Dresden 28. mai - 4. juni 2019

Tirsdag 28. mai 2019 reiste 44 seniorer med fly fra Gardermoen til Berlin og videre med buss til den gamle kulturbyen Dresden i Sachsen. I februar 1945 ble byen fullstendig ødelagt av brannbomber, som gjengjeldelse for bombingen av byen og katedralen i Coventry i England. I dag er Dresden gjenreist av ruinhaugen og framstår igjen slik man kan tenke seg byen den gang I C Dahl og Henrik Ibsen levde her.

Slik opplevde jeg turen

– Reiseskildring av Tone Gedde, styremedlem

Med sin beliggenhet i det gamle Øst-Tyskland var Dresden i mange år vanskelig tilgjengelig for turister. I dag kan vi igjen glede oss over de mange bygninger og kunstskatter fra renessanse og barokk. Sachsen var et viktig fyrstedømme i flere hundre år, og mange kulturimpulser er kommet til Norden herfra, slik som reformasjonen og fagkunnskapen som skulle til for å anlegge gruvene på Kvikne, Røros og Kongsberg.

Hotell Hyperion hadde perfekt beliggenhet i den gamle bydelen, vegg i vegg med fyrstepalasset som i dag huser flere av kunstsamlingene. Store, komfortable rom og meget kort avstand til severdighetene. Maten var god, selv om middagsmenyene kunne vært litt mer varierte.

Så mye å se!

Vår første egentlige dag i Dresden var viet byvandring så vi kunne gjøre oss kjent med byen og de viktigste severdighetene. Zwingerpalasset er et resultat av fyrsten August den sterkes besøk i Versailles. De gamle forsvarsverkene er bygget om til en rekke barokke slottsbygninger med hager og fontener. Disse bygningene huser den store porselenssamlingen som skal være verdens største, og som inneholder porselen både fra Japan, Kina og Meissen. Malerisamlingen Alte Meister rommer bilder fra tiden fram til 1800. Den tredje fløyen av Zwinger viser en forbløffende samling gamle matematisk-fysiske instrumenter, slik som gruvekompass, astronomiske ur og andre merkverdigheter. Om man ikke forstår teknikken, må man beundre det utsøkt vakre håndverket!

I umiddelbar nærhet befinner seg også Albertinum som rommer malerier fra tiden etter 1800, bl.a. verk av Caspar David Friedrich, en av grunnleggerne av det romantiske maleri, og vår egen I C Dahl. Dahls maleri Dresden i måneskinn viser byens silhuett med Frauenkirche sentralt plassert.

Fyrstepalasset, som også er gjenreist etter krigen, rommer flere av Dresdens kulturskatter, bl.a. Grünes Gewölbe, Det grønne hvelvet, med de mest utrolige kunstgjenstander utført av gullsmeder som må ha vært verdens beste kunsthåndverkere!

Frauenkirche

I 1726 besluttet byens borgere å bygge en ny og større Frauenkirche enn den som lå der opprinnelig, delvis som protest mot kurfyrsten August den sterke som hadde konvertert til katolisismen for å bli konge av Polen. Dette barokke mesterverket ble ødelagt under bombingen av Dresden i 1945, og under DDR-tiden lå det i ruiner som et minne om krigen. Først etter gjenforeningen av Tyskland ble kirken gjenreist. Alle steiner som var i behold fra den opprinnelige bygningen, ble møysommelig rengjort og satt tilbake på plass, takket være at de var nummerert. Derfor kan man i dag se den nye, lyse bygningen med de gamle sorte steinene innimellom, til minne om den kirken som stod der før bombingen. Over tid vil oksideringen av kalksteinen igjen gi hele kirken den samme mørke fargen.

Semperoper

Operaen i Dresden, tegnet midt på 1800-tallet av arkitekten Gottfried Semper som også har tegnet deler av palasset, lå i gangavstand fra museene og hotellet vårt. Allerede andre kveld i Dresden var mange av foreningens medlemmer på balletten Svanesjøen. De kom begeistret tilbake! Senere i uken kunne vi glede oss over både Tosca og Carmen.

Programmet gav ganske god tid til vandringer på egen hånd, dermed kunne man selv velge om man ville bruke tiden på museer eller om man heller ville shoppe eller sitte på kafe. Tiden strakk likevel ikke til for å se mer enn et utvalg av alle severdighetene i denne praktfulle byen.

Turer ut av byen

Programmet omfattet også utflukter til Leipzig med Thomaskirche hvor Johann Sebastian Bach var organist og komponerte mellom 1723 og 1750, og Nicolaikirche hvor alle hans barn ble døpt. Så videre til Wittenberg hvor Martin Luther ifølge tradisjonen i 1517 slo opp sine 95 teser på slottskirkens dør. Både Luther og hans medreformator Philipp Melanchton er begravet i denne kirken. Begge disse byene kunne fortjent mer tid!

Dag 5 gikk turen til Moritzburg, opprinnelig bygget som jaktslott og senere utvidet med slottskapell og kunstige sjøer.  Dag 6 gikk vi om bord i en hjuldamper på Elben og seilte gjennom vinmarkene til den lille byen Meissen. Der var det mulig å besøke porselensfabrikken med museet og på klippen over byen slottet Albrechtsburg hvor fabrikken opprinnelig ble anlagt. Kurfyrst August den sterke var besatt av porselen, og Meissen ble det første stedet i Europa hvor man greide å framstille dette ettertraktede materialet.

Siste dag i Sachsen var viet besøk på vinslottet Hoflössnitz, hvor vi fikk smake godsets viner og ikke minst besøke det vakre, lille lystslottet som ligger omgitt av vinmarker på alle kanter.

Alle ferier har en slutt

Og snipp, snapp, snute, så måtte vi sette oss på bussen til Berlin og fly hjem til Oslo. For de av oss som er opptatt av arkitektur, kunst og historie var Dresden en åpenbaring!

Bli med på reisen – i etterkant!

– Bilder av Arvid Mostad

2019-dresden-bilder
Publisert 24. sep. 2019 09:13 - Sist endret 13. des. 2023 10:31