FARM5130 – Apotekdrift og ledelse

Kort om emnet

Emnet gir en grundig innføring i fire tema innen apotekdrift: økonomi, administrasjon, kvalitet og ledelse. Studentene samarbeider om driften av et virtuelt apotek samtidig som det gis ferdigheter i å samarbeide med andre aktører innen den norske apoteketaten og tilhørende statlige organer. Utøvelse av lederrollen, faglig forsvarlig drift og kommunikasjon er sentrale temaer.

Hva lærer du?

Etter å ha fullført emnet

  • har du inngående ferdigheter innenfor apotekdrift, kan analysere driftsrelaterte problemstillinger og har inngående kunnskap om apotekledelse.
  • kan du kommunisere komplekse farmasi- og apotekfaglige problemstillinger med pasienter, medarbeidere og interne og eksterne samarbeidspartnere, og kan ta avgjørelser basert på tverrfaglig samarbeid.
  • har du inngående ferdigheter i organisering av apoteket, inklusive bemanning, personalledelse, logistikk, internkontroll og kvalitetssystemer.
  • har du kjennskap til økonomistyring, inkludert budsjettering og resultatoppfølging.
  • har du kjennskap til hvordan apoteket driftes faglig forsvarlig og kan analysere lovmessige problemstillinger knyttet til apotekdrift og anvende skriftlig dokumentasjon i form av lover og forskrifter.
  • kan du jobbe strukturert, effektivt og selvstendig, og er løsningsorientert med fokus på kvalitet av arbeidet og resultatleveranser innenfor tidsrammer. ​

Opptak til emnet

Emnet er primært tilgjengelig for studenter som har opptak til det 5-årige masterprogrammet i farmasi ved Universitetet i Oslo. Ved ledig kapasitet kan andre studenter på masternivå søke opptak til emnet og tildeles plass dersom faglig bakgrunn er tilstrekkelig. Det kreves kunnskaper i relevant fagområde tilsvarende 1. - 7. semester på det 5-årige masterprogrammet i farmasi. For mer informasjon kontakt studieadministrasjonen ved Farmasøytisk institutt, studieinfo@farmasi.uio.no.

Obligatoriske forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper for studenter på studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS

Egne obligatoriske forkunnskapskrav gjelder for studenter tatt opp på det 5-årige masterprogrammet i farmasi til og med høsten 2016 og som er overført fra gammel studieplan. Disse er i faglig samsvar med de obligatoriske forkunnskapskravene som gjelder for emnet, men kan være erstattet av emner fra gammel studieplan, samt overgangsemner. Studenter på overgangsordninger kan ta kontakt med studieadministrasjonen for fullstendig oversikt over obligatoriske forkunnskapskrav.

Undervisning

Studentene vil gruppevis drifte et virtuelt apotek gjennom konkurransen «Pharmacy Game». Simuleringsprogrammet genererer caser i ulike tema og vanskelighetsgrader som skal behandles. Studentene får hver dag tilsendt resepter, kunder (virituelle og reelle) med tilhørende problemstillinger som skal løses på forsvarlig vis. Hver øvelse gir poeng og ukentlig fordeles poengene mellom deltakerne i gruppen basert på innsats. Simulering av apotekdrift går over 11 dager. Det inngår to gruppeinnleveringer til denne delen av emnet. Emnet inneholder også 10 timer forelesninger, ekskursjonsdager og/eller hospitering, seminarer og kollokvier.

Emnet avsluttes med tre individuelle oppgaver som er karaktergivende. Simuleringen og gruppeinnleveringene må være godkjent før de tre individuelle oppgavene kan gjennomføres.

Ettersom undervisningen innebærer laboratorie- og/eller feltarbeid, bør du vurdere å tegne en egen reise- og personskadeforsikring. Les om hvordan du er forsikret som student.

Adgang til undervisning: Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Fullført og godkjent obligatorisk undervisning og obligatoriske innleveringer er gyldige i 3 år.

Ved få antall påmeldte kan emnet bli avlyst.

Eksamen

Emnet avsluttes med tre individuelle skriftlige oppgaver. Hver oppgave utgjør 1/3 (33,3%) av sluttkarakteren.

Dette emnet har obligatoriske øvelser som må være godkjent før avsluttende vurdering.

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 24. mai 2024 20:36:26

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst

Emnet avholdes ikke høsten 2024.

Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk