nordiske studier

11.15–11.45 – A guided tour through 1500 years of English

English is a language that has a particularly rich and exciting history, and it has changed a lot. This talk takes you on a whirlwind tour through 1500 years of English. I show how and why English has borrowed a huge amount of words from other languages, and you get to hear what English sounded like in the years 800, 1400, and 1600. Foreleser: Kristin Bech

Passer for deg som er interessert i: Engelsk (årsenhet), Europeisk språk - studieretning engelsk (bachelor)Lektorprogrammet 

Sted: Seminarrom 3 i Sophus Bugges hus

11.15–11.45 – Discover Your Path in Middle East Studies with Arabic, Turkish, or Persian: A Speed Dating Experience! 

Join our interactive session to explore Middle Eastern studies, with a focus on Turkish, Persian, and Arabic languages. Engage directly with students, professors, language teachers, and student consultants from the Middle Eastern Studies (MØS) program in a unique 'speed dating' format. This session offers personalized interactions, diverse perspectives, and guided discussions for an in-depth understanding of the program. It's a dynamic way to get answers to your questions and gain realistic insights into the field. Perfect for those curious about or interested in Middle Eastern studies. Foreleser: Carla El Khoury, Samad Alvari, Emel Turker

Passer for deg som er interessert i: Asia- og Midtøsten-studier (bachelor)

Sted: Seminarrom 2 i Sophus Bugges hus

12.00–12.30 – Understanding the United States through popular culture

We do not perceive our world as mere facts and numbers, but rather through stories and the ways in which they shape our understanding of the world. Come and join this talk if you would like to find out more about how we can use the "popular" in popular culture to teach the "basics" about American culture and history. Foreleser: Stefan Rabitsch

Passer for deg som er interessert i: Engelsk (årsenhet), Europeisk språk - studieretning engelsk (bachelor), Lektorprogrammet (master - 5 år) 

Sted: Seminarrom 3 i Sophus Bugges hus

12.45–13.15  – Deutschland nach der Zeitenwende / Tyskland etter tidsskiftet

Am 24. Februar 2022 überfiel Russland die Ukraine. Drei Tage später verkündete Bundeskanzler Olaf Scholz eine Zeitenwende für Deutschland und Europa. Was bedeutet dies? Die Vorlesung behandelt die Folgen für die deutsche Gesellschaft und Politik. / 24. februar 2022 invaderte Russland Ukraina. Tre dager senere annonserte forbundskansler Olaf Scholz et tidsskifte (Zeitenwende) for Tyskland og Europa. Hva betyr dette? Forelesningen tar for seg konsekvensene for tysk samfunn og politikk. Foreleser: Thomas Sirges

Passer for deg som er interessert i: Tysk (årsenhet), Europeiske språk - studieretning tysk (bachelor)

Sted: Seminarrom 3 i Sophus Bugges hus

12.45–13.15 – Kjærlighetsbrev: Lengsel, sjalusi og diktning

I denne forelesningen skal jeg gi dere noen eksempler på kjærlighetsbrev fra berømte nordiske forfattere: Camilla Collett, Amalie Skram og Karen Blixen skrev alle brev. Hvordan skriver de om følelser, kropp, lengsler og drømmer? Hva slags svar fikk de? Ligner deres brev på det som skrives og sendes i dag? Kan elektroniske meldinger kalles kjærlighetsbrev? Og sist, men ikke minst: Hva tror dere vil skje med brevskrivingen i framtiden? Foreleser: Tone Selboe

Passer for deg som er interessert i: Allmenn litteraturvitenskap (årsenhet)Estetiske studier og allmenn litteraturvitenskap (bachelor)Nordisk, særlig norsk, språk og litteratur (årsenhet)Nordiske studier (bachelor)

Sted: Seminarrom 2 i Sophus Bugges hus

12.45–13.15 – Når helheten er mer enn summen av delene: Hvorfor trenger vi konstruksjoner i språket?

I vår dagligtale finner vi en rekke fascinerende språklige fenomener. Vi bruker ofte avanserte konstruksjoner uten å tenke over det. Ta for eksempel setningene 'Vi har møtt alle de spreke folkene på UiO' og 'Vi har vært og møtt alle de spreke folkene på UiO'. Hva er egentlig forskjellen mellom disse? Slike språklige nyanser vekker stor interesse blant språkforskere. Bli med og oppdag hvordan man gransker språk og søker svar på slike spørsmål. Foreleser: Julia Karchina

Passer for deg som er interessert i: Lingvistikk (bachelor)Nordisk, særlig norsk, språk og litteratur (årsenhet)Nordiske studier (bachelor)

Sted: Seminarrom 1 i Sophus Bugges hus

13.30–14.00 – Hvordan lærer du deg gammelgresk og latin?

Hvis du vil lese litteratur fra antikken på originalspråket, må du lære deg gammelgresk eller latin (Homer! Gresk tragedie! Caesar! Augustin!). Gjennom språkene blir du kjent med en kultur som har påvirket hvordan vi forstår verden rundt oss samtidig som den kan virke fremmed. De klassiske språkene åpner dører, men er også ganske forskjellige fra moderne norsk. Hva er de viktigste forskjellene, og hvordan kan vi bruke det vi vet om norsk språk til å lære oss andre språk? Foreleser: Eirik Welo og Tor Ivar Østmoe

Passer for deg som er interessert i: Klassiske språk (bachelor)

Sted: Seminarrom 4 i Sophus Bugges hus

13.30–14.00 – English Literature and the Dark Arts

The history of English literature is entwined with the history of the supernatural, from headless giants, ghosts and prophecies to satanic rites, curses and esoteric symbols. This talk will explore the ways in which such elements have entered into English literary history, as well as reflecting on how books, poems and plays in turn have influenced our cultural understanding of them today. Foreleser: Stuart McWilliams

Passer for deg som er interessert i: Europeiske språk - studieretning Engelsk (bachelor) 

Sted: Seminarrom 3 i Sophus Bugges hus

13.30–14.00 – Da djevelen kom til Moskva

Mikhail Bulgakovs roman Mesteren og Margarita (1940), av noen omtalt som «den ultimate roman», fortsetter å forbause og begeistre lesere over hele verden. Djevelen, under dekke av å være professor i svart magi, setter byen Moskva på ende i en tid da stalintidens terror er bakteppe. Det er også en roman om Kristus og Pontius Pilatus, om menneskelig skrøpelighet og om kjærlighetens frelsende kraft. Her finnes alt fra lysende komikk til den svarteste uhygge. Foreleser: Audun Johannes Mørch

Passer for deg som er interessert i: Russisk (årsenhet), Europeiske språk - studieretning russisk (bachelor)

Sted: Seminarrom 2 i Sophus Bugges hus

14.15–14.45  – Hvor forskjellige er språkene russisk og ukrainsk?

I denne forelesningen blir du bedre kjent med de slaviske språkene. Russland og Ukraina er naboland med en blodig dagsaktuell historie. Noe av bakgrunnen for den meningsløse krigen er knyttet til spørsmål om nasjonalitet, identitet, språk og kultur. For å forstå krigens vanvidd må vi også forstå språkene som brukes i området. I forelesningen vil jeg vise at russisk og ukrainsk er mer ulike enn for eksempel norsk og svensk, men samtidig har de to slaviske språkene også mye felles. Foreleser: Atle Grønn 

Passer for deg som er interessert i: Russisk (årsenhet), Europeiske språk - studieretning russisk (bachelor)

Sted: Seminarrom 3 i Sophus Bugges hus

Honours-programmet

Sted: Her er forelesningene på ulike hus

10.30–11.00 – Informasjonsmøte for Honours med humanistisk studieretning

Er du interessert i et unikt og tverrfaglig studieprogram? Da kan Honours være noe for deg! Med humaniora som studieretning kan du fordype deg i filosofi, lingvistikk eller musikkvitenskap. Kom og hør våre studenter fortelle om studiet og studiemiljøet – og still gjerne spørsmål. Foreleser: Studenter på studiet

Passer for deg som er interessert i: Honours med humanistisk studieretning

Sted: Auditorium 1 i Sophus Bugges hus

11.15–11.45 – Hva er kunnskap?

Hva er kunnskap, tenkning eller etisk forskning? Dette forsøker filosofien å besvare. I en tid hvor kunnskap er under press, hvor maskiner kanskje allerede tenker og hvor store multinasjonale selskaper har tilgang på enorme datamengder, så er disse spørsmålene mer presserende enn noen gang. Å gi kvalifiserte svar krever tverrfaglige samarbeid. Filosofien må gå i dialog, lære av andre fagfelt, innta nye perspektiv og kommunisere egne innsikter forståelig. Hvordan får vi til dette? Forelesere: Anders Strand og Hans T. Zeiner-Henriksen.

Passer for deg som er interessert i: Honours med humanistisk studieretning

Sted: Auditorium 1 i Sophus Bugges hus

13.30–14.00 – Informasjonsmøte for Honours med realfaglig studieretning

Digger du matematikk eller fysikk og ønsker å bidra til å løse samfunnsutfordringene planeten vår står ovenfor? Da kan Honours-programmet være rett program for deg! Du får fordype deg i Fysikk og astronomi, Matematikk: data, modellering og beregninger eller Matematikk: teoretisk og anvendt matematikk, samtidig som du gjennom tverrfaglige team og prosjektarbeid bygger bro til andre faglige tradisjoner og får en unik kompetanse. Forelesere: Sigrid Hauge Nustad, Line Horgen Thorstad og Julie Natland Bjørnstad

Passer for deg som er interessert i: Honours-programmet, studieretning Realfag

Sted: Auditorium 2 i Vilhelm Bjerknes’ hus

14.15–14.45 – Informasjonsmøte for Honours med samfunnsvitenskapelig studieretning

Er du faglig ambisiøs og liker å se en sak fra flere sider? På honours-programmet får du kombinert faglig dybde med tverrfaglig kompetanse sammen med fremragende forskere, undervisere og andre studenter. Tverrfaglighet er viktig for å løse samfunnsutfordringene vi står overfor. Studieretningen for samfunnsvitenskap har fire fordypninger: psykologi, sosialantropologi, sosiologi og statsvitenskap. Få en kort introduksjon og se om dette studiet passer for deg. Foreleser: Erlend Lundvall

Passer for deg som er interessert i: Honours med samfunnsvitenskapelig studieretning

Sted: Auditorium 1 i Eilert Sundts hus.

Estetiske studier og musikkvitenskap

Sted: Sophus Bugges hus

12.00–12.30 – Riddere vs. jihadister: Kjønnsperspektiver på voldelig ekstremisme

De siste årene har det vært høyreekstreme angrep flere ulike steder. Gjerningsmennene skriver ofte manifester hvor de begrunner angrepet. Disse tekstene gir oss innsikt i terroristenes verden, og gjerningsmennene inspireres ofte av hverandres tekster. Hva skjer når vi ser på disse tekstene gjennom en kjønnslinse? Kan vi bruke teorier om kjønn for å forstå og forebygge ekstremisme? I denne miniforelesningen ser vi på hvordan kjønnsteori kan hjelpe oss å oppdage det vi vanligvis ikke legger merke til. Foreleser: Sadik Qaka 

Passer for deg som er interessert i: Tverrfaglige kjønnsstudier (årsenhet), Tverrfaglige kjønnsstudier (bachelor) 

Sted: Auditorium 1 i Sophus Bugges hus

12.00–12.30 – Original eller kopi? Om kunst, teknologi og masseproduksjon av bilder

Hva er forskjellen på et original bilde og en kopi, et ekte bilde og et falskt? Hvilke konsekvenser har det at bilder kan kopieres, manipuleres og masseproduseres? I dag går diskusjonen høyt om kunstig intelligens, digitale bilder og smarttelefoner, men disse spørsmålene ble først aktuelle med oppfinnelsen av fotografi og film for over 100 år siden. Med denne teknologien trådde vi inn i «reproduksjonsalderen», mente den tyske filosofen Walter Benjamin. Det gjorde at kunstbegrepet rett og slett endret seg. Foreleser: Marit Grøtta 

Passer for deg som er interessert i: Estetiske studier og allmenn litteraturvitenskap (bachelor)Kunsthistorie og visuelle studier (årsenhet)Kunsthistorie og visuelle studier (bachelor)

Sted: Seminarrom 2 i Sophus Bugges hus 

14.15–14.45 – Tour de ZEB / Omvisning ved Institutt for musikkvitenskap!

Bli med å opplev synth-rommet, portalen, lydstudio og mikserom! Treff ansatte ved Institutt for musikkvitenskap med masse kunnskap om musikk. Forelesere: Hans T. Zeiner-Henriksen, Anne Danielsen, Tejaswinee Kelkar

Passer for deg som er interessert i: Musikkvitenskap (bachelor) 

Sted: Salen i ZEB-bygningen

Religion og teologi

Sted: Georg Sverdrups hus

09.45–10.15 – Hvem er redd for klimakrise?

Vi lever i usikre tider: Flom, skogbranner, hetebølger og fare for kollaps. Også demokratiet ser ut til å stå i fare, med populister og despoter på fremmarsj. Hvordan preger det oss? Hjelper det å rope ut om angst? Hjelper det å gjemme seg under dyna? Angst er så mye mer enn redsel: Det er en mulighet til å gjenoppdage vår frihet, våre muligheter, kanskje også et håp. Foreleser: Marius Timmann Mjaaland. 

Passer for deg som er interessert i: Teologi (profesjonsstudium), Teologi (bachelor)Religion og samfunn (bachelor), Kristendom og islam (årsenhet)

Sted: Auditorium 2 i Georg Sverdrups hus

10.30–11.00 – Hva har religion med krig å gjøre? Fra murens fall til Ukraina i dag

Gjennom de siste tiårene har mange argumentert for at religion skaper konflikter, men er det virkelig slik? Og hva kan vi i så fall gjøre for å løse disse konfliktene? I denne forelesningen kaster vi et blikk på noen av konfliktene hvor religion spiller en rolle i verden i dag. Med dette som utgangspunkt trekker vi linjene opp til dagens konflikt i Ukraina. Foreleser: Markus Keller.

Passer for deg som er interessert i: Religion og samfunn (bachelor), Kristendom og islam (årsenhet)Teologi (profesjonsstudium), Teologi (bachelor)

Sted: Auditorium 2 i Georg Sverdrups hus

11.15–11.45 – "It’s complicated": Forholdet mellom religion og politikk 

Foreleserne snakker om krysningen mellom religion og politikk, og kommer blant annet innom temaer som krigsmagi og blasfemi, blandingsreligion, "fake news" og abort, profeter og sjamaner, engler og hekser, pastorer og guruer, gudinner og gudesønner, og sterke ledere som Bongbong Marcos og Trump. Med eksempler fra Ukraina, Brasil, India, USA, Romania og Filippinene viser vi at skillet mellom religion og politikk ofte er tynnere enn man tror. Forelesere: Cecilie Endresen og Arild Engelsen Ruud

Passer for deg som er interessert i: Religionsvitenskap (bachelor), Religionsvitenskap (årsenhet)

Sted: Auditorium 2 i Georg Sverdrups hus

12.00–12.30 – Nestekjærlighet i krisetider

Vi lever i en ubegripelig samtid. Hvem bryr jeg meg om og hvem bryr meg ikke? Hvem er egentlig min neste og har det noe å si? I denne forelesningen skal vi blant annet bruke feministteoretiske perspektiv på følelser og kroppslighet til å reflektere over det å vise omsorg for det og dem vi ikke kan begripe. Foreleser: Helena Schmidt. 

Passer for deg som er interessert i: Religion og samfunn (bachelor), Kristendom og islam (årsenhet)Teologi (profesjonsstudium), Teologi (bachelor)

Sted: Auditorium 2 i Georg Sverdrups hus

Pedagogiske fag og lektorprogrammet

Sted: Helga Engs hus

09.00–09.30 – Informasjonsmøte for Lektorprogrammet, Pedagogikk og Spesialpedagogikk: Hvorfor er det så viktig?

Visste du at du kan jobbe som leder etter å ha studert pedagogikk, eller at spesialpedagoger kan jobbe med mennesker i alle aldre? Har du lyst til å undervise på ungdomsskole eller videregående? Bli bedre kjent med studieprogrammene Lektorprogrammet, Pedagogikk og Spesialpedagogikk! Foreleser: Einar Slethei

Passer for deg som er interessert i: Pedagogikk (bachelor)Spesialpedagogikk (bachelor) og Lektorprogrammet

Sted: Auditorium 1 i Helga Engs hus

09.00–09.30 – Retorikk og språklig kommunikasjon

Journalister, politikere og sosiale medier bruker retoriske grep for å fange oppmerksomheten din. Tenker du over hvordan du lar deg fange og hvordan du selv kan gå fram for å bli hørt? Innsikt i retorikkens verden ruster deg til språklig samhandling og kommunikasjon. Her får du en smakebit fra UiO-emnet Tekst og kommunikasjon, som gir grunnleggende innføring i sentrale perspektiver på språklig samhandling. Emnet er en del av lektorprogrammet i nordisk. Foreleser: Kjersti Barnes Krallinger 

Passer for deg som er interessert i: Lektorprogrammet

Sted: Auditorium 3 i Helga Engs hus

09.45–10.15 – Inkludering og spesialpedagogikk

Inkludering er et avgjørende prinsipp i barnehage og skole. I denne forelesningen skal vi ta for oss forståelsesmåter, definisjoner, muligheter og utfordringer i arbeidet med inkludering. Relevant for forelesningen er episoden om inkludering, pedagogikk og spesialpedagogikk fra podkasten "Gülstandard?". Om du er interessert i å høre den kan du gjøre det på Spotify. Foreleser: Magnar Ødegård

Passer for deg som er interessert i: Spesialpedagogikk (bachelor)

Sted: Auditorium 1 i Helga Engs hus

09.45–10.15 – Kunstig intelligens er mennesker og maskiner som lærer sammen

KI-teknologi gjør det mulig for maskiner å analysere store mengder data, oppdage mønstre og ta informerte beslutninger. Å balansere utfordringene med muligheter blir viktig. I denne forelesningen skal vi snakke om hvordan samarbeidet mellom mennesker og maskiner er nøkkelen til å bruke KI i fremtiden, og hvordan dette kan påvirke arbeidsmarkedet og samfunnet som helhet. Nøkkelord her er teknisk forståelse, trening, forbedring, etikk og samspill. Foreleser: Anders Mørch

Passer for deg som er interessert i: Pedagogikk (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Helga Engs hus

10.30–11.00 – Sjuke dyr med superkrefter og fysikken bak

Jada jada jada, superkrefter er ikke mulige fra et vitenskapelig perspektiv. Men dette er ikke et sånt foredrag! Tvert imot skal vi se på de tilfellene hvor superheltenes krefter er å finne i naturen og hvor fysikken kan gi overraskende gode forklaringer! Visste du for eksempel at det finnes øgler med “lasersyn”? Og at det finnes en fysisk forklaring på hvorfor nissen ikke vil bli sett på julekvelden? Har Aquaman gjeller i håret? Og hva består egentlig Wolverines skjelett av? Vi gir deg svaret på dette – og mer! Foreleser: Vidar Skogvoll.

Passer for deg som er interessert i: LektorprogrammetFysikk og astronomi og Biovitenskap

Sted: Auditorium 1 i Helga Engs hus

10.30–11.00 – Rasisme: Hva er det?

Sumaya Jirde Ali politianmeldte Atle Antonsen for hatytringer på et utested i Oslo. Antonsen ble frikjent av statsadvokatembetet i Oslo. Men hva er egentlig rasisme? Mens grensen for å bli dømt for hatytringer er streng i jussen, finnes det andre tilnærminger til hva rasisme er i samfunnsfagene. I denne forelesningen ser vi nærmere på hvordan vi kan forstå rasisme ut fra noen samfunnsfaglige teorier. Foreleser: Mette Andersson

Passer for deg som er interessert i: Lektorprogrammet

Sted: Auditorium 3 i Helga Engs hus

11.15–11.45 – Hvem bryr seg om hva det står i Koranen?

Hva betyr egentlig begrepet "hellige tekster"? Nora forsker på Koranen og bruker i denne forelesningen eksempler fra hvordan Koranen behandles i forskning, i offentligheten og i skolen. Hun tar for seg hvordan hellige tekster generelt, og Koranen spesielt, inngår i ulike sammenhenger, men også hvordan disse sammenhengene er begrensede. Hvem bryr seg om disse tekstene og hvordan er disse aktørene opptatt av, eller ikke opptatt av, hva som faktisk står der? Foreleser: Nora Sunniva Eggen.

Passer for deg som er interessert i: LektorprogrammetReligion og samfunn (bachelor), Kristendom og islam (årsenhet)

Sted: Auditorium 1 i Helga Engs hus

11.15–11.45 – Hvorfor er skolen kjedelig, når læring er gøy?

De fleste av oss har kjent på det å ha lyst til å lære noe nytt, men likevel så er det mange elever som syns skolen er kjedelig og at det som skjer i skoletimene ikke er interessant. Hvorfor? Læring er mer enn pugging av fakta; det handler om å løse virkelige utfordringer og kjenne på den kick-ass følelsen av å mestre noe nytt. I denne miniforelesningen skal vi se på ulike faktorer som kan påvirke elevenes opplevelse av skolen. Vi skal også diskutere prinsipper innen spesialpedagogikk som kan bidra til å gjøre læringsmiljøet mer engasjerende og tilpasset elevenes individuelle behov. Foreleser: Gül Øzerk

Passer for deg som er interessert i: Spesialpedagogikk (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Helga Engs hus

12.00–12.30 – Sosial ulikhet og skoleprestasjoner: hva vet vi og hva kan vi gjøre?

Sosial ulikhet i skoleprestasjoner får mye oppmerksomhet. Hva betyr egentlig sosial ulikhet, hvorfor ser vi slike forskjeller og hva kan hver enkelt av oss gjøre for å bidra til å redusere dem? Foreleser: Henrik Daae Zachrisson.

Passer for deg som er interessert i: Spesialpedagogikk (bachelor)

Sted: Auditorium 1 i Helga Engs hus

12.00–12.30 – Informasjonsmøte Lektorprogrammet, Pedagogikk og Spesialpedagogikk: Hvorfor er det så viktig?

Visste du at du kan jobbe som leder etter å ha studert pedagogikk, eller at spesialpedagoger kan jobbe med mennesker i alle aldre? Har du lyst til å undervise på ungdomsskole eller videregående? Bli bedre kjent med studieprogrammene Lektorprogrammet, Pedagogikk og Spesialpedagogikk! Foreleser: Einar Slethei

Passer for deg som er interessert i: Pedagogikk (bachelor)Spesialpedagogikk (bachelor) og Lektorprogrammet

Sted: Auditorium 3 i Helga Engs hus

12.45–13.15 – Historie på film og i andre medier

I dag møter vi fortellinger om fortiden i ulike medier, som på film og i serier. Hvordan formidles historie i disse mediene, og hvordan kan de påvirke vår historieforståelse? Vi gir deg også noen tips om hvordan man kan arbeide med historie på film i klasserommet. Foredraget vil inneholde en god blanding av filmklipp, teori og praktiske tips! Foreleser: Maria Halle.

Passer for deg som er interessert i: Lektorprogrammet

Sted: Auditorium 1 i Helga Engs hus

12.45–13.15 – Livsmestring i skolen: Bra eller dårlig for elevene?

Temaet «Folkehelse og livsmestring» ble innført i skolen høsten 2020. Men kan egentlig livsmestring læres? Hva skjer når et slikt læringsmål innføres i en skole desperat opptatt av elevenes læringsresultater? Blir livsmestring som skolefag bare enda en ting elevene må slite seg gjennom og konkurrere i å bli best i? I denne forelesningen får du en smakebit på noen kritiske perspektiver på innføringen av livsmestring i skolen. Foreleser: Elin Rødahl Lie.

Passer for deg som er interessert i: Pedagogikk (bachelor)

Sted: Auditorium 3 i Helga Engs hus

13.30–14.00 – A guided tour through 1500 years of English

English is a language that has a particularly rich and exciting history, and it has changed a lot. This talk takes you on a whirlwind tour through 1500 years of English. I show how and why English has borrowed a huge amount of words from other languages, and you get to hear what English sounded like in the years 800, 1400, and 1600. Foreleser: Kristin Bech.

Passer for deg som er interessert i: Lektorprogrammet

Sted: Auditorium 1 i Helga Engs hus