EXFAC03-MESA – Exfac for Midtøsten- og Sørasia-studier
Kort om emnet
Dette emnet er en innføring i sentrale begreper og spørsmål for deg som skal studere språk og områdekunnskap fra Midtøsten og Sør-Asia på Program for Asia- og Midtøstenstudier. Emnet består av to deler:
- Språk: Innføring i språklig analyse basert på eksempler fra språk i Sør-Asia og Midtøsten. Oversikt over lingvistiske grunnbegreper, grunnleggende setningsanalyse, samt hovedtrekkene til språkutviklingen i arabisk, persisk, tyrkisk, hindi og urdu, og språkenes rolle i samfunnene i Sør-Asia og Midtøsten.
- Kultur: Innføring i grunnlagsproblemer i studiet av Midtøsten, Nord-Afrika og Sør-Asia. Kulturdelen vektlegger særlig debattene omkring begreper som kulturrelativisme, post-kolonialisme, orientalisme, kjønn og rasjonalitet. I tillegg legges det vekt på områdestudienes utforming og behovet for transnasjonal kunnskap og kompetanse.
Hva lærer du?
Etter avlagt og bestått eksamen skal du:
- kunne anvende lingvistisk analyse på relevante asiatiske språk, med et konsekvent sammenlignende fokus på bl.a. språkfamilier og områdetrekk, dialekter og sosiolingvistikk.
- kjenne til historiske og faglige hovedutfordringer i møte med samfunn i Midtøsten og Sør-Asia, særlig når det gjelder rammene for forståelse og fortolkning på tvers av kulturelle skiller.
- være kjent med begreper som «orientalisme», «kulturrelativisme» og «postkolonialisme» og kjenne til fagdebatten omkring disse. Kunne vise evne til kritisk refleksjon rundt begrepenes relevans for studier av andre samfunn.
Opptak og adgangsregulering
Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.
Overlappende emner
- Fullt overlapp med alle Examen Facultatum-varianter.
- Examen Philosophicum etter studieplan av 1996 eller tidligere, av 30 studiepoengs omfang, gir generelt fritak for Examen Facultatum.
- Det er ikke mulig å benytte mer enn én Examen Facultatum-variant i en bachelorgrad i kultur- og samfunnsfag.
Undervisning
Forelesninger og seminarer.
- Forelesninger: 10 dobbelttimer (2 språk, 8 kultur)
Én av forelesningene i kulturdelen vies til studie- og skriveteknikk. - Seminarer: 4 dobbelttimer (2 språk, 2 kultur)
Obligatoriske arbeidskrav
- To flervalgsprøver:
Du må avlegge og bestå to flervalgsprøver, én for språk og én for kultur. Hvis man ikke består på første forsøk, får man et nytt forsøk ca. to uker senere. Informasjon om flervalgsprøvene og innleveringsfristene vil bli gitt i undervisningen og i Canvas. Du må levere arbeidene til gjeldende frister, og er selv ansvarlig for å sette deg inn i kravene for de obligatoriske aktivitetene.
Gyldig fravær
Har du gyldig fravær fra undervisningen utover fraværsgrensen, må du sende inn søknad og levere dokumentasjon.
Slik søker du om gyldig fravær på obligatorisk aktivitet/obligatorisk oppmøte.
Adgang til undervisning
Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.
Eksamen
4-timers skriftlig eksamen.
Du må oppfylle kravet til obligatorisk aktivitet for å kunne gå opp til eksamen.
Digital skoleeksamen
Skoleeksamen utføres i det digitale eksamenssystemet Inspera. Du må gjøre deg kjent med gjennomføringen av digital eksamen i Inspera.
Les mer om digital skoleeksamen.
Eksamensspråk
Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.
Begrunnelse og klage
Adgang til ny eller utsatt eksamen
Trekk fra eksamen
Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.
Tilrettelagt eksamen
Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.
Evaluering av emnet
Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.